“вона врятувала його, чи може він врятувати її”: таємнича смерть коханої мільйонера через два дні після трагедії з його сином

62

З липня 2011 року американська громадськість пильно стежила за розслідуванням таємничої смерті ребекки захау, коханої мільйонера джони шакна. Поки поліція наполягала на версії самогубства, родичі покійної скрупульозно збирали докази, щоб не дати пресі очорнити ім’я ребекки. Чому ця справа так схвилювала уми тисяч інтернет-користувачів і до чого прийшло слідство через десять років після смерті жінки? розбиратися.

Ребекка захау з’явилася на світ в 1979 році в бірмі. Дівчина, яка встигла пожити в декількох країнах, в 2001-му нарешті влаштувалася в сша. Через рік вона вийшла заміж за студента-медика на ім’я нейл налепо. Через кілька років розмірене сімейне життя набридло ребекці, і вона почала зустрічатися з джоною шакнаєм, забезпеченим чоловіком, який займав одну з керуючих посад у великій медичній компанії medicis pharmaceutical.

Відносини закоханих швидко розвивалися, і в 2008-му захау вирішила розлучитися з законним чоловіком налепо і переїхала до свого нового обранця.

Через рік після цих подій ребекка була заарештована за підозрою в крадіжці коштовностей вартістю 1000 доларів. Вона у всьому зізналася, розкаялася і відбулася тільки адміністративним штрафом — до кримінальної відповідальності ребекку не притягували. Більше в поле зору правоохоронних органів захау не потрапляла. Аж до трагічних подій 2011 року.

Смерть кольору апельсина

Вранці 13 липня брат джони шакна адам виявив оголене тіло ребекки, що звисає з балкона другого поверху дорогого особняка spreckels beach house, розташованого на острові коронадо в штаті каліфорнія.

За словами чоловіка, голова і шия голої захау були обмотані блакитною сорочкою, рукав використовувався як кляп. Руки і ноги ребекки були пов’язані за спиною, а саме тіло висіло на яскраво-помаранчевій мотузці, яка тягнулася до ніжки ліжка в її спальні.

Поліцейським адам розповів, що, як тільки він помітив цю страшну картину, відразу схопив кухонний ніж і невеликий триногий стіл, щоб перерізати мотузку знизу і опустити тіло на землю. Брат бойфренда ребекки намагався врятувати її – він робив штучне дихання, а потім відразу подзвонив в службу порятунку. На записах, наданих слідчим, можна почути, як переляканий чоловік продовжує розмовляти з мертвою жінкою, відмовляючись вірити в те, що відбувається. Працівники правоохоронних органів, які виїжджали на місце події, підтвердили, що столик і ніж, яким адам розрізав мотузку, дійсно знаходилися неподалік від тіла.

Суїцид vs вбивство

На перший погляд подія здавалося нехай і трудноосуществимим, але все ж самогубством. Однак суперечливі висновки кількох експертів, які проводили розтин тіла, заплутали слідство. Справа в тому, що на голові ребекки були виявлені цілих чотири різні травми.

Медик з сан-дієго джонатан лукас прийшов до висновку, що жертва отримала гематоми в результаті падіння з балкона. Його колега вернер шпіц припустив, що травми з’явилися через те, що ребекка померла не відразу після падіння і деякий час перебувала у свідомості. Нібито під час агонії вона могла кілька разів стукнутися головою.

Кримінальний психолог-експерт моріс годвін не погодився з думкою своїх попередників і заявив: “чотири рази вдаритися об перила при такому падінні? це занадто малоймовірно!”

Ще одним скептиком став відомий по всьому світу патологоанатом сиріл вехт, який провів додатковий розтин на прохання сім’ї загиблої. В результаті своїх досліджень чоловік прийшов до висновку, що причиною травми гортані, несумісною з життям, стало зовсім не повішення, а удушення.

