“все приклеєно на скотч”: пересільд і шипенко, які повернулися на землю, розкрили, як влаштований побут на мкс

47

17 жовтня кіноекіпаж повернувся з мкс на землю. Юлія пересільд і клим шипенко провели на станції 12 днів і зняли 30 терабайт відео — саме вони і стануть ключовими у фільмі «виклик». Звичайно, всі 30 терабайт, а це майже 30 годин, у фільм не увійдуть. З них виріжуть найцікавіші шматочки, а потім змонтують в одну стрічку.

” по кіно потрапить приблизно 25-30 хвилин хронометражу — – ділиться режисер. Я думаю, що все окупиться. У мене є такі очікування. Якщо кіно виходить на світовий рівень, то здатне окупити бюджет. Перед нами стоїть таке завдання. Швидше за це, на початку 2022 року буде відома дата прем’єри», — говорить режисер.

Але не тільки фінансова сторона питання цікавить весь світ. На порядку денному більш приземлені речі: як жили, де спали, ніж годували?

Все-таки, щастя відправитися в космос випадає зовсім не кожному, так цікаво дізнатися деталі «небесного» побуту з перших вуст!

Все на скотчі і велкро

Виявляється, скотч життєво необхідний не тільки на землі, але і в космосі. І там, і тут на нього клеять все, що тільки можна.

Через невагомість всі предмети, які не зафіксовані, тут же відлітають під стелю. Відловити їх потім-завдання не з простих.

” я досі все, що просто лежить, намагаюся притримувати руками. Відчуття, що як тільки відпустиш — все полетить. На станції все на скотчі і на велкро — це такі двосторонні липучки. У мене все на них трималося. Я так звикла, що вирішила зробити і вдома такий куточок, де все буде приліплено», — розповіла актриса.

Зручно для дівчаток

Але не тільки липучки так сподобалися юлії пересільд. Виявляється, сон у космосі-це щось фантастичне. По-перше, висипаєшся навіть за пару годин, а по-друге…

«по-друге, на обличчі не залишається слідів від подушки. Для дівчинки це прекрасна річ. У нас у фільмі фраза: година в космосі-це два на землі. Це дійсно так. Пару годин сну і я відчувала себе повністю відпочила. На землі це не працює», — каже юлія пересільд.

Спати вона вирушила, як тільки прилетіла на мкс. Каже, що політ відняв усі сили. А так як лікарі радили ні в чому собі не відмовляти, то вона і не стала знущатися над собою.

” на землі я б звичайно себе пересилила. А там мені радили не сперечатися з організмом, це спрощує адаптацію. Відчула, що хочеш спати — відміняй все і спи. Я відкрила свою каюту, вляглася і відразу ж заснула. А наступного ранку відчувала себе добре”, – ділиться секретами пересільд.

Гастрономічні уподобання

Якщо сон на мкс перевершив земний, то їжа на землі виявилася все таки краще.

«консерви-це все-таки їжа не першої свіжості. Там є і картопля, і гриби, але вони інші. Навіть грецький салат є, але відчуття свіжого земного не зрівняється», — ділиться клим шипенко.

Поки він страждав по домашній кухні, юлія пересільд мріяла про чашечку чаю.

«мені хотілося випити чаю або кави», — зізналася актриса.

До чаю знайшлися і десерти, правда на американській стороні. Знімальна група заходила в гості до сусідів. Звичайно ж, зі своїми продуктами. На мкс так прийнято.

” ми ходили в гості, є така традиція. Йдемо зі своїми продуктами, беремо мішок, гріємо консерви. Це частування. А у них смачні десерти. Всі сидять, а по колу летить банку, і все пробують ложечкою. Цікаво”, – згадує пересільд.

Про інші тонкощі побуту знімальна група вважала за краще промовчати. Так і залишилося невідомим, як же космонавти стежать за гігієною і як проводять своє дозвілля.

Зате клим шипенко відповів, що ж було в помаранчевій коробці, яку він відразу після приземлення попросив передати костянтину ернсту. Перед відповіддю на це питання режисер забарився на пару секунд, а потім, немов сам переконавшись у правильності фрази, вимовив:

«я передав йому матеріал фільму”, – відповів шипенко.

На мкс режисер і актриса знімали фільм «виклик». Картина розповість про роботу лікаря на станції. Російський екіпаж також брав участь у зйомках.