Ефект фенікса: як швидше за все відновити волосся після хіміотерапії

58

Щоб перемогти онкологічне захворювання, діяти потрібно рішуче і негайно. На сьогоднішній день одним з трьох ключових методів боротьби зі злоякісними новоутвореннями є хіміотерапія. Лікування засноване на введенні в організм за допомогою крапельниць отрут і токсинів, які знищують ракові клітини або стримують їх поширення по організму, що, безумовно, завдає шкоди здоров’ю. Однак у випадку з раком з двох зол доводиться вибирати менше. Після лікування хімічними препаратами люди стикаються з такими наслідками як порушення роботи шлунково-кишкового тракту, підвищена стомлюваність, сухість шкіри, зниження імунітету і найчастіше — облисіння. Волосся починає випадати вже після першої процедури, а до кінця курсу їх і зовсім не залишається на тілі. Справа в тому, що токсичні речовини впливають не тільки на вогнища хвороби, але і на здорові клітини, особливо, волосяних цибулин, чим і обумовлений негативний побічний ефект. Після припинення лікування ріст волосся відновлюється, однак на це потрібен час. Часом очікування занадто затягується.

Woman.ru поспілкувався з лікарем-онкологом, хіміотерапевтом клінічної лікарні медсен в боткинском проїзді красильникової богданою борисівною та лікарем-трихологом клініки косметології і трихолог zoar хвостовий оленою юріївною і з’ясував, чи можливо прискорити процес регенерації волосся і які засоби та процедури можуть допомогти в цій нелегкій справі. За словами богдани борисівни , після хіміотерапії волосся відновлюються самостійно, і додаткові кошти для прискорення процесу приймати немає потреби. Крім того, лікар зазначає, що зазвичай якість волосся змінюється в кращу сторону: вони стають густішими і кучерявими. “відростати волосся починає через 3-6 тижнів після завершення хіміотерапії. Використання народних засобів (реп’яхову олію, екстракт обліпихи та інше) не протипоказано. Але я б радила робити акцент не на зовнішньому догляді, а на харчуванні — додавати в раціон їжу, багату білками і вітамінами. Чим швидше нормалізується робота організму після лікування, тим активніше стануть рости волосся”, – стверджує експерт.

Також онколог зазначає, що завдяки сучасним технологіям, можна і зовсім уникнути неприємних наслідків лікування. Фахівцями був розроблений особливий охолоджуючий шолом для голови, який значно знижує вплив токсичних препаратів на волосяні цибулини шкіри голови. Він зовсім недорогий і вельми простий в експлуатації. Як правило, його надягають за півгодини до початку процедури і знімають лише через півтори години після закінчення сеансу.

«принцип роботи полягає в охолодженні шкіри голови. Чим нижче температура-тим гірше діють цитостатики (протипухлинні препарати). Хіміотерапія впливає на активно діляться клітини, крім пухлинних. До них відносяться волосяні фолікули, клітини епітелію, шкіри, кісткового мозку і так далі. Наприклад, для охолодження порожнини рота з метою профілактики стоматиту при проходженні курсу хіміотерапії рекомендують їсти морозиво», — пояснює лікар. Трихолог олена хвостова зазначає, що не кожна програма хіміотерапії, призначена онкологом, призводить до повної втрати волосся. Однак є курси лікування, при яких алопеція неминуча. “перші ознаки облисіння відзначаються вже через 2-4 тижні після старту програми, а більш активне випадання волосся спостерігається через пару місяців. Після закінчення курсу хіміотерапії через 2-4 тижні поступово починається рівномірне зростання короткого волосся. І, як правило, волосяний покрив відновлюється повністю через 6-8 місяців після припинення лікування», — розповідає експерт.

Для поліпшення стану шкіри голови, якості знову зростаючого волосся, олена юріївна зазвичай рекомендує зовнішню терапію-лосьйони, бальзами і маски. “після хіміотерапії до мене звертаються пацієнти з ознаками сухості шкіри голови і волосся. У цих випадках я даю їм рекомендації щодо засобів гігієни. Необхідно вибирати шампуні з ніжною текстурою, які найбільш дбайливо очищають шкіру голови від забруднень. У деяких випадках йдуть на допомогу і народні засоби. Відмінно допомагають маски із застосуванням різних рослинних масел (як правило, реп’яхової, виноградного або обліпихової) з метою додаткового зволоження шкіри. Багатьом я раджу сироватки для активного росту волосся. Завдяки рідкій текстурі вони проникають в найглибші шари шкіри, доставляючи в них поживні речовини. Добре стимулює ріст волосся масаж — використовуйте масажні гребінці з гнучкими зубцями і масажуйте шкіру руками, щоб поліпшити кровопостачання шкіри голови», – радить лікар. Трихолог рекомендує мити волосся після хіміотерапії не частіше одного разу на тиждень і спати тільки на наволочках з натуральних матеріалів. Так ви убезпечите своє волосся від зайвої ламкості. Крім того, поки шевелюра не відновиться повністю, незалежно від пори року необхідно носити головні убори, що захищають від шкідливого впливу ультрафіолету, дощів, вітру і снігу.