Фільми жахів про привидів, засновані на реальних подіях

66

про привидів написані сотні книг і зняті десятки фільмів. Містичне кіно розбурхує уяву і приваблює атмосферою оповідання. Однак фільми жахів про привидів вселяють майже звіриний страх, коли розумієш, що деякі з них засновані на реальних подіях.

Пропонуємо список з дев’яти фільмів жахів про привидів, в основу яких лягли реальні історії:

«жах амітівілля» (реж. Ендрю дуглас)

Один з найстрашніших фільмів жахів про привидів розповідає про те, як, намагаючись налагодити сімейне життя, кейт з трьома дітьми і чоловіком в’їжджають в нове житло. Будинок прекрасний-три поверхи, зелена галявина, престижний район. Підозріло, але нерухомість віддають за безцінь.

Ріелтор зізнається, що тут трагічно загинули шестеро людей. Погодившись з доводом, що людей вбивають не вдома, кейт підписала контракт на покупку. Через якийсь час джорджу почала ввижатися мертва дівчинка.

Загальний стан чоловіка погіршився, він став грубим і агресивним. В голові з’явилися дивні голоси, які все виразніше наказували ” убий їх!».

реальна історія: дивацтва з будинком в амітівіллі почалися в 1960 році. Перші мешканці поспішно з’їхали, не витримавши постійних шерехів і ледве помітного шепоту. Через чотири роки будинок купила сім’я де фео. Вони прожили тут дев’ять років, поки молодший син не збожеволів і не застрелив усіх рідних.

Сім’я лутц, яка послужила прототипом головних героїв, почала помічати дивацтва через тиждень після переїзду. Донька розповідала, що познайомилася з дівчинкою джоді, яка живе разом з ними. Все б нічого, але джоді рік тому була вбита власним братом.

«закляття» (реж. Джеймс ван)

Оселившись на околиці міста, керол з двома дочками ще не підозрює, яка небезпека їх підстерігає. Улюблений пес, відчувши якусь сутність, відмовився входити в будинок.

Всередині особняка відчувається запах гнилі, постійно ляскають двері. Вночі щось намагається вхопити дівчаток за ноги, а на тілі керол проступають криваві гематоми.

З часом стає зрозуміло, що в будинку живуть примари. Щоб розібратися з ними, сім’я звертається до фахівців з паранормальних явищ. Чи допоможуть вони?

реальна історія: у 1970-х роках на фермі «маєток арнольда» кілька років жила сім’я перон. Вони стверджували, що їх будинок населяють десятки привидів, більшість з яких нешкідливі. Однак були і злі духи, наприклад бафшеба, який за сюжетом фільму жив у ляльці аннабель.

Це може здатися вигадкою, проте попередні і наступні мешканці будинку підтвердили слова перонів.

«скринька прокляття» (реж. Уле борнедаль)

Батьки маленької дівчинки емілі розлучилися. Щоб якось загладити провину перед дитиною, його постійно балують. Одного разу дочка просить тата купити їй старовинну шкатулку, і він тут же задовольняє прохання.

Через якийсь час дівчинка замикається в собі, стає агресивною. Грі з однолітками емілі воліє усамітнення. Стурбований батько вважає, що це все через розлучення і дає дитині час. Однак він не розуміє, що злий дух, що живе в тій самій скриньці, поступово поневолює його дочку.

реальна історія: хоч подібних подій в реальності не відбувалося, але скринька дійсно існує. Першим її власником був поляк, який вижив у концентраційному таборі. Він купив її в іспанії після війни.

Через багато років на розпродажі її придбав любитель антикваріату. Його попереджали, щоб він не відкривав скриньку, так як там живе діббук — неуспокоєний дух злої людини. Потім вона потрапила на ebay, і всі, хто нею володів, відзначали різні дивацтва — від спалахів світла в кімнаті до різкого погіршення здоров’я.

«дитяча гра» (реж. Том холланд)

Йдучи від переслідування поліції, серійний вбивця чак лі рей отримав кілька кульових поранень. За допомогою чорної магії він переселяє свою душу в ляльку.

Іграшку дарують хлопчикові едді, який легко піддається впливу негідника. Ожила лялька спочатку вбиває няню, а потім розправляється з колишнім подільником.

Усвідомивши, з чим має справу, мама хлопчика звертається до детектива майка норріса, який ловив маніяка. Він, звичайно, не вірить жінці, але до того часу, поки чакі не нападає на нього. Чи вдасться їм розправитися з осатанілої іграшкою?

реальна історія: на початку xx століття хлопчикові юджину отто слуга подарував ляльку матроса. Образившись на роботодавців через звільнення, слуга прокляв іграшку. Після цього члени сім’ї отто чули, як хлопчик розмовляв з «матросом», а той йому відповідав.

«обряд» (реж. Мікаель хофстрем)

Майкл ковак, отримавши вищу освіту в духовній семінарії, відмовляється від сану, так як нібито втратив віру. Його керівник відмовляє юнака від поспішного рішення і рекомендує відправитися на практику до італійського священика лукаса тревентіна.

Приїхавши до риму, майкл дізнається, що його новий наставник — екзорцист. Молодий священик скептично ставиться до нового заняття, але тільки до того часу, поки злий дух не заволодіває тілом батька лукаса. Майкл приймає бій з нечистю, відкинувши всі сумніви щодо віри.

