Як самому ” прокачати soft skills»

51

/краса і здоров’я. Відносини / відносини

Чи можна навчитися товариськості і креативності, і навіщо їсти жаб вранці

Все частіше на просторах інтернету трапляються міркування про те, що для успішного професійного зростання потрібні не тільки спеціальні знання та вміння, а й якісь загальні компетенції – м’які навички, soft skills.

давайте разом розберемося, що це означає і як цьому навчитися.

Hard skills і soft skills-що це таке?

hard skills, або жорсткі навички-те, чого навчають у школах, коледжах та університетах. Це професійні знання та вміння, які роблять фахівця фахівцем: лікар повинен знати анатомію і вміти лікувати, розробник повинен знати мови програмування, копірайтер повинен вміти писати комерційні тексти. Сюди ж відноситься комп’ютерна грамотність і знання іноземної мови там, де ці навички мають значення.

soft skills , або м’які навички-це загальні для всіх областей компетенції, те, що дозволить фахівцеві вибудовувати свою робочу діяльність, взаємодіючи з колегами і клієнтами.

” soft skills – це вміння говорити публічно, вести переговори, вирішувати конфліктні ситуації, переконувати, працювати в команді. Це розвинена уява і креативність, що дозволяють приймати нетипові рішення і бачити неочевидне в очевидному. Це здатність адаптуватися до правил і змін цих правил.

За великим рахунком, ці навички безпосередньо залежать від характеру людини і особливостей його нервової системи. Проте, їх можна і потрібно розвивати.

Складність полягає в тому, що не існує чітко прописаних програм з розвитку soft skills і усталених систем їх оцінки, їх складно відстежити і виміряти.

Однак ринок праці диктує свої умови: так, в результаті дослідження, проведеного гарвардським університетом, з’ясувалося, що професійний успіх на 85% залежить розвитку soft skills, і тільки на 15% — від hard skills. Чи поширюються ці дані на російський ринок праці і на конкретну цікаву для вас професію, сказати складно, але ясно одне – замислюватися про це потрібно і важливо.

пропонуємо вам невеликий огляд основних м’яких навичок і прийомів, які дозволять прокачувати soft skills самостійно.

Комунікація

Вміння спілкуватися з різними людьми в різних умовах – абсолютно необхідний навик в професійному світі.

” уміння переконувати, домовлятися, відстоювати свою думку або відступати, гнучко реагувати на зміни ситуації, проявляти емпатію, не впадати в паніку, гнів або апатію – ці навички будуть критично важливими завжди, незважаючи на зміни способів і форм спілкування.

Сюди ж відносяться навички ділового спілкування і ораторська майстерність.

Погодьтеся, завдання «прокачати комунікацію» виглядає гігантською і непідйомною. Її неможливо вирішити тут і зараз, цим треба займатися з дитячих років і все життя. Однак щось можна зробити в будь-якій ситуації, помітивши у себе або у дитини провали в навичках спілкування.

Як розвинути комунікативні навички

Тематичне спілкування

Вам здається, що ви просто вбиваєте час, спілкуючись на сібмамі? не все так однозначно, ви розвиваєте ті самі комунікативні навички, без яких жити складно і сумно. Скільки разів ви зупинили себе від агресивного коментаря, скільки разів переписали вихідний текст свого послання, скільки разів вам вдалося переконати когось або змінити свою думку під впливом аргументів опонента? чи даремно витрачено цей час? судити тільки вам.

Командні ігри з жорсткими правилами

Здавалося б, дуже сумно, що дитина проводить час, граючи в яку-небудь доту замість прогулянок в парку. Однак, знову ж таки, все не так просто. Не заперечуючи користі прогулянок, треба визнати, що спілкування, покликане вибудувати стратегію командних дій з різними людьми, істотно відрізняється від дозвільних бесід з іншими щасливими володарями вільного часу, коротають його на лавочках в парку або на парапетах центральних променадів.

Що краще – знову ж таки, кожен вирішує сам, але все ж варто міцно задуматися перед оголошенням війни мережевим іграм.

Участь в дебатах

Дебати – абсолютно чудова гра, яку і грою-то можна назвати з великою натяжкою. Якщо вам вдасться знайти в своєму місті клуб дебатів-вважайте, що вам сильно пощастило.

Дебати-суперечка за правилами, публічні дискусії людей, що мають різні думки і відстоюють свою точку зору в максимально коректній манері під чуйним наглядом модератора. Якщо ніколи не чули про такий вид дозвілля – погугліть, це цілий світ, в якому є незліченна кількість можливостей для прокачування своїх комунікативних навичок.

