“ефект йо-йо”: чому схуднути простіше, ніж утримати вагу

66

Психологічні причини, які не дають нам закріпити досягнуті результати, можна представити у вигляді айсберга (прим. Woman.ru: у даній статті не йдеться про набір/скидання ваги, обумовленому природними причинами на зразок вагітності та пологів, а також хворобами). Його видима частина-це брак / втрата мотивації. А підводна – так звані вторинні вигоди, набагато менш очевидні, що не кидаються в очі. Яка ж може бути користь від зайвих кілограмів, від них же здоров’ю шкода один! возмутитесь ви. Заперечуємо-користь є (хоч і вельми сумнівна), тільки не для здоров’я, а для нашої підсвідомості. Втім, про все по порядку …

Увага, розшук! ви мотивацію тут не бачили?

Все життя сидіти на дієті неможливо, в принципі, навіть метал втомлюється, що вже говорити про ніжному жіночому організмі?

Підступні зайві кілограми повертаються непомітно, коли мета, заради якої вони були скинуті, досягнута.

Штамп в паспорті поставлений, весільні фото зроблені, чоловік в наявності – і можна не турбуватися, наскільки добре ти отримаєш на знімках, чи вдасться зашнурувати корсет тугіше, ніж у скарлетт о’хара, і де знайти другу половинку. День народження, новий рік, відпустка (у фітнес-клубах тих, хто приходить займатися навесні, іронічно називають «пролісками») підійшли до кінця. Сукня мрії одягнена, фігура в бікіні на пляжі показана. А раз так – можна видихати. Результат очевидний (а також інші частини тіла).

що робити: ставити довгострокові цілі, заглядаючи в майбутнє на n років вперед, не забуваючи не тільки про красу, але і про здоров’я.

Якщо дівчина хотіла стати стрункою, тому що її молодій людині подобаються особи з модельними параметрами, а він, незважаючи на докладені нею зусилля, пішов до іншої, чи залишиться вона худий? не факт, легко може махнути на себе рукою і зі словами “нехай мені буде гірше«, або» все одно я нікому не потрібна«, або» що вже тепер, раз нічого не вийшло «почати» заїдати” стрес. Мотивація» на зло йому схудну, щоб він побачив, що втратив ” теж чревата наслідками. Адже ” він ” може і не побачити, або побачити і не оцінити!

що робити: якщо вже худнути, то худнути заради себе, а не заради інших людей.

Досить серйозну небезпеку для дівчини схудлої може представляти наступна думка: «я вже зробила це один раз. Очевидно, що зможу і другий, якщо буде треба, а зараз можна трохи розслабитися».

Крім того, повні часом схильні ідеалізувати своє майбутнє життя після схуднення. Їм здається, що скинуті кілограми — це вірний шлях до успіху і благополуччя у всіх сферах, буквально панацея для вирішення всіх проблем. На жаль, навіть ідеальна фігура і впевненість в собі, досягнута завдяки роботі над собою, не гарантують повного і беззастережного щастя, а також відсутності складнощів в особистому житті, наприклад, або побудові кар’єри. Гірке розчарування в цьому випадку так і хочеться чимось підсолодити…

що робити: зняти рожеві окуляри і запам’ятати, що худі і стрункі теж плачуть.

Вторинні вигоди: ваша психіка вас береже

Будь-якій дівчині, яка худне, але не може утримати вагу, з якихось причин вигідно бути повною. Наприклад, поки вона тільки і робить, що пересідає з однієї дієти на іншу, її думки зайняті схудненням, в такому випадку про інші речі (набагато більш серйозних і неприємних) якось не думається, тому що основна маса ресурсів витрачається на «боротьбу» із зайвими кілограмами.

Чи набере ця умовна дівчина вагу знову? звичайно, набере, якщо не збереться з силами подивитися правді в очі і запитати себе: “від чого дійсно важливого (небезпечного і травмуючого) мене оберігає цей харчовий атракціон «американські гірки»? яку проблему з наявних я просто не хочу вирішувати?

Якщо тільки таємне стане явним, а інші шляхи вирішення хворобливого питання будуть знайдені, необхідність в новому наборі ваги, що диктується підсвідомістю, зникне.

Припустимо, доктора настійно рекомендують повній жінці скинути вагу, і тільки потім вагітніти. Потенційна мама відправляється худнути, домагається певних результатів, але потім втрачені кілограми стрімко повертаються до неї знову, хоча вона і каже, що хоче мати дітей. Чому ж виходить саме так? може бути, вона підсвідомо не впевнена в чоловікові, може бути, боїться померти пологами, або побоюється, що дитина помре.

Зайва вага також може виступати в якості захисту від зовнішнього світу, від потенційних гвалтівників і т. Д. (продовжіть список самі).

що робити: опрацювати це питання з психотерапевтом, або хоча б зайнятися самоаналізом.

“коли до мене на прийом приходять пацієнти, я часто задаю їм питання:” навіщо ви до нас звернулися? що ви власне хочете від нас отримати?» у відповідь майже завжди звучить здивована фраза: “як навіщо? щоб схуднути! навіщо ж ще?». І майже ніхто не сказав:»я звернулася до вас, щоб ви допомогли мені виправити ті порушення, які привели мій організм до надмірної ваги”. А адже саме в цьому і полягає секрет успішного схуднення і утримання ваги. Однак більшість з нас не шукає легких шляхів.

Зрозумійте, проблема не в самій зайвій вазі, а в тій причині, яка до нього привела! не знайшовши і не усунувши цю причину, ви дійсно все життя приречені боротися з її наслідками, при цьому вага ваш буде незмінно рости.

До кожного свого пацієнта я намагаюся донести думку про те, що всі ми індивідуальні! кожен з нас — це не проста фізіологічна схема з примітивною формулою «з’їв-витратив». Подібний підхід занадто простий і не прийнятний для живої природи! тому спроба вирішити проблему зайвої ваги тільки за рахунок обмеження харчування або фізичних навантажень стара, убога і не раціональна — те саме спробі знизити температуру у хворого на застуду людини шляхом занурення його в холодну ванну. Або ось вам інший, більш наочний приклад, в будинку прорвало трубу і з неї б’є вода. Ви розумієте, що поки ви не перекроїте кран, воду до кінця зібрати не вдасться. Але, незважаючи на це продовжуєте наполегливо «водити ганчіркою по мокрій підлозі», з року в рік, наступаючи на одні і ті ж граблі.

На жаль, мені доводиться визнавати, що жодна, навіть сама правильна і збалансована дієта не спонукає людину до радикальної зміни того, що послужило відправною точкою (не повноти!), а тих змін в організмі, які зовні проявилися у вигляді надмірної ваги. Того сформованого роками способу життя, характеру харчування, гормонального фону, який і привів нас до цієї «нелегкої межі».

Багато хто з нас ведуть постійну безнадійну боротьбу з симптомами хвороби — з самим надмірною вагою, але не з її причинами. Але ж якщо не усунути корінь проблеми, то всі спроби позбутися від неї будуть марними.

Це все одно, що постійно ковтати таблетки від головного болю, не знаючи, чому, власне, вона болить: через банальне підвищення тиску або через зростаючу всередині голови пухлини. Але ж в кожному випадку потрібно різні підходи в лікуванні. Тому – то я і закликаю в першу чергу виявити причину зайвої ваги, усунути її і тільки потім позбавлятися від «стратегічних запасів» нашого тіла.

Саша глювейн