Як робити дітей всупереч діагнозу «безпліддя»

61

Думаю, що моя історія схожа на історії тисяч інших жінок, які задумалися про материнство… В свої 30 я була набагато здоровіше, ніж в свої ж 18, тому що непогано заробляла і, відповідно, мала доступ до хороших лікарів. Багато хронічні хвороби, що висіли на мені з дитинства, кудись випарувалися-чи то не витримали мого ритму життя, то чи їх все-таки добре лікували. Дві вищі освіти і пристойний стаж роботи абияк гарантували, що, народивши, я не піду займати чергу на біржі праці. Зарплата дозволяла відправити бабусю на пенсію без шкоди для бюджету — і таким чином вирішити питання з нянею. Ну і, нарешті, я зустріла чоловіка, якого не страшно було б зробити батьком своїх дітей.

У медичному жіночому центрі я спостерігалася вже 3 роки, лікаря відвідувала регулярно — вона знала мої нутрощі напам’ять, що значно скоротило період поневірянь. Тобто мені не довелося пробувати, розчаровуватися, проходити додаткові обстеження.

Я просто прийшла до гінеколога і сказала: — ми хочемо зробити дитину. – нарешті! – зраділа вона. – тільки, знаєш що … У тебе не визріває яйцеклітина. Тому запліднення зараз неможливо.

Шок-такою була моя перша реакція. А потім ми стали розбиратися…

Як робити дітей, якщо у тебе полікістоз

Проблеми з’явилися давно. Точніше сказати – вони були завжди. З 13 років, як тільки почалися менструації.

Цикл у мене ніколи не був регулярним. Я ходила до лікаря в жіночій консультації, а вона говорила: «нічого, в твоєму віці це буває, з часом устаканиться».

До 18 років почалися болі в правому боці, гінеколог відправила мене вирізати апендицит, хірурги в лікарні (слава богу!) даремно різати не стали, відпустили додому …

Біль то з’являлася, то проходила, з роками я до неї звикла. До 27 я знайшла хорошу роботу і, відповідно, можливість відмовитися від безкоштовних медичних послуг. У медичному жіночому центрі, куди я потрапила майже 15 років потому, після початку всіх скарг, мені поставили діагноз “полікістоз”. Я здала купу аналізів на гормони! навіть не уявляла, що в людині може бути стільки всякого намішано! щоб знати, чим лікувати, лікарі повинні виявити, на якому саме рівні відбувається збій, яка з залоз внутрішньої секреції «халтурит» і недодає гормонів.

» як зробити дітей ” — це друге питання. А перший і найголовніший-наскільки я для цього здорова?

При необхідності для уточнення діагнозу можна навіть зробити енцефалограму (обстеження мозку) — і протягом двох місяців стає ясно, які гормони вводити ззовні, щоб система запрацювала. Теоретично, все це можна було зробити і в районній жіночій консультації (кров на аналіз скрізь беруть!), але мої районні лікарі, здається, знали тільки 2 види аналізів: «на віл» і «на сифіліс».

Після обстеження в медичному жіночому центрі мені призначили спеціальні препарати-і вперше за все життя мій менструальний цикл став регулярним. Ті, у кого завжди все було в порядку, мене не зрозуміють. Але дівчата, вимушені постійно носити в кишені прокладку (бо невідомо, коли «критичні дні» вирішать початися), оцінять, яке це щастя — знати свій цикл. До того ж регулярна робота організму створює відчуття власної повноцінності. Жінка-дивна істота: вона може навіть не думати, як робити дітей і панічно боятися вагітності, приймати протизаплідні і «зачохлять» партнера в три презерватива… Але їй неодмінно потрібно знати, що вона в принципі може народити. Ось в цьому милостивому омані я і прожила дуже тривалий час.

Пора до лікаря? давно пора!

