Барбі-лялька, яка грає людьми

52

Чи може лялька впливати на людей? безумовно, так, якщо мова йде про барбі. Чи може лялька викликати любов і ненависть суспільства? відповідь знову ж таки позитивна, якщо ми знову говоримо про барбі. Більше півстоліття вона впливає на людську психіку, змушуючи мільйони дівчаток і дівчат у всьому світі сумніватися у власній привабливості. У» користувачок ” барбі часто з’являються комплекси неповноцінності, а самооцінка падає. Чим не зброя масового ураження?

Неможливе можливо

Тільки в 1996 році барбара мелісента робертс (таке повне ім’я ляльки) нарешті закрила рот (до тих пір барбі посміхалася так широко, що будь вона справжньою, у неї б постійно боліли щоки від напруги). Багато її фанатки закрили роти набагато раніше і майже перестали їсти, щоб стати такою ж стрункою, як лялька. Звичайно, немає нічого поганого в тому, щоб стежити за своєю фігурою, але, як завжди, диявол — в деталях.

Якщо збільшити барбі в шість разів, то виявиться, що ця блондинка володіє фантастичними параметрами 99 – 46-84. Досягти таких же пропорцій живій дівчині, не вдаючись до послуг пластичного хірурга, практично не представляється можливим, як би не хотілося нам вірити в зворотне.

А навіть якби це і сталося, то в комплекті з тілом, яке б заворожувало чоловіків, поставлявся б і набір проблем зі здоров’ям.

Забудемо про те, що не всі внутрішні органи змогли б зайняти свої місця згідно з підручником анатомії. Махнемо рукою на імт (індекс маси тіла), що знаходиться далеко за нижньою межею норми. Зробимо вигляд, що крихітні ступні, які навряд чи витримають вагу навіть виснаженого тільця, це красиво. А проблеми з диханням і діагноз «безпліддя» — сущі дрібниці. Але питання, як вчинити з неправильно розташованим центром ваги, залишився б відкритим.

Простіше кажучи, найзручнішим способом пересування для ожила барбі був би біг на четвереньках. Але хто про це думає, вибираючи рольовою моделлю ляльку, ногам якої може позаздрити вікторія лопирьова, а бюсту — анна семенович?

Всім дівчатам приклад?

Чи замислювалися ви над тим, що транслює барбі, яке послання несе вона своїм господиням?

1. якщо ти висока, довгонога, струнка, життєрадісна красуня-блондинка, з обличчям, не спотвореним думками, то у тебе буде все, крім проблем, – дизайнерські речі, рожевий, як фламінго в променях заходу, будинок, і чоловік, який завжди під рукою.

2. думати шкідливо. Від цього бувають зморшки і псується настрій. А, значить, пункт №1 реалізувати вже неможливо.

Що робити тим, хто не дуже схожий на барбі, але ще не навчився застосовувати мозок за прямим призначенням-думати і аналізувати? або мучитися від власної недосконалості, обростаючи комплексами-адже у ляльки немає прищів, целюліту, лупи, брекетів, зайвої ваги і грудей мінус першого розміру (потрібне підкреслити), або прагнути досягти ідеалу, вкладаючи гроші в зовнішність, а не в освіту. Так і до “свіжої” ідеї про те, що дівчина повинна бути стильним, нехай і безмозким, аксесуаром для свого чоловіка, недалеко — тому ляльку не злюбили феміністки.

Вони ж, до речі, активно виступали ще й проти надмірної худорлявості барбі і марширували навколо її будинку (прим. Woman.ru: мова про інсталяцію в берліні, що представляла собою ляльковий будинок в натуральну величину) з гаслами «барбі, капкейки потрібно не тільки піч, але ще і є!”

В ході експерименту, в якому брали участь двісті дівчаток у віці від 5 до 8 років, з’ясувалося, що більшість з них хотіло б мати фігуру, як у барбі, коли стануть дорослими. 5-річні дівчатка вже були незадоволені своїм тілом, і чим старше були опитані, тим яскравіше виражався цей ефект.

Синдром барбі

Тих, хто хоче бути схожий на ляльку за всяку ціну, стає все більше. У цього явища навіть власна назва є. Хворобливе прагнення трансформувати власне обличчя і тіло, щоб знайти лялькову зовнішність, називають «синдромом барбі».

Майже в кожній країні знайдеться своя знаменита жива барбі, а то й не одна. Експлуатація образу приносить найпопулярнішим з них який-ніякий, а дохід (можна стати постійною гостею передач на тб, корпоративах і приватних вечірках, обличчям якого-небудь бренду або давати майстер-класи з чарівного перетворення тим, хто ще не остаточно окуклився).

Але якщо копнути трішки глибше, то з’ясується, що справа не тільки в грошах. Бажання привернути до себе якомога більше уваги, кажуть психологи, це дещо видозмінився страх смерті — один з найсильніших людських страхів. Також в ляльці можуть матеріалізуватися уявлення про ідеальне тіло — красивому і безсмертному.

Став би наш світ ідеальним світом, де всюди рожеві поні і веселка, якби в ньому не було барбі? навряд чи – не варто демонізувати ляльку і звинувачувати її одну у всіх бідах людства, адже фактично вона — відображення тих процесів, що відбуваються в суспільстві. Не поспішайте позбавляти дочок барбі, замість цього навчіть їх порівнювати себе сьогоднішніх з собою вчорашніми (не забудьте про їх досягнення в спорті, навчанні та хобі), а не з ляльками або іншими дівчатками.