реальна історія: під час зйомок фільму режисера консультував батько гері томас. У 2008-му священик проходив навчання в римі, щоб стати екзорцистом. Під час практики він зіткнувся з проблемами, які стали основою сюжету картини «обряд».

” привиди в коннектикуті» ( реж. Пітер корнуелл)

Сім’ю кембелл спіткало горе: їх син метт захворів на рак. Щоб бути ближче до клініки, де той проходить лікування, вони орендували новий будинок. Незабаром всім членам сімейства стали бути привиди. Відбувалися й інші дивні речі: мерехтіння світла, навіть при відсутності ламп, зникнення посуду і мертві тіла з вирізаними на них посланнями.

читайте також: фільми про гангстерів на реальних подіях

З’ясовується, що протягом десяти років будинок використовувався в якості похоронного бюро і душі померлих не в захваті від нових сусідів. Зіткнувшись з незвіданим, сім’я звертається до фахівців з паранормальних явищ і католицької церкви.

реальна історія: сюжет фільму багато в чому повторює події 1984 року, що відбулися з сім’єю снедекер в коннектикуті. Вони дійсно орендували колишнє похоронне бюро. У будинку насправді відбувалися всі показані в кінострічці речі, крім замурованих тіл і зловісних послань.

«коли гасне світло» (реж. Пет холден)

Великобританія, 1974 рік, період економічної кризи і загостреного соціального напруження. У цей непростий час подружжя менард і їх дочка саллі вирішують перебратися в йоркшир, де підшукали пристойний і недорогий будиночок.

Переїхавши, вони відразу зрозуміли, що в будинку хтось живе. Примари не приховують невдоволення: розкидають речі, трясуть меблі і псують майно. Але найжахливіше, що один з духів хоче роздобути саллі.

Для боротьби з надприродним злом сім’ї потрібно згуртуватися і докласти максимум зусиль.

реальна історія: сюжет заснований на самому явному і задокументованому прояві полтергейсту в європі. Примари, який дошкуляв мешканців будинку №30 на іст-драйв, прозвали «чорний чернець з понтефракту», так як його кілька разів спостерігали у вигляді темної фігури в капюшоні.

Він грюкав дверима, розкидав чай, цукор, тряс меблі. Особливий інтерес виявляв до молодшої доньки діани-кілька разів зіштовхував дівчинку з ліжка, а одного разу, тримаючи за горло, протягнув вгору по сходах.

«істота» (реж. Сідні дж. Ф’юрі)

Клара моран — мати-одиначка, яка виховує трьох дітей. Життя йде своєю чергою, поки літнім вечором на жінку не нападає невидима сутність. Привид б’є і гвалтує клару.

Спочатку вона подумала, що хтось забрався в будинок, але нікого не виявила. Через пару днів напад повторився. Цього разу стало ясно, що в будинку живе злий дух. Ніхто не вірить жінці, та й вона сама почала сумніватися в правдивості пережитого.

Однак привид реальний і хоче заволодіти кларою. Жінка просить допомоги у екстрасенсів, які ще не зустрічали настільки явний прояв потойбічних сил.

реальна історія: фільм заснований на подіях 1974 року, які відбувалися з американкою доріс бітер. Жінка стверджувала, що її переслідує кілька привидів, які поглумилися над нею.

Дослідники паранормальних явищ не повірили доріс, але численні свідки переконали їх залишитися і розібратися в ситуації. Скептики не знали, що зіткнуться з одним з найяскравіших проявів потойбічного світу.

«той, хто виганяє диявола ” (реж. Вільям фрідкін)

Після гри зі спіритичною дошкою з дівчинкою ріган стали відбуватися дивні речі. Вночі її ліжко трясеться, в будинку чуютьсяНезрозумілі звуки, а потім і її стан погіршився.

Підліток поводиться агресивно, не вибирає слів при розмові, а потім абсолютно перестає володіти собою. Її мати робить висновок, що в дівчинку вселилися біси. За допомогою вона звертається до католицького священика.

Під час обряду екзорцизму ліжко, до якої прив’язана одержима, трясеться і здіймається в повітря. Незважаючи на всі зусилля, демони виявилися могутнішими. Єдиний спосіб побороти духів-перехитрити їх, принісши непомірну жертву.

«той, хто виганяє диявола» — це один з кращих фільмів про привидів в історії кінематографа.

реальна історія: на створення фільму режисера надихнули події, які мали місце в 1949 році в штаті меріленд. Тринадцятирічний хлопчик, за свідченням його родичів, був одержимий злим духом.

Після того як хлопець подивиться на який-небудь предмет, той починає рухатися. Також без участі дитини пересувалася і навіть парила меблі. Поступово стан хлопчика погіршувався, і він все менше володів собою. Перші спроби вигнати духа були безуспішні, але в підсумку одержимість вдалося зняти.

Скептики кажуть, що всі ці фільми, як і історії, що послужили основою для них, — це не більше ніж вигадка. Так, реальність духів не доведена, проте не можна стверджувати, що їх не існує.

Наш світ таїть в собі незліченну кількість загадок. Хто знає, можливо, вчені не в змозі пояснити паранормальні явища так само, як колись було з електрикою.

Так чи інакше, дивитися фільми жахів про привидів цікаво і захоплююче. Тим, хто любить полоскотати нерви, безумовно варто ознайомитися з картинами зі списку.

читайте також: топ-10 фільмів жахів, які варто подивитися