В європі гормонотерапію починають хоч в 13 років — якщо протягом року менструальний цикл не став регулярним або якщо до 15 років менструації взагалі не починалися. Тому що, чим більше часу втрачено, тим складніше позбутися від полікістозу. А недостиглі яйцеклітини, накопичившись в критичну масу, можуть самі по собі провокувати порушення обміну речовин. У жінок із запущеним полікістозом майже завжди спостерігається гіперандрогенія (вусики, волохаті ноги, вугрувата шкіра), в більшості випадків вони страждають ожирінням, абсолютно завжди — порушенням менструального циклу і безпліддям.

А на більш пізніх стадіях з’являються маткові кровотечі, міома матки, діабет…

У ранньому віці з відсутністю овуляції можна боротися за допомогою… Гормональних контрацептивів. Протягом 2-3 місяців під дією протизаплідних таблеток дозрівання яйцеклітин припиняється взагалі. А потім, після скасування контрацептиву,» відпочив ” яєчник починає працювати в повну силу-яйцеклітина визріває, і вагітність стає можливою.

На жаль, доктора радянського гарту, до яких я ходила в ранній юності, слова» гормони ” боялися панічно. Якби мене почали лікувати хоча б в 17-18 років, все обійшлося б таблетками… Але випадок виявився вже дуже запущеним. Лікар сказала: — якщо хочеш вагітніти, нам пора поговорити про операцію… При правильному підході причину безпліддя можна встановити за 2-3 місяці. На лікування дається півроку.

Якщо діагноз поставлений правильно і лікування ведеться грамотними фахівцями, жінка повинна завагітніти протягом року від моменту звернення до лікаря. При поєднанні жіночого і чоловічого безпліддя ще 4-5 місяців може піти на лікування чоловіка. Після закінчення цих термінів лікар або визнає безпліддя невиліковним, або рекомендує “запліднення в пробірці«, або… Продовжує» обстежити «і» лікувати”, роками витягаючи з пацієнта гроші. Тому, якщо протягом року ви не досягли бажаного результату-міняйте лікаря!

Що відбувається всередині мене?

Запас яйцеклітин на все життя закладений у жінки в яєчниках. Незрілі яйцеклітини-маленькі-маленькі, тому складуються без проблем. З настанням статевого дозрівання гормони (що виробляються в залозах внутрішньої секреції — гіпофізі, гіпоталамусі, надниркових залозах) дають «команду» на дозрівання однієї яйцеклітини.

В середньому на 13-15-й день від початку циклу остаточно дозріла і готова до запліднення клітина виходить з яєчника і по матковій трубі просувається в матку. Якщо вона по дорозі зустрілася зі сперматозоїдом, настає вагітність, якщо не зустрілася — менструація. Але можливий і третій варіант: яйцеклітина не дозріла. Тобто вона виросла, розбухла, явно виділилася з основного резерву… Але до «дорослого» стану не дійшла і яєчник не покинула. Це могло статися через порушення на різних рівнях: в гіпофізі, гіпоталамусі, надниркових залозах…

Організм, який не отримав зрілої яйцеклітини, деякий час перебуває «в роздумі»: давати команду до початку менструації або почекати. В результаті відбувається затримка, а то і повна відміна менструацій. Недостиглі яйцеклітини залишаються в яєчнику і закріплюються на його стінках, утворюючи кісти. Згодом капсула яєчника ущільнюється (треба ж утримувати таку масу!)- і згодом, навіть якщо за допомогою гормональних препаратів вдасться довести яйцеклітину до стану «повної готовності», вона не зможе покинути яєчник. Тоді доводиться вирішувати проблему оперативним шляхом, роблячи на капсулі насічки або навіть вирізаючи шматочок яєчника.

У росії безпліддя зустрічається у 17-20% пар дітородного віку. 49% випадків обумовлені порушенням репродуктивної функції обох подружжя. У 40% випадків “винні” тільки жінки, в 8% — тільки чоловіки. Близько 3% випадків безпліддя не мають точного пояснення.

Фото: getty images