Шлюб, який почався зі зради: про перспективи подібного союзу розповідає експерт-психолог

48

Естер перель-всесвітньо відомий психотерапевт, популярний спікер і консультант компаній nike, johnson&johnson. Її лекції на ted подивилося 18 мільйонів чоловік. Естер має 30-річний досвід терапевтичної практики і працює в медичному центрі нью-йоркського університету і в колумбійському університеті, говорить на 8 мовах. Ось уже 10 років вона вивчає подружні зради, в основі її книги «право на «ліво» лежать сотні реальних історій.нашу увагу привернула глава, яку варто прочитати кожній жінці, яка вірить в те, що одного разу її одружений коханець розлучиться, щоб зробити їй пропозицію руки і серця.

Шлюб, який почався з зради

Само собою, зрада не забувається, як тільки зняті обручки. Вона може стати початком нового життя для коханців, які до цього приховували свої стосунки. Їх роман узаконюється і стає основним. Хоча колись їх союз здавався неможливим, тепер він реальний, нехай для цього і довелося не один рік чекати, поки діти поїдуть вчитися, чоловік знайде нову роботу, помре свекруха, буде внесений останній внесок по іпотеці, нарешті завершиться розлучення. Добре це чи погано, в почалися з зради відносинах завжди будуть чутні її відгомони. Зустрічаючись з парами, які узаконили свої романи, я завжди з’ясовую, якою мірою минуле впливає на їхнє майбутнє.

Безсумнівно, коли любовна історія нарешті отримує можливість вийти з тіні, настає величезне полегшення. Але з ним приходять і нові проблеми. Часом роман виявляється краще в таємній формі, тому що в шлюбі втрачається його оригінальність. Я пам’ятаю, як ніколь і рон не могли насититися один одним і хотіли бути разом, незважаючи ні на що. “але коли він сказав:” згоден”, — насправді це було не так”, — зізналася мені ніколь три роки по тому. Вона була рада роздобути рона після п’яти довгих років очікування на задвірках його минулого шлюбу, але тепер він до неї і пальцем не торкається. Гірше того, вона підозрює, що він завів новий роман. Для нього це третій шлюб. Судячи з усього, він вміє перетворити будь-яку дружину в свою матір, неминуче вбиваючи секс в процесі. Він любить своїх матусь, але не може з ними збудитися. Пристрасть постійно дістається коханці. Ніколь була на її місці, але тепер сама опинилася в статусі позбавленої сексу дружини.

Партнерам по тим романам, які виживають і після укладення шлюбу, доводиться постійно доводити, «що воно того варте», як виражається ерік. Щоб бути разом, їм з віккі довелося зруйнувати сімейні бастіони. На двох вони покинули чотирьох дітей, трьох онуків, два міста, два пляжних будиночка, рояль, вікові дуби, собаку, двох кішок і кілька десятків друзів. Коли доводиться стільки всього зруйнувати, щоб тільки дати відносинам шанс, не варто і дивуватися, що очікування можуть виявитися завищеними. Нещодавно я зв’язалася з еріком, і він підтвердив, що страждає від такого стресу, якого і уявити не міг. Минуло три роки після його розлучення з габріель. Їх старша дитина неохоче змирився з новим станом речей, але молодший прийняв сторону матері. Чи шкодує ерік про що-небудь?

— ні, — сказав він. – я люблю віккі. Але сумую за тим життям, яке мені довелося залишити. Я страждаю від почуття провини, мені буває боляче і самотньо. Особливо я сумую за можливістю кожен день бачити дітей. Мені б хотілося більше говорити з віккі про минуле. Але це складно. Вона негайно починає думати, що я хочу повернутися до габріель.

– ви коли-небудь подумували повернутися?

— бувало, — визнав ерік.

За іронією долі, подібно до того як роман колись був секретом у шлюбі, туга за шлюбом стає секретом у узаконеному романі. Найчастіше новим партнерам складно зрозуміти, що нудьгувати за минулими відносинами — це не те ж саме, що бажати все повернути. Смуток не повинен бути загрозою. Щоб не доводилося брехати, необхідно дати партнеру можливість говорити про минуле — в тому числі шкодуючи про втрати і висловлюючи почуття провини. У кожних відносинах багато історій.

У той час як роман існував у своєму світі, ізольований від побутових дрібниць, новий шлюб виявляється в полоні логістики і складнощів. Як познайомити нового чоловіка з дітьми? як вибудувати відносини з колишнім? потрібно деякий час, щоб» обжити ” нові відносини.