Шкідники і хвороби малини-опис з фото, способи лікування

71

Багато дачники з задоволення вирощують малину на своїх ділянках. Ягоди малини не тільки солодкі і смачні, при гарному догляді рослина дає дуже високі врожаї. Однак, якщо доглядом знехтувати, воно уражається хворобами. Тому варто вивчити шкідників і хвороби малини – опис з фотографіями, способи лікування і як їх запобігати.

Грибкові хвороби

Хвороби малини викликають в першу чергу різні види грибів. Дотримуючись кількох основних порад, ми можемо уникнути їх атак:

  • по-перше, не можна садити малину занадто густо.
  • по-друге, кожну весну слід обробляти малину протигрибковими препаратами, перш ніж почнуть розвиватися квіти.
  • бажано вибирати сорти, стійкі до певних, поширених у вашому районі захворювань.
  • якщо помічена хвороба, відразу ж необхідно позбутися від заражених частин рослини.

Якщо слідувати цим рекомендаціям і знати агротехніку вирощування та догляду за малиною, можна розраховувати на рясний урожай щороку. Нижче представлені найпоширеніші захворювання малини з фото, їх опис і лікування.

Борошниста роса

Це грибкове захворювання. Борошниста роса малини викликає гальмування росту рослини, зниження врожаю, погіршення його якості. Хвороба робить ягоди малини, покриті борошнистою росою, непридатними до вживання. Збудник, що викликає захворювання-поліфаг (паразит багатьох видів рослин).

симптоми:

  1. спочатку на верхній стороні уражених листя з’являються світло-зелені плями. Під ними, на нижньому боці, утворюється наліт, що складається з міцелію і конідіальних спор, які він створює. На фото нижче-грибниця на нижньому боці листової пластини.
  2. згодом білий наліт утворюється і на верхній стороні листя. Іноді на старіших місцях спостерігаються дрібні плодові тіла гриба. Спочатку вони жовті, з часом темніють і стають темно-коричневими, уражаються переважно листя, рідше нирки, плоди, пагони.
  3. заражені листя розвиваються гірше, часто загинаються вгору.
  4. пагони заражаються в основному на верхівках. Заражені пагони гірше розвиваються, вони тонкі, довгі.

Збудник зимує на інфікованих кінчиках пагонів, в основному у вигляді міцелію. Зараження відбувається у вологому середовищі, для борошнистої роси досить ранкової роси або туману.

профілактика і боротьба

Розвиток хвороби обмежується рядом профілактичних заходів:

  • важливо дотримуватися оптимальну відстань між рядами і рослинами в ряду. Густота рослин збільшує їх схильність до грибкових захворювань. Слід видалити зайві молоді пагони.
  • слід видалити всі заражені пагони, так як вони є джерелом зараження.
  • не перевищуйте правильні дози азотних добрив – їх надлишок сприяє розвитку борошнистої роси.
  • обприскування дикарбоксімідними фунгіцидами, використовуваними для захисту від сірої гнилі, також знижує розвиток борошнистої роси малини. Більш спеціалізований препарат-топаз, ке (ефективний, малотоксичний для людини і бджіл).

Відмирання пагонів малини

Збудник, що викликає це захворювання, з’являється в основному на листках, пагонах і нирках рослин. Виявити і діагностувати його нескладно.

симптоми:

  • перші симптоми-темні пурпурно-коричневі плями біля основи листя і навколо нирок, що з’являються влітку, зазвичай в червні.
  • плями поширюються досить швидко, покриваючи всю окружність втечі, це призводить до відшаровування і розтріскування кори малини.
  • в результаті у малини в’януть і сохнуть пагони, молоді пагони дуже швидко гинуть, причому найбільші пошкодження спостерігаються влітку, на наступний рік після зараження інфекцією. Якщо ураження утворюються в нижній, надземної частини пагонів, останні легко можуть зламатися.

Відмирання викликають гриби (didymella applanata). За назвою гриба хвороба також називають пурпурова плямистість малини (дідімелла). Грибки живуть всередині пагонів. Спори грибів частіше вражають молоді гілочки. Найчастіше інфекція потрапляє на рослину через пошкодження кори. Хвороба часто викликає загибель молодих пагонів, хоча вона також послаблює старі гілки, змушуючи їх ламатися навіть при слабкому вітрі.

