Як отримати роботу: 20 правил від майстра жестів

58

Численні дослідження показують, що в середньому 90% людей потрібно всього лише 4 хвилини на те, щоб сформувати думку про вас. Тобто результат годинної співбесіди може бути вирішене ще на самому початку розмови. Чи подобаєтеся ви роботодавцю, про що він думає, чи розглядає вас як кандидата? слідкуйте за собою і за ним — і дізнаєтеся.

Правило № 1

Збираючись на співбесіду, пам’ятайте, що ви йдете не в клуб, обмежтеся в макіяжі. Ніяких помітних фарб-нейтральні тіні і туш, помада не супермодного червоного, а природного кольору. Згідно з даними досліджень, жінка, яка користується такою помадою, створює враження людини, орієнтованої на серйозну роботу і кар’єру.

Правило № 2

Не беріть з собою все і відразу. Несіть папку з документами і сумку з планшетом в одній руці, бажано в лівій, щоб в момент рукостискання не виникло незручності від того, що вам простягають руку, а відповісти нічим, хіба що кинути всі речі на підлогу. Люди з величезною кількістю паперів і сумок створюють враження погано організованих, неподільних, незібраних і не вміють розставляти пріоритети.

Правило № 3

Якщо ви чекаєте своєї черги на співбесіду і сильно нервуєте, перед тим як зайти в кабінет до менеджера, прийміть владну позу. Відведіть руки за спину і обхопіть себе пальцями за зап’ясті. У такій позі ви автоматично відчуєте себе впевненіше, ніж п’ять хвилин тому.

Правило № 4

Входьте в приміщення впевнено, не стійте в дверях, як напроказившийся школяр. Навіть якщо запросив вас менеджер зайнятий, наприклад, говорить по телефону, енергійно увійдіть, покладіть свої речі, потисніть йому руку і відразу сідайте.

Правило № 5

Не сідайте на низький диван навпроти співрозмовника. Інакше він буде бачити вас як людину, що складається з пари гігантських ніг і крихітної голови. Якщо іншого варіанту немає, влаштуйтеся на краєчку дивана.

Правило № 6

Розгорніть стілець під кутом 45 градусів до менеджера, який проводить інтерв’ю. Саме такий стан тіл створює невимушену атмосферу і ідеально підходить як для співбесіди, так і для розмови з начальником про підвищення зарплати.

Правило № 7

Скромні сором’язливі люди, як правило, стискаються в кріслі і ніколи не кладуть руки на підлокітники. Не робіть цього, якщо не хочете, щоб про вас склалася думка як про боязкому і нерішучому людині. Покладіть лікті на підлокітники крісла-це позиція сили і влади.

Правило № 8

Не сідайте спиною до відкритого простору, наприклад, до дверей. Дослідження показують, що в такій обстановці людина інстинктивно готується до нападу ззаду, а значить, починає частіше дихати, потіти, у нього підвищується тиск, частішає серцебиття. Іншими словами, ви на сто відсотків будете нервувати.

Правило № 9

Якщо співбесіду проводить чоловік, не кладіть ногу на ногу. Такий стан допустимо тільки за умови, що на вас довге плаття або спідниця. Навіть в сучасному діловому світі жіночі ноги відволікають чоловіків, що не дозволяє дамам утвердитися в професійному середовищі. Чоловік запам’ятовує вас, адже він дивився на ваші ноги! але не запам’ятовує те, що ви говорили.

Правило № 10

У перші 15 секунд спілкування з менеджером або майбутнім потенційним босом двічі назвіть співрозмовника по імені. Так і ви краще запам’ятайте, як його звуть, і він відчує свою значимість.

Правило № 11

Розмова проходить за чашкою кави? слідкуйте за руками співрозмовника, зверніть увагу, куди він ставить чашку. Якщо перед собою-це бар’єр, людина відгороджується від вас, тому що не впевнений або незадоволений тим, що почув. Розташований до вас співрозмовник поставить чашку збоку, демонструючи свою відкритість.

Правило № 12

Люди, що займають високе положення, говорять короткими і чіткими реченнями. Хочете створити враження, що ви саме така людина, — не пустословте; чим коротше і ємніше думка, тим краще результат.

Правило № 13

Тонко копіюйте поведінку співрозмовника-позу, поставу, жести, як би віддзеркалюючи його. Це один з найефективніших способів швидко досягти взаєморозуміння.

Правило № 14

Чи не смикайте прикраси, годинник, дрібні предмети і не крутите в руках мобільний телефон під час розмови. Все це-показники вашої невпевненості в собі. Такі промахи допускають навіть добре навчені оратори, наприклад, принц чарльз, який часто смикає запонки на манжетах сорочки під час виступів, чим демонструє натовпі свою нервозність.

Правило № 15

Люди з високим статусом жестикулюють і гримасують рідше, ніж ті, чий статус нижче. А все тому, що особам, наділеним владою, не личить смикатися, і вони це знають. Контролюйте свою міміку і жести, якщо претендуєте на високий пост.

Правило № 16

Під час розмови кивайте. Повільне кивання підказує співрозмовнику, що ви зацікавлені його промовою. Швидкі кивки говорять про зворотне-так, так, вистачить вже, я зрозумів.

Правило № 17

Зверніть увагу на рух очей вашого співрозмовника. Так ви зможете зрозуміти, як він мислить, і розмовляти з ним на одній мові. Дивиться вгору – він згадує образ, убік — згадує звук, вниз — відчуття. Наприклад, якщо вам дістався любитель картинок, привернути його увагу до вашої персони і раніше виконаної роботи допоможе не перерахування заслуг, а показ слайдів, графіків.

Правило № 18

Ноги-це цінне джерело інформації про те, що насправді відбувається в нашій голові, вони виступають як такий собі детектор брехні. Людина під час спілкування може здаватися гранично зібраним, уважно слухає, але варто заглянути під стіл… Якщо ви побачили, що ноги співрозмовника схрещені, — це ознака закритості, щось пішло не так, і він не розташований до вас. Ноги переступають з місця на місце, одна з них погойдується або спрямована до виходу — все це говорить про те, що людині хочеться швидше згорнути обридлий або неприємна розмова.

Правило № 19

Спілкуючись з інтерв’юером, не піднімайте руки вище рівня підборіддя і не розчепірюйте пальці віялом. Часті торкання особи свідчать про брехню, а нервова жестикуляція — про вашу невпевненість.

Правило № 20

Зрозуміти, чи хоче людина продовжувати розмову, можна по його позах. Нахил вперед, коли руки покладені на коліна або стискають підлокітники, свідчить про те, що співрозмовник готовий встати і піти. Якщо він схрестив руки, відкинувся назад або відсунувся — це сигнал про оборону, пора змінити тему або змусити людину прийняти відкрите положення і розташувати до себе. Як це зробити? відкрийте на планшеті свою презентацію і запропонуйте подивитися, простягніть співрозмовнику буклет, ваше резюме. Щоб взяти у вас річ або побачити те, що ви показуєте, йому доведеться зняти свій захист і знову стати відкритим для спілкування.