Холодний ангел: історія першої російської супермоделі ольги пантюшенкової, яка пішла в свої 44 роки

44

18 жовтня 1974 року в звичайній ленінградській родині народилася дівчинка, якій судилося назавжди змінити світ моди. Незважаючи на таку інтригуючу заяву, варто зауважити, що перші роки життя ольги пантюшенкової мало чим відрізнялися від дитинства її однолітків. Батько маленької олі пішов з сім’ї практично відразу після її народження. Її мама працювала швачкою в ательє, тому нерідко балувала дочка модними обновками власного пошиття.

У ті роки в радянському союзі вже почали випускати журнал burda moden, який подарував всім жінкам країни відчуття причетності до нескінченно далекого світу моди.

Пантюшенкова теж дуже любила цей глянець — але зовсім не через красивого одягу. “коли я переглядала журнали, завжди задивлялася на моделей і думала: «ось я виросту і обов’язково буду дуже красивою. Мене теж будуть фотографувати. І хтось інший буде дивитися на мої фотографії»”, — розповідала журналістам ольга.

Без сумнівів, абсолютно всі юні дівчата мріють про славу і красиве життя. Але пантюшенкова була не з мрійниць-тим більше мама вірила в неї і підтримувала будь-які починання.

Найчарівніша і найпривабливіша

В кінці 1980-х в срср почали проводитися перші конкурси краси. Разом з матір’ю ольга ходила на всілякі кастинги, що проходили в їхньому рідному ленінграді, а також відвідувала проби в модельних агентствах, що відкривалися як гриби після дощу. Тендітна 15-річна блондинка моментально привертала увагу журі своєю нетиповою, «холодною» красою. Спочатку вона стала учасницею місцевого конкурсу ” кіно-фото-відео — модель-1989», а незабаром отримала запрошення від оргкомітету найпрестижнішого б’юті — змагання тих часів — «супермодель срср-1991».

У всесоюзному конкурсі ользі вдалося завоювати третє місце і привернути до себе увагу впливових людей. Найбільше нею зацікавився фотограф роланд левін. Чоловік співпрацював з німецьким відділенням модельного агентства-гіганта elite і займався пошуком нових облич. Він негайно почав влаштовувати кар’єру пантюшенкової в німеччині, взявши на себе абсолютно всі витрати ледь знайомої йому олі. Передчуття, що російська дівчинка з нетиповою зовнішністю обов’язково «вистрілить», не покидало його.

На жаль, в гамбурзі радянську зірку зустріли холодно. Пантюшенкова абсолютно не підходила під німецькі стандарти краси тих часів. В тренді були пишногруді і красиво усміхнені клаудія шиффер і хайді клум — ольга ж була занадто худою і мала проблеми з зубами.

Незабаром модель повернулася на батьківщину і впала в глибоку депресію. Але і в петербурзі їй не стало краще — близько двох років вона практично не отримувала пропозицій по роботі. До всього іншого додалися проблеми в школі-олю виключили звідти через тривалу відсутність, пов’язаного з від’їздом до німеччини. Але шкільний конфлікт абсолютно не торкнувся почуття пантюшенкової. Більш того, вона так і не отримала повної освіти, чого, до речі, ніколи не соромилася. Набагато складніше дівчині було пережити невдачі в моделінгу. Але, як то кажуть, затишшя завжди трапляється саме перед бурею…

З культурної столиці в модну

У 1993 році в петербурзі і москві пройшов відбір моделей для французького агентства people. Серед сотень бажаючих виїхати в париж були обрані всього дві росіянки — як ви вже здогадуєтеся, ольга була однією з них.

Але стати кращою серед конкуренток-ще не означає отримати роботу. У перші місяці життя в парижі пантюшенкова як і раніше сиділа без діла, поки не сталося справжнє диво, яке важко уявити в реальному житті.

На фото молодої росіянки випадково натрапив дідьє фернандес — агент, який працював з такими суперзірками світу fashion, як лінда євангеліста і наомі кемпбелл.

Чоловіка сильно вразила нетипова зовнішність ольги. “тоді ще не з’явилися відчужені, холодні і в той же час наївні дівчата, ніби звалилися з місяця. А я такою і була”, – згадувала пантюшенкова. З тих самих пір все кардинально змінилося.

Все закрутилося

Відразу після укладення договору фернандес почав перетворювати петербурженку в зірку західного глянцю. Ольга уважно прислухалася до порад мудрого наставника: вчила мови, заводила дружбу з фотографами на робочих майданчиках і без найменших сумнівів вирішувалася на будь-які б’юті-експерименти.всього за кілька місяців роботи з гуру модельного бізнесу пантюшенкова з’явилася в рекламних кампаніях dior, christian lacroix, а також на сторінках французького vogue.