профілактика і лікування

Запобігти захворюванню і боротися з ним непросто:

  1. якщо плантація тільки закладається, слід вибирати сорти, менш схильні до всихання пагонів-полку, поляна, покусу.
  2. потрібно уникати занадто густий посадки рослин, садити кущі потрібно на відстані, що забезпечує вентиляцію.
  3. полив ведуть під корінь, не замочуючи листя.
  4. після збору плодів на плантації зріжте дворічні пагони, що дали плоди і всі хворі рослини.
  5. у районах, особливо схильних до небезпеки грибка, обприскують малину навесні, до цвітіння (препарати на основі піриметанілу – mythos 300 sc, місяць 300 кс).
  6. остання обробка проводиться після збору плодів і обрізки пагонів.
  7. якщо рятувати рослину вже пізно, слід негайно обрізати уражені пагони і вивезти їх далеко за межі плантації або спалити.

Для профілактики цієї хвороби малини, боротьби з нею можна застосовувати ті ж заходи, що і у випадку з сірою гниллю – також використовуємо їх на початку вегетаційного періоду (коли молоді пагони досягнуть довжини 20 см) – місяць 300 кс. Повторюють обробки влітку кілька разів, з інтервалом 10-14 днів.

Антракноз

Захворювання вражає практично вся рослина відразу. Найбільш сприйнятливі молоді, слабкі пагони.

симптоми:

  • пагони покриваються овальними невеликими, фіолетовими плямами. Перші ознаки на молодих пагонах, що вийшли з грунту, можна виявити в кінці травня.
  • у міру розвитку інфекції плями стають біло-сірими з червоною облямівкою. Добре видно скупчення спор, що викликають поздовжні тріщини в корі малини.
  • ознака антракноза-сіра кора пагонів.
  • на листках – дрібні, округлі, сірі плями з фіолетовою облямівкою.

Уражена антракнозом малина взимку швидко підмерзає через ослаблену кору.

боротьба

З антракнозом малини можна боротися, як з відмиранням пагонів:

  • відбір стійких сортів (ізобільна, техас).
  • уникнення занадто високої густоти посадки.
  • грунт під кущами потрібно перекопувати на глибину 10 см.бур’яни потрібно знищувати.
  • помірні дози азотних добрив.
  • профілактично можна обприскати малину бордоською рідиною (1%) або її замінниками: перший раз – при досягненні пагонами довжини 15 см, другий раз – перед цвітінням, третій – після цвітіння.
  • обприскування фунгіцидами, що містять тіофанатметил і деякі триазоли (наприклад, тетраконазол – домарк, ме, емінент, ме) і стробілурини (наприклад, трифлоксистробін – зате, вдг). Після збору врожаю слід провести ще 2-3 обробки цими препаратами.
  • обрізка заражених пагонів і утилізація за межами ділянки.

Сіра гниль

Збудник вражає всі частини рослини: квіти, плодові бруньки, плоди, пагони. Заражені квіти буріють, гинуть.

симптоми:

  • поява світло-коричневих плям на пагонах. Коли втеча стає дерев’янистим, тканина в плямах стає сірою, відшаровується. Уражені пагони погано ростуть, мають знижену морозостійкість.
  • на інфікованих ягодах малини хвороба проявляється плямами гниття, на них з’являється білий наліт міцелію, який поступово покривається сірим пиловим нальотом, що складається з спор конідій. Ці спори сприяють подальшим інфекціям, тому патоген швидко поширюється від інфікованого плоду при контакті з іншими частинами рослини.
  • молоді паростки, заражені сірою гниллю, можуть загинути.

Фото. Сіра гниль малини

Заражені пагони схильні до підмерзання і гинуть, коли сіра гниль вражає їх більшу частину. Гриб впадає в сплячку або сапрофітично розвивається на заражених мертвих рослинних залишках, підстилці і бур’янах, звідки навесні заражається рослина.

Заходи профілактики:

  1. потрібно вибирати сорти, менш схильні до сірої гнилі.
  2. грибок легко переноситься на інші рослини, без проблем зимує на кущах. Важливо уникати занадто високої щільності посадки. Потрібно обрізати зайві пагони.
  3. уникаємо надмірного удобрення азотом.
  4. уникаємо зрошення листя при поливі, кращий крапельний полив.

чим лікувати:

  • в першу чергу позбавляємося від заражених частин рослин, виносимо їх заМежі ділянки і утилізуємо.
  • для профілактики використовують протигрибкові обприскування на початку цвітіння.

Рекомендовані препарати для боротьби із захворюванням:

  • сигнум, вдг;
  • тельдор, вдг;
  • світч, вдг;
  • зате, вдг.

