День вчителя: 12 фільмів, які варто подивитися

62

За шкільні роки вчителі нам зустрічалися різні. І якими б не були, крім того що давали нам знання з предметів, вони допомогли нам стати особистостями — тими, ким ми стали зараз.

” розумниця вілл хантінг»

+2

рік випуску: 1997.

режисер: гас ван сент

про що кіно

Вілл хантінг-хлопчина, життя якого займають в основному підробітки робочим, зустрічі з друзями і дрібні хуліганства, виявляється вундеркіндом, якого зауважує професор університету і бере під свою опіку, але за однієї умови: вілл повинен пройти курс психотерапії. Сеанси “перевиховання”, що почалися з недовіри, поступово переростають у велику дружбу між віллом і його вчителем.

цитата:

«ми завжди повинні вибирати, кого впускати в наш маленький світ. Ти теж недосконалий. Ця дівчина, яку ти зустрів, вона теж недосконала. Головне в тому, чи досконалі ви один для одного”.

рік випуску: 2011.

режисер: тоні кей.

про що кіно

Генрі барт-вчитель на заміну, якого направляють в ту школу, де в педагогічному складі раптово утворилася діра. Його чергове призначення-англійська мова і література в навчальному закладі, де нікого не дивують мат, неповага до вчителів і агресія.

Це не шаблонне кіно про відносини учнів і вчителя. Це розповідь про те, що не варто судити людину по першому враженню, і про те, що за кожним неблагополучним підлітком стоїть ціла історія.

Едріан броуді, як завжди, бере за душу, а фільм піднімає тему вчительства на рівень екзистенціальних питань.

рік випуску: 2003.

режисер: вільям дір.

про що кіно

Фільм про те, що для вчителя має бути важливо бачити в будь-якому учня в першу чергу особистість. Тоді він зможе достукатися до сердець хлопців.

Головний герой фільму-вчитель історії містер ді. Його уроки захоплюючі і різноманітні. Він пробуджує в учнів інтерес до знань не тільки з його предмету.

Але головне, дивлячись на спілкування з хлопцями містера ді, змінюється ставлення до викладання у багатьох вчителів старого гарту.

рік випуску: 2014.

режисер: сергій сенцов, федір стуков.

про що кіно

Головний герой фома з кримінального бізнесу волею випадку опиняється в школі. Незабаром незнайомий світ підлітків змінює все його життя.

Це серіал про дорослішання, про сучасних дітей, про ставлення до дружби і любові. Головний герой говорить з хлопцями зрозумілою їм мовою, нехай іноді досить грубо, хоча і жартівливій формі.

А ще в “фізруку” досить вдалий музичний супровід.

цитата:

«по-дорослому – це не твої сюсі-пусі. Це довіра, вільний простір. Не треба мене своїми сісімесками додалбівать. І давай без зоопарку!»

рік випуску: 1989.

режисер: пітер уїр.

про що кіно

У житті учнів, які звикли жити за правилами і розучилися думати самостійно, з’являється джон кітінг (робін вільямс) — новий викладач англійської словесності. Людина, здатна мислити і відчувати поза звичних шаблонів. І цьому він вирішує навчити своїх підопічних.

Він вчить їх жити миттю і цінувати його, вчить слухати не розум, а серце. З цього моменту кожен з учнів намагається знайти власний голос, поглянути на навколишній світ абсолютно по-новому.

цитата:

«коли ви читаєте, не намагайтеся вгадувати, що думає автор. Думайте самі”.

рік випуску: 2011.

режисер: джейк кездан.

про що кіно

Героїня камерон діас дійсно не найкращий приклад для наслідування: п’є, курить, лається… І все це відбувається в школі. Але і фільм скоріше про те, як робити не потрібно.

Хоча героїня вийшла чарівна. Всі її дії супроводжуються жартами, часом грубими. Але в цьому і вся його привабливість: сенсу немає, але вийшло смішно. Цілком підійде для того, щоб подивитися хорошою компанією.

цитата:

— я помітив, що ти зараз без ліфчика. З ним якраз пацани грають.

— багато хто не носять ліфчик.

– особливо вчительки.

рік випуску: 2013.

режисер: олександр велединський.

про що кіно

Молодий біолог від безгрошів’я йде працювати вчителем географії в школу. Там він спочатку воює, а потім знаходить спільну мову з учнями, йде з ними в похід.

Учитель-людина розуміє і порядна, правда, слабкий, маленький. Він навіть не намагається боротися з обставинами, не може розібратися з особистим життям і кинути пити. І всі його хороші якості не покривають слабкість характеру і бажання плисти за течією.

цитата:

— і жарти у вас тупі і ідіотські.

– чому ж?

— та тому що почуття гумору не розвинене. Для почуття гумору потрібна культура, якої у вас на фіг немає!

” перед класом»

рік випуску: 2008.

режисер: пітер уернер.

про що кіно

Про доброту і розуміння. І про те, що головне призначення вчителів — дати можливість учням бути собою, бути особистостями.

Головний герой фільму бред страждає синдромом туретта — часті вокальні тики, які неможливо придушити. І все життя він мріє про одне-стати вчителем.

На шляху до мрії він зустрічається з безліччю відмов і перешкод, але все ж досягає своєї мети і стає хорошим педагогом.

І на своєму прикладі показує хлопцям, що таке мужність і мрія.

цитата:

— тобі хто-небудь говорив, що ти одержимий?

— кожен психіатр, якого я бачив.

рік випуску: 1972.

режисер: олексій коренєв.

про що кіно

В срср були організовані вечірні школи для людей, які працювали і вчилися або просто не закінчили дев’ять класів. Нестор северов, розумний і освічена людина, провалив іспити в аспірантуру, приходить вчителем історії в ту саму вечірню школу. З цього моменту і починаються його пригоди.

Багатосерійний фільм про молодь, любов, дружбу… І трохи про освіту і відповідальність. Добрий, легкий і веселий.

цитата:

— ви любите дітей?

– так, ще з дитинства!

” пан лазар»

рік випуску: 2011.

режисер: філіп фалардо.

про що кіно

Бахір лазар, емігрант з алжиру, влаштовується вчителем молодших класів. Йому доводиться замінити загиблу вчительку. А ще постаратися вилікувати душі дітей після трагедії і знайти спільну мову не тільки з малюками, але і з їх батьками, яким методи роботи лазара не завжди здаються зрозумілими.

цитата:

«школа-це місце для дружби, роботи, взаємоповаги. Це місце, повне життя. Ви віддаєте їй своє життя, а школа дає життя вам. Не треба заражати школу своїм відчаєм”»

рік випуску: 2006.

режисер: річард лагравенес.

про що кіно

Цей фільм був знятий за книгою вчителя ерін грювелл» щоденник вільних письменників”, а вона, в свою чергу, написана на основі реальних подій. Історія про будні вчительки англійської. Їй дісталися непрості учні: англійська для них нерідна, та й виросли в містечку з бандитськими традиціями.

рік випуску: 2012.

режисер: франсуа озон.

про що кіно

Розчарувався у викладанні і своїх учнів учитель з увагою ставиться лише до одного хлопчика. Клод спостерігає за сім’єю однокласника і описує все, що бачить. Учитель заохочує літературний талант хлопця, але ось його психічний стан змушує вчителя задуматися, чи правильно він чинить.

Ольга сафонова