Догляд за алоказією в домашніх умовах-приручаємо тропиканку з фантастичними листям

48

У мене це була любов з першого погляду. Алоказія вражає неземною красою і настільки не схожа на інші рослини, що здається, ніби її привезли з іншої планети. Я розповім, як правильно доглядати за алоказією в домашніх умовах, і її оксамитові розкішні листя з товстими білими прожилками неодмінно вас віддячать.

Особливості алоказії

Хоча відомо всього близько 70 видів алоказії, серед кімнатних декоративних рослин їх трохи менше 10. Сорти відрізняються формою листя. Вони бувають:

  • витягнуті і рельєфні з білими прожилками;
  • стрілоподібної форми з зубчастими краями;
  • серцеподібні з білою облямівкою;
  • з бархатистою або шкіряною поверхнею;
  • округло-яйцевидної форми з хвостиками;
  • мідно-червоного кольору овальної форми.

Вообщем, кожен наступний сорт стає все більш химерніше і загадковіше колишнього.

Алоказія рідко цвіте, але пахне прекрасно. Стрілку з квіткою я зазвичай відразу ж обриваю, він дивної непривабливою форми і користі практичної не несе, тільки забирає силу у рослини. Далі розповім історію, що сталося з моєю квіткою перед тим, як він зацвів.

Знамените рослина своїми цілющими властивостями, в народній медицині його застосовують від хвороб суглобів. Тільки потрібно бути вкрай обережним, так як алоказия дуже отруйна.

Чагарник невисокий і його не шкода зрізати. Кожен раз, коли він скидає черговий лист, то як би подає цим сигнал людині, пропонуючи прийняти дорогоцінний засіб зцілення.

У алоказии є особливість: вона завжди перед утворенням нового листа скидає старий, тому поява пожовклого листя час від часу – це нормально.

Радує те, що незважаючи на свою красу, рослина зовсім не примхлива, але все ж очікує правильного догляду і оточення турботою.

Полив

Якщо я скажу, що влітку слід поливати алоказію через день, це буде не універсальна рекомендація. Пам’ятаємо, що все залежить від багатьох факторів: вологості в кімнаті, віку рослини, пухкості грунту. Головне, стежимо, щоб земля була завжди злегка вологою, але не пересушеної. Ось із зайвою вологою варто бути обережніше, коріння рослини такі товсті і соковиті, що при переливах відразу починають загнивати. Тому навіть воду з піддону краще зливати.

У зимовий час полив не припиняємо, але помітно зменшуємо – до 1 разу на тиждень.

До речі, сама алоказия виділяє крапельки води. У народі кажуть, що це до дощу, але насправді таким чином вона позбавляється від надлишків води. Варто звернути увагу, якщо алоказия плаче більше одного-двох днів. Значить, десь ми переливаємо її або у неї поганий стік в дренажному отворі.

Температура

Логічно, що кімнатним рослинам підходить і кімнатна температура. Особливо ніжна в цих питаннях тропиканка, при 20-25 градусах їй буде комфортно. У зимовий час вона виживає при невеликому похолоданні, але не менше 16 °c. Якщо квітці холодно, він починає скидати листя.

У спеку слід обприскувати м’які листя алоказии теплою відстояною водою. В опалювальний сезон їй також сухо, тому не забувайте обприскувати її водичкою.

Комфортне місце

Всі рослини люблять світло, і алоказия не виняток. Тому поставимо її у західного або східного віконця з розсіяним світлом. Якщо необхідно провітрити кімнату, робимо це обережно-южанка не любить протягів.

Розмноження

Рослина розмножується чотирма способами:

  • бульбами;
  • діленням кореневища;
  • листям;
  • насінням.

Найпростіший спосіб для початківця квітникаря-розмноження бульбами або нащадками.

Останній спосіб, насіннєвий, не зберігає материнських ознак, до того ж зібрати посівний матеріал дуже складно і він швидко втрачає схожість. Тому листя, кореневища і дітки – наше все для розмноження алоказии.

Щоб позбавити вихованця від зайвого стресу, плануємо відділення діток, як і пересадку, на початок або середину весни.

Пересадка

Сама алоказия невисока, але коріння у неї досить-таки довгі. Тому горщик беремо високий і не широкий, головне – підібрати його за розміром кореневої системи.

Матеріал може бути будь-який: пластик або кераміка.

Грунт нам потрібен пухкий, легкий, повітряний. Не забуваємо також про пісок і керамзит.

Субстрат можна підготувати самостійно або купити готовий, спеціально для ароїдних рослин.

Наводжу покроковий алгоритм, як пересаджувати рослину:

  • витрушуємо на газету або клейонку стару землю з колишньої ємності;
  • в кожне дренажний отвір вставляємо паличку і допомагаємо земляному кому вийти з горщика;
  • промиваємо в теплій воді коріння від колишнього субстрату;
  • оглядаємо коріння, вони повинні бути пружними, щільними, без ознак псування або гнилі;
  • погані коріння видаляємо і присипаємо товченим вугіллям.

Буде добре, якщо ми потримаємо коріння рослини в стимуляторі, але не більше 20 хвилин. Це дозволить квітці легше перенести стрес. Потім коріння повинні злегка обсохнути.

Готуємо нижній шар в горщик, насипаємо товстий шар керамзиту і трохи субстрату, змішаного з піском. Злегка утрамбовуємо і поміщаємо коріння в ємність. Акуратно висипаємо решті грунт так, щоб не поламати коріння і не засипати прикореневу шийку. Вона не повинна бути заглиблена. Якщо квітка вже дорослий, то пересаджуємо методом перевалки, щоб не пошкодити коріння.

Поливати поки не будемо, нехай грунт висохне хоча б на 50 %.

Часті проблеми в догляді

Якщо вчасно проаналізувати ситуацію, можна знайти причину, чому алоказия сохне або жовтіє.

Розповім, як колись алоказія мене налякала. Все було добре, як вона раптом, вирішила різко скинути все листя, хоча ніяких передумов до цього не було. Нічого не змінювалося в умовах, горщик відповідав розміру. Я вже було зібралася відкопати її корінці, щоб пошукати причину в них, але тут вона різко викинула колір. Це було справжнім сюрпризом.

Пропоную подивитися короткий відеоролик про те, як правильно пересаджувати дорослу алоказію:

Висновок

Дорогі читачі, нехай вас не лякає складність догляду за алоказією в домашніх умовах. Цей незвичайний тропічний квітка з великими соковитими листям насправді невибагливий і вартий того, щоб приділити йому час і увагу. Його постійно хочеться гладити, як домашнього вихованця на зразок кішки, особливо деякі його види з ніжною, бархатистою поверхнею листя.