Як правильно мотивувати дитину: 10 головних правил

59

2. дитини захоплює змагальний момент. Але важливо, щоб змагався він не з іншими дітьми — часто це погано позначається на самооцінці, — а з самим собою. Добре працює вручення саморобних зірочок, якими заохочували успіхи малюків ще в срср. А зараз і зовсім в книжкових і дитячих магазинах можна знайти спеціальні мотиваційні значки. Мама і тато можуть розглянути значок разом з дитиною. Зібравши колекцію, він завжди буде мати перед очима символ своїх досягнень. А це добре позначиться на його самооцінці. Так і з’являється змагальний момент.

3. виконавши завдання і навчившись чогось нового, дитина завжди чекає нагороди. Позитивні емоції від заохочення тільки закріплюють потрібний результат. Добре, коли нагороду можна потримати в руках — вона повинна бути невеликою, але дуже приємною малюкові для того, щоб з’явилося бажання повертатися до неї знову і знову.

4. мотивація повинна бути безпечною. Варіант стимулювання дітей солодким не підходить: через це у них можуть сформуватися неправильні харчові звички.

5. дитяча мотивація передбачає поетапний шлях. Дітям складно ставити довгострокові цілі. Їх позитивні дії потрібно постійно “підкріплювати”. Наприклад, малюкові потрібно освоїти три навички за 2 тижні. За кожен він отримає по значку. А за три значка йому покладено подарунок-враження-наприклад, похід в зоопарк.

6. успішна мотивація обов’язково включає в себе підтримку з боку дорослого і його особистий приклад. Наприклад, мама і тато можуть разом з дитиною спробувати заробити значок. Позначку» я можу зайняти себе без планшета ” сьогодні почесно отримати навіть дорослому.

7. мотивація повинна відбуватися без тиску. Діти, як пружинки: чим більше «натискаєш», тим сильніше буде зворотна реакція.

8. бувають два види мотивації: негативна і позитивна. Потрібно намагатися використовувати тільки другу. Навіть якщо здається, що метод «батога» дає швидкий результат (наприклад, якщо крикнути на дитину, то він відразу послухається), пам’ятайте: це може завдати психологічну травму.

Чим частіше ви використовуєте метод «кнутп», тим гірше будуть ваші відносини з дитиною в майбутньому.

9. якщо ж ви все-таки вирішили вдатися до негативної мотивації, то це повинно бути тільки обмеження, а не крик. Що ж означає обмеження в такому випадку? наприклад, ви домовилися, що малюк отримає значок «я їм овочі», після того, як спробує 3 нових для нього овоча протягом 5 днів. Якщо умовляння не дотримано, то присудження значка відкладається.

10.