Алергія на холод: симптоми і профілактика

61

Холодова алергія-причини і симптоми

Чи траплялося вам, лише вийшовши на холод, відчувати такі симптоми як нежить, чхання, закладений ніс або навіть покриватися темними плямами? вітаємо, ви типовий “холодовий алергік”.

За своїми симптомами холодова алергія дуже нагадує застуду, яка проходить, варто вам опинитися в теплі. Правда, не всім вдається так легко відбутися. Так при алергії на холод цілком може розвинутися кропив’янка — почервоніння у вигляді пухирів, що з’являються через кілька хвилин після того, як людина вже опинився в теплому приміщенні. У кращому випадку кропив’янка пройде хвилин через 20-30, супроводжувана набряками навколо очей і губ, але її симптоми можуть зберігатися і протягом декількох годин. Виникнути така шкірна реакція може навіть через невелике зниження температури або через купання, миття посуду в холодній воді. Іншим проявом алергії на холод може стати холодовий дерматит: харчування шкіри через низьку температуру порушується і на відкритих ділянках тіла з’являються бордово-червоні плями, які лущаться і сверблять. Холодовий дерматит може також торкнутися особливо чутливі до холоду ділянки тіла-коліна і внутрішню поверхню стегон. Іноді при алергії на холод може виникнути набряк і запалення губ, так званий холодовий хейліт, або навіть такий небезпечний симптом як бронхоспазм, коли, перебуваючи на холодному повітрі, людина не може дихати. Холодова алергія може проявлятися сильним головним болем, яка виникає через раптове, викликаного низькою температурою, спазму судин головного мозку.

Самі по собі холод і сніг, звичайно ж, не можуть бути алергенами, але, як з’ясувалося, під впливом холоду в організмі відбувається з’єднання тканинних білків і утворюється чужорідна структура, що і провокує таку імунну реакцію іменовану холодової алергією.

Лікування і профілактика алергії на холод

Холодова алергія, як і будь-яка інша алергічна реакція, вимагає обстеження у імунолога, а в особливо важких випадках і медикаментозної терапії. Так, дункан-тест, що проводиться з використанням льоду, допоможе виявити, чи страждає людина холодової кропив’янкою. Холодовий дерматит лікується препаратами, які покращують периферичний кровообіг, курсом вітамінів а, с, е і рр. Хейліт або запалення губ, викликане холодом, часто має алергічну природу і лікується антигістамінними препаратами. Одним з методів лікування холодової алергії є аутолімфоцитотерапія, при якій під шкіру вводять лімфоцити, отримані з крові хворого. Якщо холод викликає сльозоточивість, можна застосовувати очні краплі або трав’яні настої із заспокійливим ефектом, але ні в якому разі не краплі для звуження судин, зазвичай використовуються при нежиті.

І, нарешті, не слід забувати про профілактичні заходи:

Холодова алергія — неприємне і проблемне захворювання, появу якого можна запобігти дотримуючись елементарних профілактичних заходів. Якщо реакція посилюється, слід звернутися до лікаря для проведення коректного лікування.