Спостереження за емоціями своїми і чужими, обговорення цих емоцій

Багато хто, напевно, відчувають легке роздратування від порад подумати: “а що ти зараз відчуваєш? чому ти злий, що викликало твою печаль?» це прекрасна ілюстрація того, як добрі наміри викликають не зовсім адекватну реакцію. Згадайте хоча б, як співчутливе» заспокойся ” в запалі суперечки ввергає співрозмовника в афективну лють, і добре, якщо не призводить до рукоприкладства.

Тому, можливо, варто спочатку навчитися спостерігати за своїми емоціями, і тільки потім робити це в компанії з іншою людиною. Особливо якщо цей інший-підліток. І навіть якщо ви відчуваєте себе впевнено, набагато безпечніше обговорювати емоції третіх осіб, будь то люди або герої творів мистецтва. До того ж це не менш корисно.

Самоорганізація

Це навички тайм-менеджменту, вміння організувати простір і роботу за допомогою спеціальних інструментів.

У нашому всесвіті багатостаночників непросто утримати в пам’яті всі завдання навіть одного дня.

” людство бореться з неорганізованістю, забудькуватістю, непунктуальністю протягом століть, але так і не знайшло радикального вирішення проблеми.

Щоденники-це прекрасно, але туди треба не забувати заглядати, і, найприкріше, не забувати записувати. Є багато людей, на робочих столах і в ящиках яких припадають пилом розпочаті щоденники зі списками справ добре якщо на місяць, а то і максимум на тиждень. Неможливо змусити себе протягом довгого часу робити те, що противно твоїй природі, не треба ілюзій.

Творці смартфонів дуже полегшили це завдання-наговорити повідомлення алісі простіше, ніж зібрати в одному місці щоденник, ручку і горизонтальну поверхню.існує купа додатків, націлених на самих різних дивних людей, які сприймають тільки звукові сигнали, або тільки пуш-повідомлення, або тільки послання в месенджерах. Цілком можливо, серед них існує варіант, здатний допомогти конкретній людині.

Однак весь цей сумний пейзаж абсолютно не означає, що навички самоорганізації неможливо розвинути і не варто цим займатися!

як розвинути навички самоорганізації

Обдумування мети своїх дій

Так, прості роздуми про те, що ви збираєтеся робити і для чого ви збираєтеся це робити, можу сильно просунути вас на шляху до організації свого часу.

Добре час від часу згадувати про свої дедлайни, ще краще розбити об’ємну задачу на частини, призначивши кілька особистих дедлайнів, можна сказати – для внутрішнього користування, і роздумувати про них теж.

Техніка «з’їж жабу»

З’їсти жабу – що може бути прекрасніше? холодну, мокру, з запахом твані? а що робити, якщо їх кілька, і з’їсти їх неодмінно потрібно? це метафора, звичайно, не лякайтеся.

Уявіть, що перед вами стоїть кілька завдань. Деякі з них вже або майже прострочені, деякі затягнулися і викликають роздратування самим фактом свого існування, а деякі мають істотне значення, але не обіцяють задоволення.

Що з цим робити?

Заведіть собі правило – з’їдати на сніданок мінімум одну жабу. Буквально: встали вранці і подумали-яку б жабу мені з’їсти? і вибрали одну, найпроблемнішу справу.

Почуття виконаного обов’язку майже напевно призведе до викиду дофаміну, ви відчуєте себе набагато краще, і інші завдання почався дня будуть здаватися набагато симпатичніше.

Техніка» шукаємо вбивць часу ”

Рівно три дні записуйте або наговорюйте голосовому асистенту все, чим займаєтеся протягом дня. Ви виявите, що це ще ефективніше, ніж записувати витрати – вже через три дні вам стане чітко зрозуміло, куди йде ваш час. Наступний етап, який може виявитися найскладнішим: потрібно відмовитися від самих безцільних і непотрібних занять. Але, навіть якщо ви не зможете зробити це відразу, ви хоча б задумаєтеся, а це значить – наступний підхід буде ще успішніше.

Техніка «9 справ»

Щоб неПеревантажити себе важкими завданнями, введіть для себе обмеження – не більше 9 справ за день.

Одна справа – найважливіше, саме пріоритетне, саме трудовитратне і найактуальніше.

Три справи-справи другої важливості, які треба зробити сьогодні, але світ не перевернеться, якщо цього не станеться. Коли з першим ділом досягнута якась ясність, можна братися за ці три справи.

П’ять справ-дрібниці, які не можна ігнорувати, але по секрету – можна і проігнорувати. Сюди відносяться всілякі прання-прибирання, походи в магазини, зустрічі, які можуть бути замінені листуванням в месенджерах або взагалі скасовані без шкоди для ваших інтересів.

Просто спробуйте розписати свої завдання за цією схемою. Ви будете приємно здивовані тому, яка струнка структура вашої зайнятості сформується перед вашим уявним поглядом.