Препарати краще застосовувати по черзі, щоб грибок не придбав стійкості.

Біла плямистість листя

Ця хвороба листя малини визначається за такими симптомами:

  • характерна ознака на листках-білі плями з темним облямівкою;
  • уражені плямистістю листя опадає.

Обприскування від білої плямистості проводять тими ж препаратами, як і для сірої гнилі. Заходи профілактики, як і при всіх грибкових захворюваннях-низька щільність посадки, регулярна освітлююча обрізка, помірне добриво, акуратний полив.

Малиновий вертицильоз

Ще одне грибкове захворювання кущів малини, що вражає підземні частини рослини і надземні частини пагонів. Синоніми хвороби: вертіциллезное в’янення, вертицильоз.

Симптоми:

  • перші симптоми включають невеликі жовтуваті плями неправильної форми між жилками на листках. На цьому етапі хвороба може розвиватися і тривати кілька років, поки раптово в певний рік не знищить весь урожай.
  • жаркий період в момент зав’язування плодів сприяє прискоренню розвитку патогенів. Раптово краю листя починають підсихати, пагони відмирають. Первісна діагностика всихання пагонів нагадує інше захворювання, зване відмиранням пагонів малини.
  • характерна ознака вертицильозу-посиніння або синьо-блакитне поздовжнє зміна забарвлення деревних частин рослин. Ця стадія завжди закінчується повним відмиранням рослини. Заражені рослини можуть прожити до трьох років, окремі пагони на плантації або цілі кущі потім можуть загинути.

На фотографії представлені симптоми вертицильозу малини-невеликі жовтуваті плями неправильної форми між жилками листя.

Найбільш схильні до зараження вертицильозом кущі малини, які ростуть на надмірно вологих ділянках, при стоячій воді в осінньо-весняний період. Занадто багато води, що зберігається в тканинах малини, впливає на сприйнятливість до обмороження пагонів і коренів, що полегшує шлях інфекції. Крім того, вертицильоз супроводжується ще й пошкодженням підстави пагонів. Відмирання пагонів відбувається раніше в поточному році, ослаблені рослини частіше заражаються іншими патогенами.

Виникненню вертицильозу сприяють важкі грунти із занадто великим вмістом органічної речовини.

Деякі сорти практично повністю стійкі до вертицильозу.

Фрагменти хворих рослин потрібно якомога швидше прибрати з городу і спалити.

Боротьба з вертицильозом хімічним шляхом. Перша обробка малини від хвороби проводиться, коли молоді пагони досягають висоти 20 см, продовжують обприскування кожні 10-14 днів до збору врожаю, не забуваючи про період очікування. Якщо хвороба знову з’явиться в кінці циклу обприскування, обприскати всю плантацію кілька разів після збору врожаю.

До хімічних препаратів, що усуває і обмежує вертициллез, відносяться:

  • ровраль, сп;
  • місяць 300, кс;
  • місяць експірієнс, кс;
  • світч, вдг;
  • топсин-м, сп;
  • сигнум, вдг;
  • ямато, се.

Малинова іржа

Збудник-грибок phragmium rubi-idaei. Іржа малини зустрічається на сортах, плодоносних на однорічних і дворічних пагонах. Захворюванню сприяють тепла погода (18-21 °c), висока вологість повітря. Симптоми іржі проявляються на листках малини, також можуть спостерігатися на черешках, стеблах, квітках.

симптоми:

  1. на початку травня можна виявити перші ознаки іржі. На верхній стороні листя з’являються невеликі жовто-помаранчеві нарости, що нагадують чашечки. Це скупчення спор.
  2. на рубежі липня-червня на нижньому боці листків утворюються наступні скупчення спор іржавого кольору.
  3. восени серед іржавих спор утворюються чорні спори.
  4. сильно заражені листя опадають, послаблюючи кущ. Це призводить до зниження морозостійкості і погіршення врожайності.

профілактика і контроль:

  • вибір сортів, менш схильних до іржі.
  • розріджені, добре провітрюються посадки. Зайві пагони потрібно вчасно вирізати.
  • полив під корінь, без намокання листя.
  • після збору плодів зріжте пагони, які вже дали урожай, дворічні і хворі.
  • першу обробку для захисту рослин, якщо помітили симптоми хвороби, можна провести на початку цвітіння.

У боротьбі з іржею малини перед цвітінням рекомендується використовувати препарати:

  • зате, вдг;
  • фунгіцид системної дії луна сенсейшен, кс.