Найяскравішим етапом кар’єри росіянки стали зйомки в рекламі аромату eden, cacharel. Багато жінок зізнаються в тому, що купили парфум саме після перегляду хвилюючого відео за участю ольги. Довгий час французький модний будинок cacharel шукав обличчя для свого нового аромату — що дивно, знамениті супермоделі під висунуті брендом вимоги не підходили. Потрібна була дівчина, яка не встигла засвітитися і примелькаться на рекламному ринку, але в той же час ні в чому не поступається іменитим красуням.

Пантюшенкова ідеально підійшла на роль єви, мрійливо бродить по райських кущах в пошуках адама. В результаті eden став найбільш рекламованим ароматом свого часу, а ольга — визнаною зіркою світу моди і першою росіянкою, яка домоглася такого грандіозного успіху.

Моделі було складно повірити в те, що тепер вона стоїть нарівні з її кумиром — ліндою євангелістою. Мабуть, тому слава не змогла закрутити дівчині голову-вона лише стала ще старанніше працювати.

На межі можливостей

«що мені подобається в кар’єрі моделі — так це, ймовірно, нелюдський ритм періодів шоу, коли працюєш з самого ранку і до півночі спочатку на першому, потім на другому і нарешті на третьому диханні. У порівнянні з цим повсякденне життя здається затишшям перед бурею”,-якось ділилася пантюшенкова з одним виданням.

Модель дійсно хапалася за будь-яку роботу і всього лише за півроку роботи у франції змогла домогтися рівня заробітку, порівнянного з гонорарами найуспішніших супермоделей. Джанні версаче, джон гальяно і тьєррі мюглер мріяли роздобути відносно недавно почала кар’єру уродженку ленінграда на свої покази. Зацікавленість кращих модних будинків парижа дозволила ользі в лічені місяці отримати звання топ-моделі.

На жаль, після набуття високого статусу пантюшенкова зрозуміла, що перестаралася в гонці за славою і «перегоріла».

Незабаром вона стала замислюватися про завершення кар’єри-і це всього лише в 20 років! за визнанням зірки, тоді у неї стався нервовий зрив.

І все ж в ті часи дідьє фернандесу вдалося умовити свою підопічну залишитися в моделінгу. Дівчина старанно відпрацювала ще три роки, щоб закріпити свій високий статус, а в кінці 1990-х помітно зменшила оберти, все рідше погоджуючись на численні пропозиції.

Знову додому

Після відмови від активного продовження кар’єри ольга повернулася в рідний петербург. Здається, що в ті часи європа і все, що з нею пов’язано, було межею мрій кожної російської дівчини. Але пантюшенкова встигла розгледіти» виворіт ” такого життя і зробити вибір на користь тихого перебування на батьківщині.

” коли я приїхала в париж, то була страшенно розчарована. Всі парижанки схожі один на одного: маленькі, втомлені, а між красою і зручністю завжди вибирають друге. Я очікувала побачити зовсім інше”,-ділилася зірка з російським журналом elle в 1997-му.крім того, ольга не раз зізнавалася, що в європі у неї не виходить зустріти свою любов. За словами моделі, російські чоловіки більш уважні, добрі і галантні.

Але, на жаль, навіть після повернення красуні в росію вона так і не змогла знайти того самого, який би став батьком її майбутніх дітей. У пресі немає згадок ні про одного коханого моделі. Все, що вона говорила про своє особисте життя, зводиться до одного: пантюшенкова вважала себе дуже самотньою людиною.

Фінал історії

З початку 2000-х ім’я ольги стало все рідше з’являтися в пресі. Багато хто вважав, що це пов’язано з тим, що дівчина вирішила поміняти сферу діяльності, адже одного разу, в 1999-му, пантюшенкова вже пробувала себе в ролі стиліста російської версії міжнародного модного журналу marie claire. У підсумку журналісти прийшли до висновку, що ольга вийшла заміж і з головою пішла в турботи про сім’ю.

Модель була глибоко віруючою, відстороненою від світського життя людиною, тому таке пояснення було цілком вагомою причиною для завершення кар’єри.однак 26 лютого 2019 року стало відомо, що ольги немає в живих ось уже кілька тижнів. Про це повідомив її близький друг, ювелір петро аксьонов, на своїй сторінці в instagram. Як виявилося, зірка довгі роки боролася з онкологією.

Близькі пантюшенкової вирішили не розголошувати свою трагедію. За повідомленнями інсайдерів, останні дні ольга провела разом зі своєюМатір’ю-єдиною своєю близькою людиною.

Незважаючи на зусилля лікарів, колишня модель не впоралася в прогресуючим захворюванням.

Можливо, багато хто, опинившись на місці ольги, постаралися б вичавити максимум з наявних можливостей — але, мабуть, її обтяжувало звання топ-моделі і світські обов’язки, пов’язані з цим статусом. Втім, “перша радянська супермодель” вже давно увійшла в історію моди і стала кумиром для нового покоління мрійниць. Мабуть, в більшому вона і не потребувала і тепер так само мрійливо бродить по райських кущах, як в прославила її парфумерної рекламі.