Алергія на яйця: причини і профілактика

51

Алергія на яйця: як вона виникає?

алергія на яйця 8>—>- явище досить часте. Справа в тому, що в курячих яйцях міститься велика кількість поживних елементів: вітаміни в-12 і е, білки, залізо, фолієва кислота, кальцій та інші. І чисто теоретично на кожен з цих речовин може виникнути алергія. Але в основному алергія на яйця розділяється на 2 підвиди: алергія на курячий білок і алергія на курячий жовток. Останній є досить слабким алергеном, майже в 50 разів слабкіше білка. У жовтку міститься вітеллін, який є самим алергенним в ньому, і навіть він руйнується при варінні. В основній же свій масі алергія на яйця стосується білка або альбуміну.

Алергія на курячий білок проявляє себе відразу ж — шляхом шкірної алергії (свербіж, висип, екзема, набряк квінке), порушенням дихання (бронхіальна астма, закладеність носа), проблемами з шлунково-кишковим трактом (нудота, блювота, пронос).

Продукти, протипоказані алергікам

На жаль, алергія на яйця, як і багато інших, не лікується. Ви лише можете послабити її, прибравши їх, а також всі продукти, при приготуванні яких вони використовувалися, з раціону.

Кандидати на вибування: майонез, соус тартар, суміші для випічки, морозиво, сухі сніданки, вафлі, суфле, паста, спагетті, макарони, борошно і навіть ковбаски, м’ясний рулет і сосиски, так як для їх приготування теж можуть використовувати яйця. Варто звертати увагу на етикетку і знати, які інгредієнти містять в собі яйця: альбумін, лізоцим, коагулянт, загусник, емульгатор, вітеллін, глобулін та інші.

Особливістю алергії на яйця є той факт, що іноді вона тягне за собою алергію на куряче м’ясо і яйця інших птахів. Таке явище називається перехресна алергія.

Цікавий факт. Людям з алергією на яйця не можна робити щеплення від грипу, висипного тифу, кліщового енцефаліту. Справа в тому, що прищепні засоби вирощуються на курячих ембріонах, тому вони можуть бути небезпечними для людей з алергією на яйця.

Важливо! будь-які дії з лікування робити тільки після консультації з лікарем!

Що ж можна їсти?

Що ж робити після виключення яєць з раціону? як і чим замінити їх?

  • Яєчний білок можна замінити білком рослинним або тваринам, наприклад м’ясом або бобовими.

  • Суміш для випікання можна замінити соєвим борошном, кукурудзяним крохмалем в суміші з водою. Є кілька типів готових сумішей для випічки тортів без використання яєць.

  • Перепелині яйця-відмінна альтернатива. На них немає алергії, і вони більш поживні, ніж курячі.

  • Різні види печива можуть бути популярною альтернативою тортів, що виготовляються без застосування молока і яєць.

  • Добрими альтернативними десертами можуть бути ягоди і фрукти. Більшість видів шоколадних соусів і желе не містять яєчних продуктів.

Алергія на яйця зустрічається часто. Алергікам потрібно бути акуратніше з споживаними продуктами, так як навіть мала кількість яєць в продукті може викликати на легкій стадії просто свербіж, а на більш важкій — нетравлення. Головне, запам’ятати всі продукти, де яйця можуть міститися і, якщо вживати їх, то лише в малій кількості. Тут все залежить від ступеня алергії і прояви симптомів.