Ревізія бажань: як любити себе не на шкоду іншим

46

«вбити час! хіба таке йому може сподобатися!

Якби ти з ним не сварилася, могла б попросити у нього все, що хочеш».

Люїс керрол, “аліса в країні чудес”.

Напевно, у когось цитата з казки викликала іронічну посмішку. Мовляв, сьогодні час вбивати-розкіш недозволена! середньостатистичній людині зі звичайним вантажем відповідальності колись буває настільки, що наші власні – для себе – бажання ризикують перейти в категорію «ніколи». Життя начебто відбулася, а відчуття, що через всіх цих «повинен», «зобов’язаний» людина живе з порожнечею всередині.

Ми поговорили про те, як і, власне, навіщо піклуватися про себе з новосибірським психотерапевтом аріною христо.

– кожного клієнта, який прийшов з тривогою, депресією, нав’язливим станом, панікою, я питаю: “скільки часу в день ви приділяєте саме собі? тому, що вам здається радісним і приємним? найчастіше відповідають:»на подібний егоїзм шкода розмінюватися”. Наприклад, домогосподарка, яка балує свою сім’ю смачненьким, не може згадати, яке блюдо подобається не дитині, не чоловікові, а їй самій.

– але все-таки в російській культурі більше цінується альтруїзм…

” – а як можна ділитися силами з іншими людьми, якщо не поповнювати свої? тільки виснажуючись, вигораючи. Турбота про себе порівнянна з турботою про дитину.

Ми ж дбаємо про його потреби, бажання! і що може перешкодити піклуватися точно також про свою внутрішню дитину? чому, прагнучи відповідати за всіх і вся, так часто забувають всього лише про одну людину? про себе… Керівник, щоб його підприємство розвивалися, а співробітники були впевнені в завтрашньому дні, навіть у відпустці воліє контролювати роботу підлеглих. Ще повна сил молода бабуся стоїть на сторожі благополуччя сім’ї дочки або сина. Здавалося б, керівник і бабуся – люди, безумовно, відповідальні. І через зайнятість вони відкладають думки про власні бажання»на потім”. Цілком альтруистически. А підлеглі і родичі таких благородних поривів часто не цінують…

” в результаті накопичуються взаємні образи і роздратування. Сенс життя розмивається. Людина в соціальному плані відбувся, але відчуває себе скоріше механічним роботом, зарядженому на виконання певних функцій.

– це зворотний бік успіху?

– згадую клієнтку, для якої відсутність сумочки з новітньої колекції брендової марки сприймалося як знак неуваги з боку чоловіка-бізнесмена. Коли я запитала, навіщо зараз потрібна їй, що сидить в декретній відпустці, ця сумочка, дівчина не змогла відповісти. Тривожність, відчуття життя, що проходить повз, образа на нерозуміння близьких – найчастіше зворотна сторона орієнтованості людини на зовнішні атрибути успіху. І ці “зовнішні ознаки” суспільству зрозумілі, приємні і схвалювані. Наприклад, слова “треба«,» модно” мають над нами певну владу.

” – багато людей, відповідальні та успішні в соціальному плані, по суті, бояться себе і своїх почуттів. Найчастіше тому, що себе… Не чують, не знають. Їм з собою некомфортно.

Паузи для них неприйнятні. Залишаючись на самоті, така людина відразу займе себе справою: буде дзвонити по телефону, «зависне» в соцмережах, пірне у вир нескінченних домашніх справ. Аби не залишатися наодинці з собою, зі своїми справжніми мріями і бажаннями. Жити за стандартами, вкладеними ще з дитинства і підкріпленими цитатами з соцетях, можливо, і простіше. Але не радісніше.

– яка різниця, чому людина вирішила, наприклад, зарядку вранці робити? спочатку він займається, тому що “треба”, а потім і звичка формується?

– так скажемо, псевдожеланія, що відносяться до категорії «треба», не дарують позитивних емоцій, не дають відчуття повноти життя. А може, замість ранкової зарядки людина з набагато більшим задоволенням вибере пару днів на тиждень для походу в басейн? користь буде та ж, радості більше.

” – щоб визначитися з власними бажаннями, для початку складіть їх список. Перечитайте, подумайте і … Викресліть “не ваші” бажання, продиктовані модою, думкою оточуючих, прагненням бути не гірше інших.

– наприклад, чи дійсно вам так потрібна новорічна вечірка в пафосному клубі? або хочеться зустріти свято в оточенні найулюбленіших і близьких? перевірте, чи не потрапили в список» застарілі ” бажання. Те, що ви колись хотіли, але не змогли зробити. А сьогодні тяжітесь “незробленістю”. Колись давно мама не схвалила ваш порив піти на курси вишивання, тому що був випускний клас і потрібно готуватися до іспитів. А сьогодні вам вже нецікаво вишивати. Значить, сміливо викреслюємо цей рядок в списку, звільняючи місце для нового бажання.

список бажань рекомендується періодично оновлювати. Одні бажання відпадають через неактуальності, інші з’являються. Треті-виконуються, причому до наміченого нами терміну!

– якщо ми хочемо, наприклад, купити розкішний альбом з репродукціями улюбленого художника, то намічаємо день походу в книжковий. Можливо, ділова жінка або багатодітна мама мріє просто попити каву з подругами. Тоді варто визначитися, як часто ви хочете це робити. Наприклад, пару раз на місяць – буде та сама періодичність, яка зробить бажання здійсненним.

– але знову виходить життя за розкладом. Людина повинна за графіком виконати пункти зі списку своїх бажань…

– зрозуміло, список не панацея. І неможливо взяти та й виконати всі бажання відразу. В один прийом випитий флакончик вітамінок користі не принесе.

” так і з бажаннями. Важлива регулярність, але надмірності абсолютно не потрібні. Нехай в малих дозах піклуватися про себе, але постійно.

– від своїх клієнтів я часто чую, що їм “зараз не до своїх бажань”, що часу не вистачає навіть на сон. Зазвичай я пропоную оцінити свій день, пошукати» чорні діри ” часу. У жителів мегаполісів пробки пожирають цілі години. Можливо, вчити іноземну мову в пробці – не найкраща ідея. Але цілком реально в такій ситуації послухати аудіокнигу, яку давно хотілося почитати. Або просто використовувати паузу, щоб визначитися зі своїми, можливо забутими, мріями. А замість розслаблення перед телевізором за серіалом (телевізор здатний непомітно відняти досить багато часу) виконати що-небудь зі списку бажань.

“– у англійців є прислів’я ” не виховуйте дітей – все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе”. Людина, що живе не механічно, а усвідомленої, наповненою життям, частіше відчуває себе щасливим. Якщо вам досі соромно бути щасливими заради себе, станьте щасливими заради близьких.

Оновлено 9.10.21