Сиріл твердо стояв на тому, що слідчі поспішили записати ребекку в самогубці і мова йде про витончене вбивство, яке лише нагадує суїцид. Також після повторного розтину вехт заявив, що незадовго до смерті захау стала жертвою сексуального насильства. Втім, це були далеко не єдині “проколи”, про які родичі ребекки повідомили під час суду. Наприклад, члени сім’ї покійної не могли не відзначити, що навряд чи самогубець стала пов’язувати собі руки і ноги. Однак представники правоохоронних органів заявили, що насправді люди досить часто вдаються до цього засобу, щоб не передумати в останній момент. Щоб переконати скептиків, поліцейські навіть провели слідчий експеримент, в ході якого їх колега продемонструвала, як можна зв’язати собі руки і ноги, а після цього повіситися. Також члени сім’ї захау, які постійно залишалися з коханою мільйонера на зв’язку, запевняли, що у неї зовсім не було ознак депресії і вона не перебувала в пригніченому стані. За словами родичів, ребекка була віруючою християнкою, для якої самогубство — один з найстрашніших гріхів.

Страшний збіг?

Так зване самогубство ребекки сталося через два дні після іншої трагедії, яка трапилася в тому самому будинку. Син джони шакна від першого шлюбу макс зірвався з перил сходів, що ведуть на другий поверх особняка. У цей момент крім 6-річної дитини в будинку також знаходилися ребекка і її молодша сестра зена, яка приїхала ненадовго погостювати до родички. Як саме впав малюк, досі невідомо, адже свідків події не було. Захау, за її словами, перебувала у ванній і, як тільки почула гуркіт, відразу побігла в кімнату. Ребекка стверджувала, що, коли вона підбігла до хлопчика, він перебував у свідомості.

За свідченнями медиків, крім розбитої люстри і декількох футбольних м’ячів, поруч з хлопчиком, у якого вони діагностували переломи лицьових кісток і серйозну травму спинного мозку, лежав його власний самокат.

До того моменту, коли лікарі увійшли в будинок, сестра ребекки все ще розмовляла зі службою порятунку.

Фахівці стверджують, що їм було чутно, як захау, почувши дзвінок першої бригади швидкої допомоги, кричить родичці: «не відкривай двері». Вам теж незрозуміло, чому вона це зробила?

Через травми спинного мозку і голови у макса почалися серйозні проблеми з диханням і серцебиттям, що в свою чергу призвело до гіпоксії мозку. Саме вона і стала причиною того, що 16 липня хлопчик, не приходячи до тями, помер у лікарні.

Два загадкових послання

Втім, не тільки цей лякаючий збіг став причиною того, що родичі ребекки так і не повірили у версію про її самогубство. У кімнаті захау поліцейські зробили ще одну моторошну знахідку, яку намагалися не коментувати і не надавати розголосу. На двері спальні чимось чорним був виведений напис:»вона врятувала його, чи може він врятувати її”. Слідчі стверджували, що це своєрідне передсмертне послання, а сім’я ребекки наполягала на тому, що у неї був зовсім інший почерк.

Поліцейські ретельно обстежили приміщення і виявили в ньому сліди перебування тільки двох осіб – самої жертви і її бойфренда джони. Однак у мільйонера було залізобетонне алібі. У день смерті захау шакнай перебував у лікарні, де лежав його син макс. Це підтверджено кількома записами з камер відеоспостереження, встановлених в будівлі. До слова, навіть сім’я ребекки вважала, що джона просто не міг зробити це злодіяння. Досить цікаві результати поліцейські отримали після того, як перевірили вилучений телефон жертви. Виявилося, напередодні трагедії вона листувалася з ніною-тіткою макса. Сестра колишньої дружини мільйонера діни заявила, що хотіла б приїхати до ребеки і поговорити про трагедію, однак та їй так і не відповіла.

