Кращі американські фільми про школу і любов

67

шкільні роки-своєрідна відправна точка в житті кожної людини. Саме тому кінематографісти так люблять занурювати своїх персонажів в цей часовий період — пору нерозсудливостей і необмежених можливостей. Пропонуємо подивитися найяскравіші фільми про школу і любов, зняті американськими режисерами.

Ділимося добіркою цікавих, смішних і навіть повчальних фільмів про шкільні роки, підлітків, дружбу і, звичайно ж, кохання:

«простушка» (2015)

Фільми про школу часто обіграють поділ підлітків на групи.

У цій картині розглядається ієрархія в окремо взятій компанії друзів. Хтось займає місця популярних хлопців, а хтось плететься в хвості. Бьянка випадково дізнається, що вона — той самий лузер в їх компанії, а точніше товста потворна подружка.

Не бажаючи миритися з ситуацією, дівчина вирішує взяти все в свої руки. За допомогою друга, популярного шкільного спортсмена, вона твердо має намір скинути соціальний ярлик і завоювати хлопця своєї мрії.

Головну роль в комедії зіграла мей вітман (»добре бути тихонею”). Компанію їй склали молоді актори роббі амелл (»дев’ять життів«), белла торн (»олександр і жахливий, кошмарний, нехороший, дуже поганий день«) і скайлер семюелс (»королеви крику”).

” відмінниця легкої поведінки» (2010)

На жаль, перекладачі спростили назву картини, зробивши його більш скандальним, але куди менш осмисленим.

Оригінальна назва easy a-пряме відсилання до роману натаніеля готорна» червона буква”, про який не раз згадується в самому фільмі.

У центрі сюжету — відмінниця олів, яка випадково стає об’єктом цькування пуританськи налаштованих однокласників.

Не бажаючи йти на поводу у натовпу, дівчина навмисне вдається до ризикованих методів залучення уваги. Це дарує їй зоряний статус в школі і безліч проблем.

Головну роль зіграла голлівудська зірка емма стоун («ла-ла-ленд»). Разом з нею у фільмі знялися пенн беджлі («пліткарка»), аманда байнс («чого хоче дівчина»), патриша кларксон («керрі») і стенлі туччі («диявол носить prada»).

” донні дарко» (2001)

Оригінальна картина, яка зовсім не схожа на інші фільми про підлітків, школу і любов. Крім молодіжних переживань і закоханості, в сюжеті замішані дивні сни, тимчасові петлі, загадкові незнайомці і життєвий трагікомізм.

Підліток донні дарко за наказом загадкового незнайомця в костюмі кролика залишає свій будинок і отримує повідомлення про кінець світу, який відбудеться менше ніж через місяць.

Донні прокидається вранці на полі для гольфу. Повернувшись додому, він дізнається, що на його будинок впав відірвався від літака двигун, причому приземлився він якраз на місці його кімнати. І це далеко не останнє здивування, яке чекає героя.

Головну роль в картині зіграв джейк джилленхол («еверест»). Сестру донні дарко втілила рідна сестра актора-меггі джилленхол (»посмішка мони лізи”).

Також у фільмі знялися дрю беррімор («на відстані любові»), патрік суейзі («брудні танці») і джена мелоун («неоновий демон»).

” школа року» (2003)

Комедія відомого режисера річарда лінклейтера, якому належить знамените тріо фільмів «перед світанком», «перед заходом» і «перед північчю».

Головний герой картини дьюї фінн-скандальний гітарист і анархіст, який любить виробляти божевільні соло і стрибати в натовп зі сцени.

Поведінка фінна набридає решті частини групи, і його виганяють. Опинившись без засобів до існування, хлопець випадково перехоплює дзвінок свого сусіда по квартирі неда і замість нього влаштовується на роботу в елітну школу вчителем. І хоча викладач з дьюї нікудишній, де в чому він точно розбирається-у веселощі і музиці.

Головна роль в картині дісталася джеку блеку (»джуманджі: поклик джунглів”). Разом з ним знялася відома актриса джоан кьюсак (»наречена, що втекла«) і комедіантка сара сільверман (»мільйон способів втратити голову”).

” академія рашмор» (1998)

Ця картина входить в кращі американські фільми про школу і любов, а також список 500 кращих фільмів усіх часів.

Примітно, що для режисера уеса андерсона («королівство повного місяця») «академія рашмор» стала другим повнометражним фільмом, а для виконавця головної ролі джейсона шварцмана («продавщиця») — акторським дебютом.

Головний герой фільму макс вчиться в престижній академії. Він зосередив всі свої зусилля і час на суспільному житті, в той час як його оцінки залишають бажати кращого. Перед максом ставлять вибір – або він починає вчитися, або його виключать.

Хлопець намагається встигнути все, але раптово в його життя вривається перше зворушливе почуття до овдовілої молодої вчительки розмарі крос.

Компанію шварцману на екрані склали: білл мюррей (»мисливці за привидами«), олівія вільямс (»сьомий син«) і люк вілсон (»блондинка в законі”).

читайте також: кращі книги стівена кінга для підлітків

«безглузді» (1995)

Ще одна картина з 1990-х, яку сміливо можна віднести до голлівудської класики по частині молодіжного кіно.

