Аптечка в дорогу: які ліки взяти з собою у відпустку

59

вирушаючи в дорогу, не важливо, близьку або далеку, потрібно заздалегідь подумати про своє здоров’я. Ніколи не можна сказати наперед, як відреагує організм на нове місце. Тому базова аптечка повинна стати обов’язковою річчю у вашій валізі.

Подорож-подія радісна і довгоочікувана, але зіпсувати його можна дуже швидко. Опинившись в інших країнах, організм може не відразу прийняти клімат, їжу, місцеву рослинність і навіть часовий пояс. На близьких же відстанях може запросто продути в здавалося б задушливому поїзді або машині.

енциклопедія медпрепаратів казахстану

Тому перш ніж закрити валізу, переконайтеся, що поклали в нього аптечку. До її збору потрібно також підходити з розумом: не намагайтеся взяти всі відомі вам ліки, але і не забудьте про ті, без яких обійтися не можна.

Найлегше слідувати короткому чек-листу. У кожній категорії потрібно взяти максимум два препарати , якими ви вже користувалися і впевнені, що вони ефективні і не викликають у вас реакцію.

  • знеболюючі
  • жарознижуючі
  • від розладу шлунка
  • протиалергічні
  • протизастудні і противірусні
  • антисептики (не більше 100 мл, в закритому надійному флаконі)
  • бинти (прості і елестичний)
  • пластирі (від мозолів і прості бактерицидні)

З ліками в кожній категорії краще не мудрувати і брати ті, що відпускаються без рецепта.

Не варто брати з собою і антибіотики, а також препарати від місцевих захворювань: антибіотики без лікаря самому собі краще не виписувати, так як за кордоном можуть бути інші бактерії, а той же препарат від малярії логічніше купити на місці – там він ефективніше.

якщо у вас є препарати, призначені лікарем, то, вирушаючи за кордон, необхідно взяти з собою рецепт з описом прийому лікарського засобу англійською мовою.

При поїздці на море до базового списку додайте мазь або спрей від опіків. якщо в місцевості, куди ви відправляєтеся багато комах, не забудьте взяти засіб і від їх укусів.

упаковуючи ліки, перевірте терміни придатності, і позбудьтеся від картонних коробок і непотрібних упаковок – проте, збережіть інструкцію із застосування, якщо вона вам потрібна. Градусник з собою потрібно брати електронний , так як ртутні найчастіше не пропускають.

По можливості всі рідкі препарати намагайтеся замінити на таблетки і порошки. Якщо ж це неможливо, стежити за тим, щоб обсяг не перевищував 100 мл. Також перевірте, щоб всі бутыльки були щільно закриті.

Переконайтеся, що взяли всі ліки зі списку вище. Навіть якщо шлунок вас ніколи не турбував, як і алергія, ви не можете гарантувати, що з’ївши екзотичний фрукт, ваш організм раптово не відреагує негативним чином. Можливо, цих проблем у вас ніколи не було тільки тому, що подібні рослини не ростуть у вашому регіоні.

Пам’ятайте, що передбачливість також заощадить вам купу часу, сил і, найголовніше, грошей. Ліки за кордоном можуть коштувати в кілька разів дорожче, а також не відпускатися без рецепта лікаря. А це все додаткові витрати, які вам напевно не потрібні.