Китайська дієта-подорож до гармонії

45

Китайська дієта і китайський чай

Чай-важлива частина культури харчування китаю. Точніше, для китайців чаювання довгі століття залишається не фінальною частиною трапези, а самостійною церемонією, грою, способом спілкування або паузою для того, щоб розібратися в собі.

Крім видовищності обряду заварювання і розпивання, справжній китайський чай славиться своєю користю. Китайці вживають і експортують безліч видів чаю, найпопулярнішими в числі яких у європейців залишаються демократичний зелений чай і естетський пуер.

Зелений чай, якісний лист якого можна заварювати не менше чотирьох разів, добре відомий своєю допомогою в схудненні і оздоровленні. Він містить катехіни, що володіють протираковою дією, вітамін с, цинк, активізує мозкові клітини і стимулює обмін речовин.

Ферментований пресований чай пуер — своєрідний символ не тільки китайської дієти, але і китайського способу життя. У піднебесній його називають “чаєм-ліками”, проте п’ють не як аптечний засіб, а насолоджуючись специфічним земляним смаком, що змінюється від заварювання до заварювання.

Існує міф, що пуер спалює існуючі жирові клітини, однак, на жаль, такою суперсилою він не володіє. Однак користь в схудненні може принести через свою здатність знижувати апетит і тягу до солодкого, а також полегшувати травлення і м’яко регулювати роботу кишечника завдяки вивільняється в процесі заварювання ферментам і пектину.

Є безліч хитрощів приготування чаю для китайської дієти, але головною з них залишається правильний вибір води: вона повинна бути кришталево чистою і бажано джерельної, нейтрального м’якого смаку і складу.

Китайці приділяють величезну увагу воді; п’ють її охоче і багато, 2-3 літри в день, але, як і чай, невеликими порціями. Традиційна чайна піалка вміщує 20-30 мл, що зайвий раз підтверджує китайську мудрість: фахівці з харчування радять пити часто, але саме такими порціями.

З хитрим прищуром!

Велику популярність в інтернеті отримали різні типи так званої китайської дієти різної тривалості: можна знайти китайську дієту на п’ять днів, китайську дієту на 14 днів, китайську дієту на 21 день.

Всі ці анонімні плани харчування об’єднані двома основними моментами: по-перше, будь-який з них передбачає вкрай строгий і мізерний раціон, а по-друге, жодне з цих меню не має нічого спільного з істинними китайськими кулінарними традиціями.

Для ілюстрації та прикладу наведемо повністю одну з таких розхожих рекомендацій, як китайська дієта на 14 днів. Ця китайська дієта на два тижні практично ідентична іншій знаменитій дієті, відомої під назвою японська дієта. Меню також розписано на 7 днів, після яких рекомендації слід повторити.

Китайська дієта на 14 днів

день 1

Сніданок-чорна кава без добавок, обід – 2 яйця круто, салат з білокачанної капусти з рослинним маслом, стакан томатного соку (або 1 великий свіжий томат), вечеря — відварна риба, салат з білокачанної капусти з рослинним маслом.

день 2

Сніданок-чорна кава без добавок + сухарик, обід-відварна риба, салат з білокачанної капусти з рослинним маслом, вечеря — 200 гр відвареної яловичини, стакан кефіру.

день 3

Сніданок-чорна кава без добавок, обід — 1 сире яйце, 3 великих відварених моркви з рослинним маслом, вечеря-яблука.

день 4

Сніданок-чорна кава без добавок, обід — 1 великий корінь пастернаку, петрушки або інший білий коренеплід порівнянного розміру, обсмажений в олії, яблука, вечеря-2 яйця круто, 200 гр відвареної яловичини, салат зі свіжої капусти з рослинним маслом.

день 5

Сніданок-сира морква з лимонним соком, обід — відварна риба (500 гр), стакан томатного соку, вечеря — відварна риба, салат з білокачанної капусти з рослинним маслом.

день 6

Сніданок-чорна кава без добавок, обід-відварна курка (500 гр), салат зі свіжої капусти або моркви з рослинним маслом, вечеря — 2 яйця круто, салат з сирої моркви з рослинним маслом.

день 7

Сніданок-чай без добавок, обід-відварна яловичина (200 гр), будь — які фрукти, вечеря-будь-яка вечеря з перерахованих, крім третього дня.

Очевидно, що будь-яка подібна «дієта з китайським акцентом» не має нічого спільного з традиціями харчування жителів піднебесної держави. Для того, що є по-китайськи, важливо дотримуватися особливої філософії харчування і постаратися зрозуміти, що конкретна їжа дає людині, як впливає не тільки на його вагу, але і світовідчуття, настрій, стан здоров’я. У цьому суть справжньої китайської дієти.