В основу стрічки ліг класичний роман джейн остін під назвою «емма».

Головна героїня картини шер хоровіц-безтурботна дівчина з багатої сім’ї. Незважаючи на добре серце, вона часто буває поверхневою, що не дивно для її юного віку.

У шер є найкраща подруга діон і зведений брат джош, якому періодично доводиться виручати нестерпну «сестрицю» з різних неприємностей.

Головні ролі у фільмі виконали: алісія сільверстоун («бетмен і робін»), пол радд («людина-мураха»), стейсі деш («акулячий торнадо 4: пробудження») і бріттані мерфі («молодята»).

” татові знову 17» (2009)

Молодість буває не тільки раз в житті. Саме так заявили творці картини, розбавивши молодіжні фільми про школу і любов незвичайною комедією про повернення до юності.

Головний герой майк-37-річний невдаха. На роботі його не цінують, дружина з ним розлучилася, жити доводиться у шкільного приятеля, а діти не сприймають батька всерйоз.

Після дивного інциденту майк прокидається знову 17-річним. Він розуміє, що це шанс виправити своє життя і стати ближче до дочки і сина.

Він переконує друга і сусіда неда в тому, що юний хлопчина перед ним — це майк власною персоною. Нед влаштовує омолодився приятеля в школу, де навчаються нащадки майка, і тут починається все найцікавіше.

37-літнього майка зіграв меттью перрі (»друзі”). Його 17-річну версію на екрані втілив зак ефрон («найбільший шоумен»).

Також в картині знялися мішель трахтенберг («євротур»), стерлінг найт («мелісса і джоуї»), леслі манн («інша жінка») і томас леннон («ми — міллери»).

«10 причин моєї ненависті» (1999)

Фільм за п’єсою вільяма шекспіра» приборкання норовливої”, що містить безліч помітних і прихованих відсилань до класичного твору.

Картина довела, що шедеври завжди актуальні, а сучасні підлітки мало чим відрізняються від юних героїв шекспірівських часів.

Головна героїня катаріна розумна, але уїдлива і непопулярна, до того ж недолюблює чоловіча стать.

На противагу їй молодша сестра бьянка-красуня і шкільна зірка. Щоб якось підштовхнути старшу дочку до спілкування з хлопчиками, батько ставить бьянке умова — та зможе піти на побачення з вподобаним їй красенем, якщо з ними на подвійне побачення відправиться кет.

У пару катаріні був випадково обраний місцевий хуліган патрік, який погоджується піти з дівчиною за гроші. Несподівано для всіх між катаріною і патріком починає зароджуватися почуття, яке змінює їх обох в кращу сторону.

Роль норовливої кет дісталася голлівудській актрисі джулії стайлз (»омен”). Її коханого зіграв нині покійний талановитий актор хіт леджер (»темний лицар”).

” паскудні дівчата» (2004)

Цей фільм наочно демонструє, як не можна себе вести в школі і те, як просто стати на невірний шлях в гонитві за популярністю і схваленням однолітків.

Головна героїня кейді довгий час жила з батьками-зоологами в африці. Повернувшись на батьківщину, вона ніяк не може адаптуватися і влитися в колектив громадської школи.

Дівчині хочеться подобатися хлопцям і бути популярною, як шкільна групка красунь «баунті».

Гонитва за бажаним призводить кейді зовсім не до хорошого результату і змушує повністю переосмислити власні життєві пріоритети.

Головні ролі у фільмі зіграли скандальна ліндсі лохан (“чумова п’ятниця«), рейчел макадамс (»доктор стрендж«), аманда сейфрід (»червона шапочка«) і ліззі каплан (»майстри сексу”).

” нецілована» (1999)

Картина входить в список кращих фільмів про школу, тому що даєПобачити світ школярів з точки зору більш старшого покоління і усвідомити, як важливо для майбутніх нас те, що ми закладаємо в себе в юності.

Головна героїня давно покинула стіни рідної школи, але кошмари знущань і насмішок продовжують жити в її пам’яті. Дівчина так і не випробувала на собі радість першої взаємної любові і поцілунку.

Тепер джозі журналіст в газеті. Їй доручають важливий репортаж про таємне життя американських підлітків, для чого джозі повинна впровадитися в компанію крутих школярів під виглядом учениці.

Знехотя джозі береться за завдання. Спочатку історія повторюється – вона стає непопулярною і дивакуватою ученицею. Але незабаром ситуація кардинально змінюється, даючи дівчині можливість надолужити згаяне в юності.

Головну героїню зіграла дрю беррімор (»обіцяти — не означає одружитися”). Також в картині знялися майкл вартан (»шпигунка«), девід аркетт (»крик«), джон с.рейлі (»різанина«) і джессіка альба (»місто гріхів”).

Фільми про школярів залучають різновікову глядацьку аудиторію. Комусь подобається ностальгувати, хтось любить помріяти, а є фанати жанру. Із запропонованого списку вибирайте фільм на свій смак!

А які фільми про школу запам’яталися вам?

читайте також: фільми про вампірів і перевертнів: топ-10