Як обрізати фікус в домашніх умовах, щоб він виріс красивим і радував око

55

Якщо ваше рослина дуже скоро буде підпирати собою стелю, значить, прийшла пора дізнатися, як обрізати фікус. Розповім, який буває обрізка, з яких причин її проводять і сформулюю основні правила, яких необхідно дотримуватися.

Чим корисна обрізка фікуса

Крім регулювання висоти деревця, обрізка ще важлива, щоб запобігти захворюванням, які можуть початися через велику кількість сухих, пошкоджених частин. До того ж за допомогою правильної обрізки ми формуємо крону і сприяємо омолодженню рослини.

До речі, важливо час від часу проводити санітарно-профілактичну обрізку не тільки верхньої частини рослини. Коріння також цього потребують. Я оглядаю їх під час пересадки рослини з меншого горщика в більший. Про те, як пересадити фікус, я недавно писала.

Коли і чим правильно обрізати фікус

Залежно від товщини гілок знадобиться різний вид інструменту. Наприклад, маленькими ножицями навряд чи вийде обрізати товсті гілки, без секатора або гострого ножа тут не обійтися. Обов’язково потрібно обробити інструмент спиртом або будь-яким дезінфікуючим засобом.

Не можна наводити красу взимку, коли фікус знаходиться в сплячці, у нього просто може не виявитися сил для нарощування крони. Обрізане восени буде тягнути соки і послабить рослина перед зимівлею. Тому найкращий час-з березня по липень.

важливо

Причини обрізки і як це робити

Як ми вже з’ясували, обрізку проводять з трьох причин, щоб:

Захисну виробляють в будь-який час року. Як тільки помічаємо, що у фікуса з’явилися засохлі або пошкоджені листя, негайно приступаємо до маніпуляцій. Зволікати не можна, тому що захворювання може перейти на здорову частину і залучити віруси.

Вкорочувати слід навіть більше, ніж до того місця, де закінчуються пошкодження. Але і захоплюватися також не варто. Головне, залишити стебло хоча б з п’ятьма листочками і не менше 20-30 сантиметрів головного стебла.

З верхніх або бічних бруньок завжди виростають нові або пазушні пагони. Їх легко помітити над тим місцем, з якого росте листочок. Якщо ми видалимо верхні бруньки, то в зростання підуть бічні гілочки і рослина почне розростатися вшир.

Також якщо ми прищипуємо верхівку, не варто зрізати бічні гілки і листочки. Коли молодий втечу витягнеться вгору, держак залишиться оголеним, що зробить вигляд рослини непривабливим.

Над тонкими стеблами ріжемо рівно, а над товстими – під кутом 45 градусів.місце зрізу обсушуємо тканиною до тих пір, поки рана не перестане сочитися. Після цього присипаємо зріз товченим активованим вугіллям.

Нижче наводжу наочну схему обрізки.

Якщо звернути увагу на схему, то можна помітити, що кращий спосіб – обрізати гілки над другою ниркою, яка спрямована на нас. Також всі гілки, які ростуть всередину куща, не залишаємо, вони зроблять крону густий.

Щоб сформувати об’ємний, компактний кущ, найкраще обрізати, поки він молодий. Як тільки гілочки досягнуть 10-15 сантиметрів – видаляємо. Коли молоді гілочки досягнуть 8-10 см, обрізаємо тільки кінчики.

важливо

Сік фікуса-отруйний. Тому обрізаємо в рукавичках. Кішок і собак ховаємо в іншу кімнату.

Якщо нам необхідно сформувати штамбовий кущ, тобто рівний стовбур з округлою густою кроною, робимо так:

  1. обрізаємо всі бічні пагони.
  2. залишаємо п’ять верхівкових бруньок.
  3. укорочуємо центральний стовбур на бажану висоту.
  4. робимо опору, яка в міру зростання забирається.
  5. коли пагони з п’яти залишених бруньок підростуть до висоти 5 бруньок, знову прищипуємо.
  6. час від часу прищипуємо довжину гілок для додання кроні густоти.

Гіллястому фікусу можна надати форму майже будь-якої геометричної фігури: кулясту, конусоподібну, циліндричну, пірамідальну і навіть у вигляді ступенів.

Вісім золотих правил обрізки дивіться у відеоролику:

Висновок

Тепер, знаючи, як обрізати фікус, ви легко зможете надати потрібну форму вічнозеленому кімнатному рослині. Пишіть коментарі, задавайте питання. Я із задоволенням відповім.