І найголовніше, що хотілося б сказати в цій частині – існує умовний поділ людей на раціоналів і ірраціоналів, і ніколи їм не зрозуміти один одного. Ірраціоналам смертельно складно складати чіткі плани, і особливо складно їм слідувати. Це не робить їх гірше, хоча іноді здається, що саме так і йде справа.

” навчитися бути терпимими до недоліків – причому і інших людей, і своїх власних – найважливіший гнучкий навик.

Тому не смертельно, якщо сьогодні вранці ви не з’їли жабу. Просто завтра подумайте про це знову.

Креативність

Креативність, або здатність мислити нестандартно, не спираючись на шаблони і алгоритми, використовувати приховані властивості предметів, пропонувати нетривіальні рішення – навик, який сприяє успіху в будь-якому виді діяльності.

У різних областях креативність може розумітися по-різному:, десь це художній смак, сформований надивленістю і дозволяє створювати шедеври, а десь-нестандартні рішення технічних проблем.

” але, в будь – якому випадку, головне-вміння і відсутність страху вийти за позначені рамки, свобода самовираження, що не руйнує несучі конструкції, але створює нове всередині них.

як розвинути креативність

Розслаблення тіла і розуму

Розслаблений стан, коли ваш мозок не зайнятий напруженим обмірковуванням чого б то не було, як не можна краще сприяє народженню несподіваних ідей. Наприклад, вважається, що велика кількість блискучих ідей приходить в голову в душовій. Просто стійте під теплими струменями води, ні про що не думайте і чекайте осяяння.

Формування позитивного настрою

Завжди тримайте руку на пульсі свого настрою і самооцінки. Розсерджена, засмучена або втомлена людина навряд чи побачить себе в ролі творця.

Намагайтеся частіше згадувати свої успіхи і перемоги. Спілкуйтеся з людьми, здатними радувати і дивувати вас, подумайте, чим ви можете порадувати і здивувати їх.

Якщо проблеми захоплюють, спробуйте таку техніку: на аркуші паперу складіть таблицю з двох колонок, в лівій перерахуйте свої страхи і труднощі. У правій колонці навпроти кожного пункту напишіть, що ви можете зробити для поліпшення ситуації.

Фокус в тому, що навіть якщо ви це просто кілька разів напишете, нічого не роблячи, інформація відкладеться у вашій голові, ви отримаєте навик замінювати погані думки позитивними. Якщо ж робити цю вправу регулярно, ви звикнете до такої заміни і зможете проробляти це в голові, не скочуючись в зневіру.

Розвиток уяви

Існують блискучі і незаслужено ігноруються техніки, пов’язані з розвитком уяви.

Все, що стосується мнемонічних вправ, розвиває уяву в цілому і асоціативне мислення зокрема зі швидкістю міжпланетного експресу.

Адже що таке мислення в принципі? це створення нових зв’язків між раніше відомими об’єктами. Можна почати з малого-візьміть будь-який предмет і придумайте 10 нестандартних способів його використання. Так-так, це про те, що комп’ютерним системним блоком можна придавлювати квашену капусту. Чим абсурдніше і смішніше будуть ваші пропозиції, тим краще.

Вправа складніше. Уявіть, що вам потрібно запам’ятати десять ніяк не пов’язаних один з одним слів, як це буває, наприклад, перед походом в продуктовий магазин.

Візьміть 10 випадкових слів (такі генератори є в інтернеті) і придумайте історію, в якій вони будуть задіяні. Розкажіть цю історію іншій людині, і ви з подивом виявите, що не тільки ви самі запам’ятали вихідний список, але і він зможе відтворити його без помилок.

Подібних і куди більш цікавих завдань в мнемотехніці десятки, це просто клондайк для людини, яка бажає навчитися мислити креативно.

Перевтілення

Уявіть себе іншою людиною. Директором, президентом, рок-зіркою, підлітком, пенсіонеркою, гостем з далекої республіки. Спробуйте подивитися на світ їхніми очима.

Подумайте, як вирішити найважливіші і найскладніші проблеми вашого персонажа.

” ця вправа дуже корисно не тільки для розвитку креативності, воно якісно розвиває соціальні навички і, можливо, любов до людей. Але це не точно.

Малювання і письмо лівою рукою

Вільне малювання – дієвий спосіб розвитку творчого мислення. А вже якщо задіяти невідому руку – це просто бомбічний спосіб активувати свій мозок, причому ті його ділянки, які ви зазвичай використовуєте неактивно.

Візьміть по фломастеру в кожну руку і постарайтеся зобразити щось симетричне – будівля, тварина, квітка. Намалюйте неіснуюче тварина або споруду. Напишіть просту фразу одночасно двома руками-правою як зазвичай, лівою – в дзеркальному відображенні.

Навігатору-бій!

