Тато може: в якому випадку батькові покладено материнський капітал

61

Дивно, але в дитячій пісеньці криється глибока юридична правда. У росії тато дійсно може все, що завгодно (ну, майже), але тільки мамою він не може бути. Деякі пільги і права, доступні матерям, чоловікам не покладаються. Навіть сама назва материнського капіталу передбачає, що отримає його жінка. А що робити, якщо є тільки тато?

У законі «про додаткові заходи державної підтримки сімей, що мають дітей» від 29.12.2006 № 256-фз (він же так званий закон про маткапіталі) прописані всі випадки, коли батько може отримати виплату на дитину. В цілому, є дві категорії: чоловік або відразу ж був усиновлювачем, або отримав право на маткапітал від жінки.

У першому випадку батько може претендувати на кошти, якщо він є єдиним усиновлювачем другого, третього і наступних дітей, причому усиновив їх з 2007 року і маткапітал раніше не отримував. Або якщо чоловік в принципі є єдиний опікуном дитини, якого усиновив з 2020 року. Ось і все.

Перехід права на маткапітал дуже логічний. Чоловік може отримати його, якщо: а) мати дитини померла; б) позбавлена батьківських прав; в) вчинила злочин проти своїх дітей і була позбавлена батьківських прав; г) скасувала усиновлення дитини.

Цьому закону вже 15 років, тому не дивно, що в нього пора вносити зміни. Мінпраці спантеличився питанням сурогатного материнства: кому, власне, в такому випадку платити? чим популярнішою стає ця форма створення сім’ї, тим більше виникає юридичних прецедентів. А сучасні проблеми, як відомо, вимагають сучасних рішень.

З 2022 року батьки дітей, яких народили сурогатні мами, зможуть отримувати маткапітал самостійно.

Тобто в разі, якщо чоловік захотів завести дитину і скористався послугою сурмами, він зможе претендувати на повну виплату материнського капіталу. Він, звичайно, не мама, але може такою бути в фігуральному сенсі. Взагалі сурогатне материнство в росії поки що законодавчо не оформлено: одні пари заздалегідь укладають договір, в якому прописують себе як біологічних батьків малюка, інші вирішують «за фактом», коли дитина вже з’явилася на світ.

А що робити, якщо пара вирішила скористатися послугою сурмами, і біологічний матеріал здав тільки майбутній батько? тоді він-то і буде батьком дитини, а його дружина або партнерка просто усиновить його. Виходить не дуже рівна з точки зору логіки схема, зате цілком законна. В такому випадку батько і отримає маткапітал.

«з урахуванням цієї позиції мінпраці росії були розроблені зміни до законодавства, які дозволять сім’ям, де чоловік є єдиним батьком другої дитини, народженої після 1 січня 2007 року, а також першої дитини, народженої після 1 січня 2020 року сурогатною матір’ю, а дружина усиновлювачем ребкнка, отримувати материнський капітал», — оголосили в мінпраці.

Ось така заплутана вийшла історія. Втім, все стане набагато простіше, коли в росії чітко буде врегульовано питання сурогатного материнства. Очевидно, що пора повністю розглянути цю нову традицію і вирішити, хто є тато, а хто мама, і хто буде такими записаний в свідоцтві про народження.

Але є і хороші новини: щоб батькові отримати маткапітал, потрібно виконати нехитрі дії — звернутися в пфр. Розмір материнського капіталу з 1 січня 2021 року виріс на 3,7%, він склав 483,8 тисячі рублів на першу дитину і 639,4 тисяч рублів на другу. Обіцяють, що до наступного року виплати збільшаться до 503, 2 тисяч і 665 тисяч рублів. Залишилося тільки вирішити, хто отримає гроші-тепер це можна зробити і татові, і мамі.