Норми харчування дитини від народження до повноліття: таблиці моз

54

Джерело: instagram @fitnec_deti_nsk

Дитячий організм пристосовується до “дорослої” їжі поетапно, а потреби зростаючої дитини значно відрізняються від тих, що у його батьків і навіть старших діток. Моз розробила таблиці добової норми поживних речовин для дітей від народження до 17 років, засновані на ретельному вивченні фізіологічних процесів зростаючого організму в різні періоди життя.

Всі ми знаємо, що дитина до 6 місяців не потребує додаткового прикорму і отримує все необхідне для росту і розвитку з маминого молока (ну, або з адаптованої молочної суміші, якщо з грудним годуванням не склалося). А ось після 6-7 місяців вже потрібні й інші продукти, оскільки дитячий організму ж готовий знайомитися з новою їжею, дитина стає більш активним і його потреби ростуть.

Відповідно до таблиць моз, після року різко зростає потреба дитини в енергії, білку, жирах і вуглеводах. Та й інших поживних речовин вже потрібно побільше. До речі, зверніть увагу, що моз рекомендує вводити в дитячий раціон велику частку продуктів тваринного походження (тваринний білок), а це означає, що вегетаріанство для дітей дуже поганий вибір.

Джерело: shutterstock

Добова потреба дітей у білках, жирах, вуглеводах та енергії

__________ * для дітей 0-12 місяців життя потреба приведена з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.

  • оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (по масі) в добовому раціоні становить 1:1:4.
  • рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження щодо загальної кількості білків для дітей – 60% і більше.
  • рекомендований вміст білків щодо енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей — близько 15% калорійності.
  • рекомендований вміст жирів рослинного походження – 20% загальної кількості жирів. Вміст поліненасичених і мононенасичених жирних кислот в раціоні — близько 10% і 10% калорійності добового раціону відповідно.

Джерело: fotolia

Добова потреба дітей у вітамінах

Джерело: gettyimages

Добова потреба дітей в мінеральних речовинах

які продукти багаті залізом

Тарілка здорового харчування

Експерти гарвардської школи громадської охорони здоров’я розробили спеціальний посібник з правильного харчування, який доступний у вигляді інфографіки. Ці норми підходять як дорослим, так і дітям, але з урахуванням таблиць моз, зрозуміло.

Джерело: thenutritionsource.org і harvard health publications, health.harvard.edu

  • основну частину раціону повинні складати овочі і фрукти (за винятком картоплі)
  • до основних джерел білка відносяться продукти тваринного походження, а так само деякі рослинні — бобові, горіхи. Але для дітей основну білкову частину тарілки повинні складати м’ясо, риба, молочні продукти.
  • відмовитися від всіляких солодких напоїв, або зменшити їх кількість в дитячому раціоні вкрай важливо.
  • червоний чоловічок, що біжить в лівому нижньому кутку тарілки здорового харчування, нагадує, що фізична активність дуже важлива, не менше, ніж правильне харчування.