Королева ночі: 16 років ангела меркель спала по 3 години на добу і керувала країною

66

Незважаючи на те, що до дати відходу у відставку ангели меркель залишилося ще три місяці, по всій німеччині вже зараз почали продавати марципан — солодощі у вигляді голови жінки-канцлера. Коштує частування п’ять євро – так виробники цукерок odenwaelder marzipan пропонують красиво попрощатися із залізною фрау німеччини. Сама ж головна леді німецької політики вже розповіла, чим займеться після відходу з поста: «спочатку я не робитиме нічого і почекаю, поки що-небудь прийде в голову». Звучить як чудовий план!

Ангела і правда за 16 років стала для німців більше, ніж хорошим керівником країни, вона була зрозуміло своєю. Не дарма ж в газетах її прозвали “матусею”. Можливо, завдяки тому, що зберегла повну байдужість до надспоживання, а може бути, тому що має вибілену дачу, на якій сама вирощує зелень і картоплю, або знає кілька рецептів рулетів з м’яса і картопляного супу. Федеральний канцлер фарватеру євросоюзу не носить ювелірних прикрас, байдужа до дорогих курортів, ігнорує брендовий одяг. Ось хіба що на хорошу стрижку готова розщедритися. За її зачіску вже більше п’яти років відповідає відомий і дорогий стиліст удо вальц.

«а навіщо? всі і так знають, де я живу!»

Навіть отримавши призначення на свій високий пост і, як наслідок, можливість проживання у великій відомчій квартирі, меркель відмовилася на користь своєї власної в п’ятиповерховому будинку номер шість по вулиці ам купферграбен з видом на набережну річки шпрее.

Тут немає охорони, зате є сувенірні лавки і супермаркет, куди спокійно може заглянути будь-який бажаючий. Про те, що в п’ятиповерхівці живе найвпливовіша жінка країни, можна дізнатися тільки по табличці біля квартири, на якій написано прізвище її чоловіка — професора йоахіма зауера.

Одного разу федеральна служба безпеки запропонувала канцлеру «замазати» будинок на google street view, на що отримала відповідь: “а навіщо? всі і так знають, де я живу!”

При річному доході в 300 тисяч євро (трохи більше 26 мільйонів рублів), канцлер не купила собі ні будинок на озері комо, ні особняк в каліфорнії. Вона і домробітницю собі не завела – не любить, щоб в будинку були чужі. Плюс, у неї примхливі гортензії на вікні.

Єдине, що за час кар’єри дозволила собі меркель, це дачу (відчувається радянська спадщина) в 100 км від берліна в селі хоенвальд біля рідного темпліна з невеликим садом і городом, де вона сама вирощує овочі і готує з них смачні страви по вихідних. В оточенні політика розповідають, що їй особливо вдається шарлотка і картопляний суп.

Дачу з чоловіком вони придбали в тому числі і для того, щоб у ангели була можливість висипатися по вихідних. Мало хто знає, але канцлер володіє унікальною можливістю спати всього лише по 2-3 години на добу. Цією звичкою меркель обзавелася ще на посаді міністра охорони навколишнього середовища, коли їй потрібно було продавити потрібне їй рішення.

не спала, щоб дотиснути своїх опонентів

Пам’ятаєте фільм “гараж”, де присутні члени кооперативу пропонують лягти спати, щоб не зійти з розуму, настільки вони втомилися від ора і конфліктів? як колишня мешканка радянської ндр меркель напевно бачила цей фільм. А ось такої можливості своїм підлеглим і політичним опонентам ніколи не надавала. Вона могла вести засідання до тих пір, поки не згодні не погоджувалися з потрібною думкою. Якщо для цього доведеться не спати до ранку, а може бути і до обіду наступного дня, значить, будемо не спати.

«ми вийдемо звідси тільки тоді, коли приймемо спільне рішення», — завжди була відповідь залізної фрау. По суті, закамуфльований варіант тортури позбавленням сну. Але метод дієвий.

Цей стиль вона не залишила і ставши канцлером німеччини. А скептикам, що натякають, що фрау могла б зменшити темп і більше висипатися, меркель завжди відповідає: “я відпочиваю під час роботи!”

Ох, не дарма колеги з інших країн навіть прозвали меркель королевою ночі.

«у мене є свого роду здатність до накопичення, як у верблюда, – запевняє канцлер. – це важлива здатність для такої посади. Я можу протягом певного часу, п’яти-шести днів, зовсім мало спати. Може бути, дві години, може бути, три. Але потім мені потрібен день, щоб виспатися, 10 або 12 годин».

Зізналася якось меркель і в тому, що з часів ндр у неї залишилися радянські звички. Так, після об’єднання німеччини вона продовжує називати супермаркет універсамом, знає про грядушку, любить шашлик, лечо і солянку. Канцлер вчила російську мову в школі і досі добре говорить на ньому. Фотографи в президентському пулі знають, якщо хочеш, щоб меркель обернулася для фото, потрібно сказати щось голосно по-російськи.

головна в сім’ї

Про своє особисте життя меркель поширюватися не любить. Хоча, як і у випадку з будинком, про неї і так всі знають. У головної жінки німеччини було два шлюби, дітей немає. У перший раз ангела вийшла заміж ще в університеті. Шлюб тривав п’ять років, від нього меркель і дісталася її нинішнє прізвище.

З йоахімом зауером — другим чоловіком — ангела познайомилася в академії наук ндр в 1980-х роках. Зауер-вчений зі світовим ім’ям, був рецензентом її дипломної роботи. Роман закрутився швидко, а ось розписалася пара лише через 14 років. Цю зволікання ангела пояснювала тим, що потрібно було перевірити відносини на міцність, щоб не повторити помилку молодості, та й меркель не хотіла, щоб про неї говорили: вона виходить заміж лише тому, що вона в хдс і не може інакше керувати міністерством у справах жінок і молоді.

У загс меркель пішла, коли її партія опинилася в опозиції і вже ніхто не міг дорікнути, що все це робиться заради кар’єри.

Був і ще один чоловік в житті меркель, який і зробив з неї великого політика. У 1990-ті розведена лютеранка-східниця без дітей здавалося «чужою серед своїх» в партії, в якій всім заправляли католики-традиціоналісти. Був потрібний потужний покровитель, ним став гельмут коль.

Протягом майже 10 років коль і його протеже були не розлий вода. Її називали “дівчинкою коля«, його — її»прийомним батьком”. Поки не трапився корупційний скандал з пожертвами, який розвів двох політичних близнюків. Багато пророкували тоді захід кар’єри меркель, але як би не так.

слізні проводи

26 вересня в німеччині пройдуть вибори, після яких стане відомо, хто буде рухати європейську політику далі. Ангела меркель не тільки йде з поста глави кабінету міністрів німеччини, але і взагалі з політики. Баста, пенсія!

«без ангели меркель ця країна не стала б моєю, без неї я, жінка, східна німкеня, не могла б знайти в ній для себе місця, — пояснює свою любов до канцлера письменник і публіцист яна хензель. – моє відчуття німеччини-це насправді відчуття ангели меркель… Це великий державний діяч”.

Схоже, проводи матусі на заслужений відпочинок будуть не тільки довгими, але і слізними.