Фузаріоз

Гриби роду fusarium можуть інфікувати різні частини рослини, наприклад, підстава втечі, бічні стебла або бутони, викликаючи фузаріоз малини.

Симптоми:

  • фузаріоз підстави пагонів проявляється коричневими плямами біля основи однорічних стебел. Заражені рослини відламуються у землі, відмирають.
  • фузаріоз бічних відростків виникає з моменту їх розвитку. Перші симптоми-коричневі плями між жилками листя. Уражені листя швидко в’януть і засихають. Відмирають і плодоносні бічні пагони.
  • буває, що в’янення і засихання листя спостерігається вже ранньою весною, незабаром після розпускання бруньок.
  • фузаріоз нирок викликає відмирання дворічних нирок. Нирки заражаються восени минулого року. Зараження рослин відбувається через грунт, в якій зимують грибки.
  • симптоми фузаріозу посилюються в умовах посухи і високої температури повітря. У сиру погоду на пагонах можна побачити скупчення суперечка (рожеві, помаранчеві, жовтуваті).
  • гриби роду fusarium атакують провідні судини рослин, викликаючи їх закупорку. Через закупорку судин вода не доходить до деяких пагонів або нирок, що призводить до їх в’янення і всихання.

Боротьба

Ефективних методів боротьби з фузаріозом не існує. Хворобу можна тільки запобігти:

  • дуже важливо дбайливе поводження з розсадою малини, щоб не пошкодити коріння і пагони, так як будь-які ранки сприяють проникненню грибка в рослини.
  • підв’язка пагонів на шпалеру також запобігає фузаріоз, оскільки захищає пагони від поломки біля основи, в місцях, де часто можуть атакувати гриби.

Вірусні захворювання

На щастя, вірусні захворювання малини з’являються трохи рідше, ніж грибкові, але з ними неможливо боротися. Застосовувані в даний час засоби захисту рослин не справляються з вірусними захворюваннями, тому залишається тільки запобігти їх атаки.

Перш за все, потрібно купувати саджанці тільки з перевірених розплідників. Якщо ми спостерігаємо будь-яких шкідників (в основному тлю), які поширюють вірусні захворювання, їх слід негайно знищувати. Заражені вірусними хворобами пагони або навіть цілі рослини слід негайно видалити і утилізувати (спалити).

Мозаїка

Хвороба вражає листя.

Симптоми мозаїки малини:

  • листя покриваються жовтуватими плямами, прожилки світяться і бліднуть.
  • листова пластинка деформується, скручується, що гальмує ріст куща, знижує якість врожаю.
  • уражені пагони легко ламаються, особливо у верхній частині.

На жаль, в більшості випадків кущі, уражені вірусом мозаїки, гинуть протягом декількох сезонів. Краща профілактика-боротьба з попелиць, виявленої на чагарнику, оскільки ці комахи є переносниками вірусу мозаїки.

Вірус кущистої карликовості

Захворювання вражає культурну і більшість видів дикої малини. Заражені рослини дають низький урожай, дуже низької якості. Плоди дозрівають нерівномірно, деформуються, при зборі часто розвалюються. У деяких сприйнятливих сортів врожайність плодів може бути на 70% нижче.

симптоми:

  1. характерні симптоми захворювання-карликові чагарники і їх кущистість, викликана тонкими і слабкими пагонами, що виростають із сплячих бруньок.
  2. плоди дозрівають нерівномірно, розсипаються.
  3. при тяжкому перебігу відбувається уповільнення зростання.
  4. у деяких сортів спостерігається хлороз листя.

Вірус, що викликає захворювання, поширюється з пилком на комах, запилюють малину. Це унеможливлює боротьбу з хворобою. Прибрати пилок неможливо. Обмежити розвиток хвороби можна тільки профілактичними заходами:

  • виробництво розсади виключно з здорових рослин;
  • обстеження чагарників і повне видалення рослин навіть при найменших симптомах вірусного захворювання.

Хлороз

Хлороз прожилок листя малини (raspberry vein chlorosis virus) проявляється в першу чергу появою (в основному влітку) хлоротичних жовтуватих плям на поверхні листя і їх прожилок. Хвороба спочатку вражає листя молодих пагонів. Потім відбувається більш широке за поширенням пожовтіння листя малини, пластини листа деформуються, підсихають по краях.

