Як поливати антуріум-вибираємо відповідний спосіб і дозування

56

Антуріум-тропічна рослина, яка дуже любить тепло, світло і багато вологи. Тому якщо ви хочете, щоб цей красень довго прикрашав ваш інтер’єр і радував око ефектним цвітінням, доведеться організувати для нього тропічні умови.

Давайте розбиратися, як же правильно поливати антуріум.

Умови поливу антуріума

Як ми вже відзначили, антуріум не виносить сухе повітря і пересушену грунт. Звідси необхідність налагодити регулярний і інтенсивний полив. Але при цьому остерігайтеся переливу, так як він провокує розвиток цвілі і гниття коренів.

Чим молодша рослина, тим згубніше для нього недолік вологи. Звідси вимога утримувати грунт у молодого рослини злегка вологим. У більш дорослого цілком можна допускати підсихання верхнього шару грунту.

Зовнішні ознаки того, що квітці бракує вологи – бляклість фарб і млявий вигляд листя.

Частоту зволоження грунту визначає ще й температура повітря. Чим вище температура і суші повітря, тим інтенсивніше повинен бути полив. І навпаки, в кімнаті з температурою нижче звичайної високий ризик загнивання коренів від надлишку вологи. Також під час нарощування зеленої маси, тобто навесні і влітку, води потрібно набагато більше, ніж в період спокою.

Для поливу слід використовувати відстояну теплу воду. Для антуріума вкрай важлива саме температура води. Тому багато квітникарі рекомендують перед поливом розміщувати ємності з вологою біля батареї на 2-3 години.

Способи поливу

Антуріум поливають двома основними способами. Який краще підійде для вашого квітки-визначте ви самі досвідченим шляхом.

Верхній полив

Найважливіше при цьому методі – не потрапляти водою на листя і верхні корінці. Від крапель води на листках залишаються некрасиві плями, а ось потрапляння на корінці може спровокувати загнивання. Тому полив здійснюють, акуратно змочуючи струменем води грунт навколо рослини.

Як тільки вода з’явиться в піддоні, полив припиняють і залишають квітку на 30 хвилин в спокої. За цей час він вбере відсутню вологу. Після закінчення півгодини зайву воду з піддону зливають.

Полив через піддон

Деякі фахівці стверджують, що такий полив найвірніший. При ньому вода наливається в піддон, і квітка вбирає воду сам. Перевагою даного методу є виключення можливості перезволоження грунту і загнивання коренів.

Але є і істотний недолік. Буває, що дренажний шар занадто великий, і вода не надходить вгору. Коріння квітки також можуть не діставати до води. Тому при поливі через піддон треба чітко стежити за станом рослини і зволоженістю грунту.

Інші способи зволоження

Як тропічний житель антуріум дуже любить обприскування, але переважно обприскувати не сама рослина, а повітря навколо нього. Справа в тому, що від крапель води на квітах і листках залишаються непривабливі плями.

Підтримувати вологість можна, розмістивши горщик з антуріумом на піддоні з галькою, до середини покритої водою. При цьому способі волога буде благотворно діяти не тільки на саму рослину, але і на атмосферу навколо нього.

Безумовно, необхідно влаштовувати вашому вихованцеві і водні процедури. Наприклад, протерти листя і квіти змоченою у воді ганчірочкою, обов’язково потім промокнув насухо. Також іноді можна помити квітка під душем і потім теж гарненько просушити за допомогою паперового рушника або дрантя. Такі банні дні не тільки звільняють рослину від бруду і пилу, але і добре зволожують його.

Висновок