Як масштабний збій у соцмережах розсмішив дурова, зіграв на руку росії і посадив людей за шахи

51

Тіна канделакі виходить на зв’язок з ванною і співає: «ну ось і все, я йду з твого життя», павло дуров відверто сміється над марком цукенбергом, а мільйони користувачів по всьому світу масово мігрують в твіттер і телеграм, зносячи на своєму шляху сайти, не готові до такого напливу юзерів. 4 жовтня вже увійшло в історію інтернету, як чорний понеділок: подібне відбувалося всього раз, і то в 2008 році.

Не секрет, що наймасштабніший збій в соцмережах пов’язують з глобальною аферою проти facebook, і саме ця соцмережа постраждала 13 років тому. Тоді вона “впала” на добу, потягнувши за собою дочірні сайти. Без доступу до своїх сторінок залишилося 80 мільйонів чоловік. Цього разу оновити свій facebook, whatsapp і instagram не можу два мільярди користувачів — цей збій вже називають 8 найсерйознішим крахом інтернету за всю історію.

Минуло всього кілька годин з моменту, коли всі три платформи марка цукербрга раптово відмовили. І поки співробітники компанії безуспішно намагаються прорватися в заблоковані будівлі (електронні системи пропуску теж обвалилися), а інженери закликають чисту і нечисту силу, щоб вручну перезапустити сайти, мільярди користувачів задалися простим питанням: «а що робити-то?».

мігрувати і обживатися

Кілька разів спробувавши оновити instagram або facebook, весь західний світ здався на милість телеграму, який, на відміну від дітищ цукерберга, ламатися поки не збирається. Павло дуров в цей день коронований царем всієї інтернету-в його соцмережі знайшли притулок всі біженці з facebook. І твіттера, і снепчата, і інших соцмереж — всі вони почали масово обвалюватися, як доміно.

Сайти були просто не готові до напливу такої величезної кількості користувачів. Магазини додатків перевантажені – ще ніколи земляни не скачували одні й ті ж соцмережі з такою частотою і в такій кількості.

На тлі масової істерії російські соцмережі стали інтернет-меккою, і в тому ж телеграмі влаштувалися мільйони новачків. Дуров навіть жартує, що краще-тимчасове відключення соцмереж цукерберга або його? ну, хоч комусь смішно, і це вже добре. Марку так точно невесело.

Зате російські соцмережі відчувають небувалий підйом. Адміністрація “вконтакте «повідомила, що готується до» прийому” нових користувачів і активно займається підтримкою сайту. Росія в цій дивній цифровій війні поки що виграє.

влаштовувати флешмоби

У кожній соцмережі є свій стиль спілкування, який зрозумілий завсідникам. Масовий перехід в той же твіттер-це відмінний привід познайомитися. Чим і зайнялися smm-фахівці сайтів-потеряшек і вижили платформ, які зустрілися нарешті в одному просторі. “макдональдс” уточнює, що може запропонувати новим приятелям, твіттер замовляє нагетси всім новоприбулим, а instagram вітає з щасливим понеділком. Іронічно.

Твіттер, до речі, теж почав збоїти. Тисячі користувачів почали скаржитися на те, що їх твіти не завантажуються, а значить, і цей сервер дає збій. Цікаво, чи витримає телеграм? судячи з відмінного настрою павла дурова, він встиг про це подбати.

У телеграмі, за останніми даними, з’явилося більше 50 мільйонів нових користувачів.

зателефонувати всім близьким

Ті, хто використовує соцмережі виключно для зв’язку з родичами, насамперед подзвонили мамі, татові, бабусі і всім, хто міг не здогадатися перейти в viber та інші месенджери. До речі, і співробітники бідолашного facebook зараз спілкуються за допомогою звичайних смс-повідомлень — інших варіантів просто немає, всі інші способи «впали». Навіть пошта gmail.

очистити свідомість

Деякі користувачі мережі, вимушено опинилися без благ цивілізації і свіжих твітів, вирішили використовувати цей час собі на користь. Припускаємо, це ті, хто і карантин пережив з користю для себе, прочитав всі заплановані книги, навчився стояти на руках, вишивати гладдю і вільно говорити китайською.

«інтернет настільки очистився, що я тільки що сів грати в шахи», — пишуть в мережі. Хтось вже встиг викласти в твіттер список справ для просвітлених умів і пішов в захід і цифровий детокс. У чарівному списку бродського твіттерчан є і медитації, і читання, і довгий сон без тіктока перед сном. А вибору тепер уже й немає… Загалом, все за канонами пандемії.

сумувати за instagram

Масово мігрувавши з однієї соцмережі в іншу, не всі користувачі прийняли нові правила гри. У телеграмі і твіттері, наприклад, створюють цілі бесіди за типом загубленого instagram, в якому занудьгували діляться своїми знімками і думками, які не встигли викласти в мережі за місцем призначення.

Особливо зараз сумує за instagram блогер олена рапунцель. У цей день вона хотіла зробити вечірку-сюрприз з визначенням статі своєї дитини і, звичайно, транслювати все дійство в мережу. Але у інтернету на випускницю «дому-2» інші плани. “все пройшло без instagram і телефону. Може бути, це і добре, але я сподівалася, що сьогодні обрадую своїх передплатників. Ми всі шалено переживаємо і сподіваємося на швидке відновлення”, – ділиться олена.

Може, пора скачати “аську”? хто пам’ятає її?

Єлизавета чепрасова