Правда і міфи про пенсію в росії

36

Міф 1. У пенсійній системі росії неможливо розібратися

Це здається лише на перший погляд. Насправді пенсійна система в нашій країні влаштована досить зрозуміло: умовно вона розділена на три рівні. Перші два рівні – це те, що прийнято називати пенсією від держави, а третій — власні добровільні накопичення, які людина може робити, поки працює.

  • У перший рівень входить страхова пенсія-це внески, які перераховуються роботодавцем до пенсійного фонду росії і потім переводяться в бали (так звані, індивідуальні пенсійні коефіцієнти). На підставі цих балів розраховується розмір пенсійних виплат.

  • Другий рівень складається з накопичувальної пенсії. Кошти на накопичувальну пенсію формувалися з внесків роботодавців до 2014 року, і зараз вони приростають тільки за рахунок інвестиційного доходу. Головна відмінність цієї складової в тому, що можливий вибір страховика для управління цими накопиченнями: наприклад, можна перевести накопичення в недержавний пенсійний фонд (нпф).

  • Третій рівень являє собою недержавне пенсійне забезпечення, простіше кажучи, недержавну пенсію. Це накопичення, які формуєте ви самі. Притому збирати їх можна не тільки самостійно, але ще і разом з роботодавцем.

Міф 2. Я не можу керувати своєю пенсією, цим займається держава

Насправді своїми рішеннями і діями ми можемо впливати як мінімум на два рівні пенсійної системи: накопичувальну пенсію і недержавну.

  • Незважаючи на те, що внески на накопичувальну пенсію з 2014 року не направляються, ми як і раніше можемо управляти тією частиною, яка накопичена. А саме: на свій розсуд залишити кошти в пфр, вибрати керуючу компанію або перевести їх в нпф. Від цього залежить розмір інвестиційного доходу, який щорічно нараховується страховиком.

  • Крім того, ми можемо самостійно подбати про накопичення на пенсію за допомогою різних фінансових інструментів, наприклад за допомогою індивідуального пенсійного плану (іпп). Він дозволяє збирати на майбутнє комфортними платежами в довільному режимі.

Міф 3. Розмір пенсії складно порахувати заздалегідь

Насправді налякати може лише офіційна формула підрахунку, яка враховує безліч параметрів, включаючи стаж, заробітну плату, вартість накопичених балів і так далі. Однак для грубого підрахунку цю формулу можна спростити до наступної:

Кількість накопичених балів * вартість бала в рік виходу на пенсію + фіксована виплата від держави

Для прикладу ви можете порахувати свою пенсію за даними на 2021 рік, де:

Або можна вчинити ще простіше: не морочитися різними підрахунками, а довірити це непросте питання сучасним технологіям, наприклад мобільному додатку сбербанк онлайн. Для цього потрібно в спеціальному розділі “пенсії «(додаток необхідно оновити до останньої версії) дати згоду на отримання даних з порталу» держпослуг” і запросити виписку про стан вашого індивідуального особового рахунку. Інформація буде оброблена безкоштовно за 5-10 хвилин, після чого на екрані з’являться всі відомості про вашу пенсії. Це означає, що в одному місці ви зможете побачити трирівневу розкладку по своїй пенсії: чітко, зрозуміло і прозоро.

сервіс показує:

  • Вашу персональну страхову пенсію з сумою, яку ви б отримували, якби вийшли на пенсію сьогодні. Також бонусом підсвічується необхідний для отримання пенсії стаж і ваші поточні бали; накопичувальну пенсію з інформацією про те, де вона знаходиться (в пфр або нпф);

  • Недержавну пенсію: якщо користувачем оформлені інструменти для довгострокових накопичень в сбернпф. Бажаючим скорегувати своє фінансове становище сервіс також надає можливість оформити індивідуальний пенсійний план.

Міф 4. Думати про пенсію в розпал працездатного віку безглуздо

Порахували суму пенсійних виплат за формулою з попереднього розділу або запросили виписку через сервіс “пенсії” в ощадбанк онлайн і залишилися в деякому неприємному здивуванні? на жаль, вплинути на розмір обов’язкової пенсії від держави дійсно складно. Саме тому ми рекомендуємо задуматися про своє майбутнє вже зараз.

Практика показує, що жителі нашої країни замислюються про пенсію в кращому випадку після 40-45 років. Але справа в тому, що накопичити на хорошу пенсію за решту років роботи вже буде непросто. Щоб отримувати високу пенсію, збирати на неї потрібно з 30 років і навіть раніше.

Тоді накопичені за ці роки кошти створять впевнений заділ для вашого безбідного майбутнього. Звичка збирати в максимально активний і працездатний період-запорука комфортного життя в майбутньому.

Одним з надійних інструментів, що дають можливість сформувати пенсію бажаного розміру, може стати індивідуальний пенсійний план від сбернпф. Наведемо простий розрахунок: якщо молода дівчина 25 років почне відкладати за допомогою іпп по 5 тисяч рублів на місяць, то до пенсії вона накопичить майже 6 млн.рублів. Це означає, що щомісяця вона зможе отримувати близько 50 тисяч рублів додаткових коштів на додачу до пенсії від держави. Погодьтеся, непогано?

Міф 5. Використання подібних схем вимагає спеціальних навичок або знань

Якщо уважно вивчити питання, то стане зрозуміло, що довгострокове накопичення не вимагає великого досвіду або спеціальних знань. Оформити індивідуальний пенсійний план, наприклад, можна дистанційно, буквально в три кліка. Для цього в тій же вкладці» пенсія ” мобільного додатку сбербанк-онлайн потрібно вибрати опцію з підключенням іпп.

Далі вказати суму початкового внеску і рахунок списання, підтвердити свої паспортні дані і ознайомитися документами. Управляти коштами буде сбернпф, інвестуючи їх в основному в консервативні інструменти з невисоким ризиком.

Важливо: прибутковість іпп не може бути негативною за законом, тобто всі внесені за час існування іпп гроші в будь-якому випадку збережуться. Втім, поки немає підстав про це турбуватися, так як середньорічна прибутковість сбернпф по іпп за останні п’ять років склала більше 7%*. Зазначимо, що це більше ставок за вкладами та інфляції.

Міф 6. Інвестиційні схеми вимагають постійного вкладення грошей

Зручність індивідуального пенсійного плану полягає в тому, що це гнучкий інструмент накопичення майбутньої пенсії, який може бути підлаштований під життєву ситуацію людини. Для відкриття пенсійного рахунку не потрібно великого початкового внеску (від 2000 руб.). Пенсійний рахунок в ощад нпф відкривається безкоштовно. Внески також можуть бути довільними (від 500 руб.в місяць), їх зручно вносити через мобільний додаток сбербанк онлайн. Там же можна контролювати розмір накопичень і відстежувати їх прибутковість.

Крім того, ви можете оформити податкове вирахування по іпп і повернути 13% від суми своїх внесків, але не більше 15,6 тис.руб на рік, при необхідності забрати гроші в будь-який момент, а також оформити недержавну пенсію на п’ять років раніше державної. Погодьтеся, це відмінна подушка безпеки і запорука впевненості в своєму майбутньому!

* отримана прибутковість в минулому не гарантує отримання такого ж доходу в майбутньому.

Ліцензія № 41/2 від 16.06.2009 р видана федеральною службою з фінансових ринків. Іпн / кпп 7725352740/772501001, огрн 1147799009160