Якщо немає необхідності, якщо ви в рідному місті – придумайте в розумі, як вам об’їхати пробку. Просто їдьте по іншій дорозі, через інший міст, по іншому маршруту, міняйте траєкторії свого пересування по місту. Заплутайте тих, хто за вами стежить!

Робота з інформацією

Вміти працювати з інформацією-значить:

  • вміти її шукати,
  • критично оцінювати її актуальність і достовірність,
  • відрізняти головне від другорядного і не скочуватися до деталей, коли цього не вимагає ситуація.

як розвинути навички роботи з інформацією

Тренувальний пошук

Не відкладайте завдання навчитися використовувати всю міць пошукових машин до моменту, коли це буде критично важливо. Поставте перед собою тренувальну мету-знайти максимум якісної інформації з певної проблеми.

Дійте за планом:

  1. збір інформації. Нічого не відбирайте, не класифікуйте, ваше завдання – обсяг.
  2. фільтруйте інформацію, відбираючи корисні дані і відкидаючи повтори і непотрібні думки нецікавих людей
  3. аналіз. Решту інформації оцініть критично-наскільки достовірне джерело, як давно викладені дані, наскільки вони логічно співвідносяться один з одним.

Якби перед вами стояло реальне завдання, далі б йшов етап дослідження, в ході якого на підставі знайденого народився б ваш власний проект. Але ми говоримо тільки про пошукові навички, тому наша вправа закінчується, залишивши, тим не менш, у вашій голові нові знання.

Робота з текстом

Це завдання, з яким стикався абсолютно кожна людина, що народилася після 1913 року.

Якщо у вас є великий текст, який вам необхідно засвоїти, спробуйте врахувати наступні моменти:

  1. пробіжіть текст очима, зупиняючи увагу на заголовках. Зробіть це кілька разів, стільки, скільки буде потрібно, щоб ви почали представляти його структуру.
  2. складіть короткий план – тільки основні частини і думки. Якщо це біографія, план може ділити життя людини на життєві етапи, якщо це підручник математики-це можуть бути навчальні теми.
  3. складіть конспект. Конспект-короткий виклад основних ідей кожного пункту вашого плану. Залежно від того, наскільки детально вам потрібно засвоїти інформацію, конспект буде більш-менш об’ємним. Якщо текст містить визначення-винесіть їх в окремий конспект, запишіть в окремий зошит.
  4. структурування. Під час складання плану і конспекту виділяйте смислові частини будь – яким зручним чином-кольором, підкресленням, позначками на полях, кольоровими стікерами. Класифікуйте все, що можна класифікувати.
  5. візуалізація. Майнд-карти, або інтелект-карти – прекрасний інструмент, що дозволяє розкласти по поличках інформацію будь-якого обсягу і будь-якого ступеня заплутаності. Це радіальні структури, якась подоба блок-схем алгоритмів або спрямованих графів(яка асоціація вам ближче ?), що дозволяють зобразити структурну схему будь-якого тексту і, що найважливіше, доповнювати і вносити уточнення і зміни в кожен елемент цієї структури. В інтернеті масаІнформації по використанню інтелект-карт в самих різних областях знань.

Робота з відео – та аудіоінформацією

Зараз є можливість слухати і дивитися будь-які навчальні матеріали в комфортному для себе темпі.

Тому способи максимального засвоєння аудіо та відеоінформації аналогічні описаним вище: план, конспект, структурування, візуалізація.

Записуйте за лектором, повертайтеся до незрозумілого матеріалу, не ігноруючи втрачені моменти, пам’ятайте – використовувати ви зможете тільки те, що зрозуміли .

Використання інформації

Є стара приказка – якщо хочеш щось зрозуміти, розкажи це трьом ідіотам.

Є інша, м’якша – якщо ти не можеш щось пояснити простими словами шестирічній дитині, то ти сам не розумієш те, про що говориш.

Компілюючи ці вислови, можна точно сказати – якщо ви хочете, щоб інформація вклалася у вашій голові якісно, говорите про її зміст з іншими людьми.

Ми не пропонуємо вам ловити шестирічну дитину або навіть трьох ідіотів, але колег і партнерів задіяти було б дуже розумно. Розкажіть їм про свої дослідження, постарайтеся зацікавити і захопити їх – і ви отримаєте максимально можливу користь від своїх зусиль.

Насправді, різні дослідники виділяють різну кількість гнучких навичок, об’єднуючи їх в групи і навпаки, виділяючи якийсь навик з описаних нами груп. Але це не має принципового значення.

головне: технічні та професійні знання дуже важливі і абсолютно необхідні і для професійної, і для навчальної діяльності. Але надпрофесійні або метапредметні навички, ті самі soft skills, зроблять вашу участь в будь-якому процесі набагато більш успішним, а працювати над їх розвитком можна самостійно.