Однак поліцейським так і не вдалося ні встановити відправника послання, ні навіть з’ясувати, що саме ребекка почула незадовго до своєї смерті. Проаналізувавши всі наявні факти, шериф білл гор, який розслідував цю справу, 2 вересня 2011 року заявив, що ребекка захау все ж наклала на себе руки. Слова чоловіка викликали обурення громадськості, тому через всього кілька днів в мережі з’явився сайт, що збирає пожертвування для незалежного розслідування смерті ребекки. До слова, додаткового розслідування зажадав і джона шакнай. Він, хоч і не сумнівався у висновках, озвучених шерифом, все ж сподівався, що спливуть додаткові факти, які допоможуть родині покійної знайти «впевненість і спокій». Втім, прохання шакная прокурор так і не задовольнив, а сам мільйонер незабаром продав особняк і поїхав зі штату.

Інші версії

Тим часом на сайті, присвяченому смерті ребекки захау, почали з’являтися різноманітні версії того, що могло насправді призвести до її смерті. Найпопулярнішою з них стала теорія про те, що адам шакнай, діна шакнай (мама макса) і ніна романо (сестра діни) вбили жінку вранці 13 липня. Одним з головнихАргументів на користь цієї гіпотези стало те, що при слідчому експерименті ліжко, до якої була прив’язана мотузка-зашморг ребекки, зрушилася в п’ять разів далі, ніж в реальності. На думку деяких інтернет-користувачів, її утримували діна і ніна.

До 2014 року сім’я захау подала до суду цивільний позов, в якому було детально вказано, як і чому діна, ніна і адам вирішили розправитися з ребеккою. Згідно з цим документом, в ніч з дванадцятого на тринадцяте липня 2011 року дві жінки серйозно посварилися з захау через недавню трагедію, що трапилася з максом. У запалі сварки одна з підозрюваних завдала ребекці серйозну травму, через яку та тимчасово втратила свідомість. Зрозумівши, що після пробудження захау звинуватить екс-дружину свого коханого і її сестру в нападі, діна, ніна і адам перенесли її в особняк і вбили.

Однак і у ніни, і у діни було алібі. Екс-дружина мільйонера майже всю ніч перебувала разом з ним у лікарні, де опинився її син. А ніна, яка дійсно ввечері приїжджала до особняка, де жила ребекка, поїхала додому, що підтверджується білінгом її мобільного телефону. Так що адвокату сім’ї захау довелося принести жінкам публічні вибачення за ці підозри. Адам же пройшов перевірку на детекторі брехні. Поліграф підтвердив, що чоловік не має до смерті ребекки ніякого відношення, він лише виявив тіло. Однак більша частина громадськості продовжує вважати головним підозрюваним саме його.

Слово експертам

У лютому 2018 року розпочався новий цивільний процес. Суд присяжних повинен був визначити, чи причетний адам шакнай до раптової смерті жінки або він є самим звичайним свідком. Саме тоді розкрилися нові факти, які могли свідчити проти брата мільйонера. Наприклад, на ножі, яким він перерізав мотузки на тілі ребекки, була знайдена її кров, але ж ніяких відкритих ран експерти так і не виявили. Судмедексперт прийшов до висновку, що кров була менструальною.

Також присяжні вислухали графолога майкла вакшалла, який заявив, що текст на двері написав швидше адам, ніж ребекка. Правда, чоловік відразу уточнив, що не може стверджувати цього однозначно. Крім того, він порівнював загадковий напис тільки з почерками підозрюваного і жертви.

Був присутній на засіданні і колишній моряк ліндсі філпотт. Цей запрошений експерт заявив, що вузли, зав’язані на тілі жертви, не є складними, тому використовуються повсюдно, а значить ні на кого не вказують. Адвокат адама наполягав на тому, що ніяких істотних доказів знайдено не було.

Однак у квітні 2018 року суд присяжних проголосував за те, що чоловік все-таки причетний до смерті ребекки і повинен виплатити її родині суму в п’ять мільйонів доларів.

Шериф каліфорнії, через тиждень після оголошення рішення суду, заново відкрив справу ребекки захау, щоб ще раз провести розслідування. До чого воно призведе (якщо призведе взагалі), ми обов’язково розповімо.