Чому у дітей болять ноги і що при цьому робити не можна

58

У болів зростання є кілька характерних прикмет, які дозволяють відрізнити їх від будь-якої іншої проблеми зі здоров’ям.

Болі зростання характерні для дітей у віці 5-6, 9-10 і 13-15 років. Це так звані “скачки зростання” – періоди, протягом яких діти ростуть особливо інтенсивно. Достовірно невідомо, чому періоди бурхливого зростання супроводжуються болями в ногах. Є наукова версія, яка в самому примітивному своєму переказуванні говорить приблизно про наступне: в періоди бурхливого зростання дитини окістя не встигає за зростанням кісток, цей дисбаланс зачіпає нервові закінчення і викликає болі.

Болі зростання часто носять мало не фантомний характер: малюк не може точно вказати, де у нього болить. А іноді вказує то на одну на вигляд абсолютно здорову область, то на іншу. Якщо дитині близько 5-6 років, батьки навіть нерідко грішать тим, що підозрюють малюка у брехні. Ну, принаймні-в хворобливому фантазуванні.

Джерело: [email protected]

Болі зростання рідко тривають дуже довго: півгодини перед сном, кілька хвилин в хвилини відпочинку, коли дитина після активного руху сідає і болісно морщиться: болять ніжки.

що робити, якщо у дитини болять ноги і ви майже що впевнені, що це — болі зростання?

По-перше, візит до лікаря ніколи не буває зайвим. Швидше за все, він повторимо вам те, що ми тільки що сказали, порадить пити вітаміни, добре (збалансовано) харчуватися, дотримуватися режиму дня. Таблетки при болях росту не потрібні!

Якщо болі зростання будуть досить сильними (а це буває нерідко), попросіть дитину посидіти (полежати) якийсь час. Помасажуйте дитині ніжки, але не сильно. Можна спробувати втерти зігріваючі мазі і бальзами. Але пам’ятайте, що чим молодша дитина, тим обережніше потрібно це робити — дитяча шкіра ніжна, може відгукнутися роздратуванням.

Якщо напади болю зростання трапилися ввечері, можна запропонувати малюкові теплу ванну із заспокійливим відваром трав. Потерпіть всі разом-болі зростання скоро проходять, це-своєрідна данина дорослішанню, нічого не поробиш.