Хлороз малини передається з посадковим матеріалом, поширюється комахами, зазвичай попелиць. Як і у випадку з мозаїкою, хлороз можна запобігти шляхом боротьби з попелиць, яка є переносником вірусу хлорозу і заражає рослини. Перевіреними засобами боротьби з попелиць є, наприклад, моспілан, рп або карате зеон, мкс.

Стійкі до хлорозу сорти малини: колгоспниця, російська урожайна. Сильно схильні до хлорозу сорти мальборо, усанка.

Шкідники

Вирощування малини вимагає проведення боротьби зі шкідниками. Протягом усього вегетаційного періоду чагарникам загрожують личинки комах і ненажерливі жуки. Завчасний план перевірок, профілактичних і лікувальних процедур дозволить звести до мінімуму збиток або повністю запобіжить його.

Галиця малинова стеблова

Дуже маленька муха галиця малинова (lasioptera rubi) довжиною 2,5 мм, темно-коричнева з сріблястими поперечними смугами на верхній стороні черевця. Личинка оранжевого кольору, довжиною 1,8-2,5 мм.зимують личинки в наростах на пагонах малини. Заляльковуються навесні і літають з квітня по червень.

Фото. Галлиця малинна стеблова

Личинки галлиці малинної розвиваються в пагонах малини, в результаті чого утворюються грудкуваті нарости. Видалення заражених пагонів-єдиний спосіб боротьби з цими шкідниками. Зазвичай поразки недостатньо великі, щоб привести до серйозних втрат врожаю.

Листовійки

Якщо краї листя малини обгризені, скручені, кущі малини атакують листовійки. У боротьбі зі шкідниками використовуємо суми-альфа, ке. Цей захід також знижує ймовірність появи попелиці і квіткоїда малинового.

Фото. Листовійки на малині

Малинний жук

Малинник звичайний або малинний жук (byturus tomentosus) – бурий жук довжиною близько 4 мм стає активним на рубежі квітня – травня. Малинники скелетують листя, гризуть квіткові бруньки. Пошкоджені нирки засихають, дають маленькі плоди або не розвиваються.

Самки жука відкладають яйця в квітках і на плодових нирках. Личинки вилуплюються через тиждень, в результаті ягоди стають червивими.

Для боротьби зі шкідником зазвичай потрібно обприскування препаратами на вибір:

  • каліпсо, кс;
  • карате зеон, мкс;
  • карачар, ке, кунгфу, ке, блискавка, ке.

Обприскують 2-3 іноді 4 рази:

  1. за 10-14 днів до цвітіння;
  2. другий раз – безпосередньо перед розпусканням бруньок;
  3. коли жуки масово присутні, третє обприскування можна проводити на початку цвітіння;
  4. якщо жук помічений в період цвітіння, обробка також проводиться в четвертий раз.

Увага! не забувайте дотримуватися термінів очікування після обприскування до збору врожаю, зазначені на упаковках препаратів.

Малинная почковая моль

Коричнево-червона метелик – малинная почковая моль (incurvaria rubiella) – комаха з розмахом крил 12 мм.

Взимку можна зустріти червоних гусениць під чагарниками серед листя і частіше в тріщинах кори пагонів. Перше покоління з’являється ранньою весною, темно-червоні гусениці з чорними головками харчуються нирками, поїдаючи центри і залишаючи цілі луски. Гусениця на початку годування стає зеленою, виростаючи до 10 мм.

Кожна гусениця може знищити до 8 квіткових бруньок, тому велике зараження значно послаблює урожай. Пошкоджені нирки засихають, не утворюючи плодів, що призводить до всихання верхніх пагонів (характерна ознака шкідника – «тирса» на зовнішній стороні нирки). Личинки заляльковуються в травні, друге покоління шкідника харчується плодовими нирками. Плоди, пошкоджені харчуються гусеницями, раніше дозрівають, опадають.

Перед окукливанием гусениця вгризається в втечу. Після окукливания, в період цвітіння малини, вилітає коричневокрилий метелик з жовтим малюнком на першій парі крил. Самки відкладають яйця на квітки малини. Яйця овальної форми, безбарвні, прозорі. За вегетаційний період існує одне покоління шкідника.

На плантаціях малини, де в минулому році помітили засихання квіткових бутонів, всередині яких знайшли гусениць, в цьому році потрібно підготуватися до боротьби.

Щоб уникнути пошкоджень проводимо огляд в період набухання бруньок-кінець березня / початок квітня, при мінімальній температурі 15 °c. Якщо виявляється більше 5% заражених нирок, обприскуємо суми-альфа, ке або інта-вир, таб. Обробку проводять у фазі бутонізації, при температурі не нижче 12 °с.

