Чи є сорт малини” жовтий гігант ” ремонтантним і як за ним доглядати – мої відгуки

56

Осінній урожай жовтого гіганта

Ремонтантну малину не дарма хвалять за поступливість і щедрість. Однак є і у неї кілька невеликих секретів.

Під однією зі статей про вирощування ремонтантної малини був коментар раїси іванівни агалакової в якому вона просила допомогти їй розібратися в тому, чи вважається сорт жовтий гігант ремонтантним.

Її збентежило, що на ділянці з молодими саджанцями цієї малини вона в кінці сезону знайшла (та й то випадково) всього одну гілочку з визрілими ягодами. Шановна раїса іванівна, жовтий гігант-це дійсно ремонтантний сорт, і основний урожай він дає якраз восени. Інша справа, що вона не завжди буває золотою – і, мабуть, вашим кущикам не сподобалася погода.

У мене, наприклад, в позаминулому році ця малина теж дала зовсім мало ягідок, та до того ж вони ще й гнилі прямо на гілках, так як в наших краях у другій половині сезону йшли, вважай, суцільні дощі. Зате в минулому році урожай гіганта дуже порадував: на фото зображені мої кущі 8 жовтня. Влітку, до речі, вони теж дали плоди, але небагато. А вирощую я цей сорт наступним чином.

Молода поросль вільно у мене росте, в кінці сезону дає настільки рясний урожай, що іноді кущі навіть з ще зеленими ягідками йдуть в зиму. Причому ці рослини я не обрізаю, і по весні вони зацвітають разом зі звичайною малиною і теж дають влітку ягідки (але, підкреслю, не дуже багато}. А восени (тобто на другий рік) отплодоносившие кущі я вже вирізаю під корінь. І робити це треба відразу ж після збору врожаю, так як старі кущі будуть заважати нормально розвиватися молодий порослі. Ну і далі весь процес повторюється.

Ось і виходить, що гігант дає в рік по два врожаї. До речі, в тому ж листі раїси іванівни є один дуже правильна порада: зайва сентиментальність при роботі в саду шкідлива. Шкода вам вирізати красиву і міцну поросль? відкиньте жалість! молодих пагонів треба залишати трохи, щоб вони не загущали кущ тоді і ягід буде більше, і виростуть вони більшими.

Зазначу ще, що жовтий гігант володіє хорошим апетитом, тому підгодовую його і мінералкою, і органікою. При цьому на зиму кидаю ще й стебла томатної бадилля, щоб відлякати збираються зазимувати шкідників. І на мою малину ніхто з них в новому сезоні не зазіхає. На зиму кущі нічим не вкриваю, крім зібраних на ділянці опалого листя. Ось такі у мене “гігантські” секрети вирощування малини.

Сорти малини жовтий гігант і втікачка

watch this video on youtube

Читайте також: малина жовтий гігант-фото і опис

© автор: олена дайнеко

На замітку: не заважайте ремонтантной малині!

Хочу поділитися своїми спостереженнями за кущем ремонтантної малини. Пробився він окремо від загальної ягідної ділянки. Хитрун! мабуть, вибрав не тільки найбільш сонячне місце, але і найкраще удобрене органікою. Ніякого догляду за ним не було, крім поливу. Виріс він дуже пишним, так як з пазух листя утворилося 15 гілок довжиною більше 70 см.особливо потужними були нижні (вони ж і все в цвіту були). В кінці вересня я зібрала з цього куща дуже хороший урожай, причому всі ягоди встигли, та ще й практично одночасно. Ось що значить, коли малині ніщо і ніхто не заважає рости! та й мені було зручно знімати плоди, кружляючи навколо куща з усіх боків.

Висновок простий: треба розміщувати саджанці малини як мінімум в метрі один від одного.

Ще хочу описати, як я вирощую звичайну малину-дворічку (тобто. Ту, що плодоносить на другий рік життя). Навесні вона дає багато пагонів. Я чекаю, поки вони виростуть висотою близько метра, а потім обрізаю всі верхівки на 15 см.буквально через тиждень на кожному обрізаному пагоні з’являється по три-чотири гілочки, які виростають до осені довжиною по метру. У такому вигляді вони і йдуть в зиму: я не обрізаю їх, а тільки прив’язую до опор, навіть не пригинаючи.

Навесні, як прокинуться бруньки, видно, підмерзли чи кінці гілок. Якщо так, то їх обрізаю на 15-20 см.і виростають нові пагони в 20-30 см один від одного. Для чого це робиться? а щоб отримати хороший урожай. Адже на кожному пагоні з пазух листя знизу і зверху будуть рости плодоносні гілочки. Обов’язково треба, щоб кущики росли подалі один від одного.

Будемо друзями!