Через загибель батька, роман без шлюбу і відмови: як юлія пересільд напаскудила собі нове життя

53

5 жовтня з космодрому “байконур” стартувала ракета з першим у світі кіноекіпажем. Цей день увійшов в історію не тільки вітчизняної космонавтики, а й усього світу — росіяни вперше відправили в космос знімальну команду, яка привезе з мкс справжній художній фільм. Західна преса вибухнула від захоплення з нотками заздрості, розповідаючи про “мініатюрну російську актрису” – юлію пересільд.

Здається, це досягнення всього життя, перемога планетарного масштабу, історія, яку переказуватимуть правнуки своїм дітям. Весь світ спостерігав за тим, як нескінченно щаслива актриса махає рукою камерам перед тим, як увійти в ракету, яка віднесе її на мкс. “старт проведений успішно”, – підтвердили в пункті управління польотами. І до цього старту пересільд готувалася все життя.

Ні, вона не вчила фізику, не проходила ракетобудування і не відбиралася в космонавти роками — її підготовка зайняла кілька місяців.

Але шанувальники юлії знають, як багато невдалих стартів було в її житті перед цим, одним-єдиним і таким заповітним.

Майбутня зірка кінематографа (і земного, і космічного) народилася в пскові в сім’ї, далекій від сцени і камер. Мати працювала вихователем в дитячому садку, батько — іконописцем. Мрії дівчинки про театр, кіно і славу батьки сприймали з посмішкою-ну як можна стати актрисою без протекції і блату? але настали важкі 1990 — ті, і про мрії маленької юлі думати було нікому-доводилося виживати.

З іконописця глава сімейства перетворився в музиканта, потім в столяра, потім в підприємця. “він був людина-антибізнес. Людина, яка якщо брався за гітару — круто грав на гітарі, за дерево — значить, всі меблі будинку зроблені руками, за фарби — значить, намалював ікони і поїхав кудись там фрески малювати в монастир»,-згадувала юлія. Батько міг все, але, на жаль, ніде не домагався успіху.

У підсумку він вирішив зайнятися продажем джинсів, але великих грошей це не приносило. Почалися проблеми з алкоголем, які привели його до небезпечних «компаньйонам». Одного разу в день народження дівчинки батько не приїхав до обіцяного часу.

Вона образилася-чому тато не прийшов? мати з подругами стали дзвонити в міліцію і лікарні, думаючи, що пересільд просто загуляв. “ну я не знаю, що, в морг чи що зателефонувати?”— – з нервовою посмішкою запитала мама юлії. Батька іменинниці знайшли з проломленою головою. Вбивць так і не покарали і списали злочин на непійманих оскаженілих кредиторів, яким чоловік заборгував велику суму.

Коли юлія з матір’ю повернулися додому, їх чекали відчинені навстіж двері і порожні полиці-вкрали все. “поїдемо до бабусі”, – тільки сказала мати пересільд. Ось і новий старт, довелося їм знову починати все з нуля.

Школярка юлія не залишила свою мрію про сцену, тим більше, що розуміла: їй доведеться допомагати матері, тому не прорватися до зірок просто не можна. Вона грала в квк, виступала на місцевих концертах, співала, танцювала — все, що завгодно, щоб отримати шанс вибратися на велику сцену. У 11 років пересільд вперше приїхала в москву разом з дитячим колективом «еквалайзер» на конкурс «ранкова зірка». І закохалася.

“мені стало так добре… Коли я поїхала, я думала” москва, москва, москва»”, — згадувала пересільд. У цей момент школярка загадала собі нове життя. Обов’язково в столиці, обов’язково в кіно, і ніяк інакше.

Першу спробу прорватися юлія зробила відразу ж після закінчення школи. Але театральні училища одне за іншим відмовляли дівчині. Майбутня зірка намагалася податися і на факультети спортивної журналістики, і в циркове училище, але скрізь її чекала відмова — ще не час перебиратися в москву. Пересільд повернулася додому до пскова і вступила до педагогічного вузу просто так, щоб обміркувати новий план на малій батьківщині.

Через рік ураган юлія увірвався в гітіс. Захоплені талантом і напором дівчини викладачі запросили її відразу ж на акторський і режисерський курс. Вже потім, коли вона знайде зоряний статус, злі язики заговорять, мовляв, знайшла ліжко, через яку пройшла конкурс. Але актриса тільки посміхається – навіть мати не вірила в її талант, а вона все зробила сама. Після такого злостивці здаються такими непереконливими …

Пересільд почала своє сходження з театральних підмостків, але не приховувала, що мріє про кіно. Кілька років вона бралася за постановки, отримувала хвалебні відгуки, але не головні ролі у фільмах. Прорив відбувся в 2008 році, коли юлію помітив олексій учитель і віддав їй роль насті в картині «полонений».

Сама актриса головною своєю роботою довгий час вважала «битву за севастополь», але без «полоненого» не було б, напевно, нічого. Або було, але не так скоро. На довгі роки вона стала музою і натхненням режисера. І не тільки…

Про роман пересільд і вчителі заговорили майже відразу, як вони з’явилися разом на людях в якості колег і творчої команди — аж надто ніжними були їхні стосунки. Але ж олексій був одружений на кірі саксаганської, та й різниця між ними з юлією становила 33 роки, так що ці плітки здавалися жахливо неправдоподібними. У 2009 році актриса народила дочку аню, чотири роки по тому — марію.

Кінорежисер був присутній на хрестинах молодшої дівчинки, а також віддав юлії головну роль в картині «край», чим підігрів чутки про їхній роман. І тільки в 2017 році вона зізналася: «батько моїх дітей — олексій учитель. І звичайно, олексій хороший батько, який піклується про дочок. Я дійсно ненавиджу говорити про особисте життя”.

Але визнання не гарантувало їй щастя в особистому житті. Вони з режисером спробували побудувати сім’ю і навіть жили разом, але на пропозицію вчитель так і не зважився. Як і на розлучення з кірою, з якою він досі юридично перебуває у шлюбі. У 2020 році поповзи чутки про сварку юлії та олексія, зате в пресі заговорили про роман актриси з романом абрамовичем.

Інсайдери передбачили відносини між дашею жуковою і її майбутнім чоловіком, грецьким мільйонером ставросом ніархосом, а також іскру між пересільд і абрамовичем. Перша версія підтвердилася, а ось друга поки залишається теорією. Так чи інакше підприємця і актрису часто бачать разом, а одного разу він навіть приставив до неї охорону-прозорий натяк, чи не так?

Ким би не був нинішній обранець юлії, його вона тримає в таємниці, а ще не збирається заміж — каже, занадто багато бачила прикладів з фатою і гучними клятвами, які обернулися нічим. У житті вона звикла розраховувати тільки на себе і домагатися своєї мрії своїми силами. І домоглася: вона зірка каннського кінофестивалю, лауреат премії “білий слон”, щаслива мати двох чудових дівчаток і перша в світі актриса-космонавт.

” скажіть, я де-небудь показувала посвідчення супергероя? я-проста жінка”, – говорила пересільд перед запуском на мкс. Може бути, скоринки диво-жінки у неї і немає, але для маленької юлі з пскова, яка заворожено дивиться в екран телевізора і бачить чарівне, далеке і привабливе кіно, вона супергерой, справжній і самий хоробрий.

Єлизавета чепрасова