Оскільки гусениці повинні пройти довгий шлях уздовж втечі, щоб дістатися до нирки, важливо ретельно обприскати пагони, щоб знищити шкідників. Для контролю чисельності шкідників на сильно заражених плантаціях необхідно провести мінімум 3 обробки інсектицидами.

Квіткоїд малинний

Чорні жуки сімейства довгоносиків під назвою квіткоїд малинний (anthonomus rubi) зустрічаються також на суниці, полуниці, ожині.

ознаки появи квіткоїда :

  • перша ознака зараження-невеликі круглі укуси на листках малини.
  • самки відкладають яйця в розпустилися квіткові бруньки, потім підгризають стебла нижче бутонів.

Фото. Підрізаний квіткоїдом стебло квітки малини

  • личинки харчуються і заляльковуються в нирках.

Фото. В результаті підгризання квітконіжки бутон коричневіє, засихає, потім опадає

Фото. Личинка малинового квіткоїда, що харчується в бутоні

Кладка яєць відбувається на початку травня, за кілька днів до цвітіння. Одна самка може відкласти 60-80 яєць, відкладаючи 1 яйце в 1 нирку. Молоді личинки вилуплюються через 6-11 днів і харчуються пилком і маточками, потім поїдають нижню частину квітки. Через 3-4 тижні личинки заляльковуються, а в червні з’являються молоді жуки, які харчуються листям і залишають в них невеликі круглі дірочки, але особливого значення пошкодження листя не мають.

Зимують квіткоїди в рослинних залишках, грунті, тріщинах кори, під опалим листям. Навесні, коли температура повітря перевищує 12 °c, вони залишають укриття і харчуються молодим листям. Масова поява шкідника може знизити врожайність до 50%. Більше пошкоджень спостерігається на ранніх сортах.

заходи боротьби

У період годування жуків, але до початку цвітіння, застосовують обприскування тими ж препаратами, що і при боротьбі з малиновим жуком:

  • каліпсо, кс;
  • моспілан, рп;
  • карате зеон, мкс;
  • карачар, ке.

Обробки слід проводити при появі перших жуків. Якщо шкідник присутній масово, повторити обробку потрібно через 7-10 днів або на початку цвітіння. Необхідно дотримуватися період очікування.

Малинова попелиця

На малині зустрічається малинова попелиця білуватого, жовтого або світло-зеленого кольору. Вона харчується листям і верхівками пагонів, викликаючи їх всихання. Найчастіше атакують однорічні сорти (»поляна«,»полька”). Рання боротьба з попелиць на малині надзвичайно важлива, оскільки шкідники є переносниками вірусів, що викликають невиліковні хвороби. Тому проводимо огляд малини перед цвітінням.

Чим обробити малину від попелиці? якщо помітили шкідників, негайно обприскати одним з наступних препаратів:

  • піримор;
  • каліпсо, кс;
  • карате зеон, мкс;
  • карачар, ке.

При необхідності повторюємо обробку під час цвітіння, дотримуючись періоди очікування. Якщо шкідники харчуються верхівками пагонів і після збору плодів, дворічні сорти обприскують карате зеон, мкс або пірімор.

Для боротьби з попелиць, кліщами рекомендується екологічний препарат афік, що покриває липким шаром пагони і листя рослин. Обприскування повторюють кожні 2-3 тижні, припиняючи обробки, поки літають бджоли.

Малинна побеговая галлица

Досить небезпечний шкідник малинна побеговая галлица (resseliella theobaldi). Доросла комаха-оранжево-коричнева муха, що нагадує комара.

Рожево-помаранчеві личинки цієї галлиці харчуються корою малини, викликаючи її відшарування, пагони стають коричневими.

Кора відшаровується, в деяких місцях відстає від втечі, створюючи ворота для грибкових інфекцій.

За сезон вилуплюється 3-4 покоління шкідника, томуЛичинки годуються з травня по жовтень. Особливому ризику схильні однорічні сорти з потрісканою корою.

Хімічний захист необхідний, якщо шкідник з’явився в минулому році. Використовують препарати, призначені для боротьби з квіткоїдом малиновим:

  • каліпсо, кс;
  • карате зеон, мкс;
  • карачар, ке.

Терміни обробки від малинової побеговой галиці:

  1. найкращий ефект принесе обробка, якщо її термін збігається з періодом вильоту мухи – зазвичай це відбувається, коли молоді пагони малини досягають висоти 20-30 см. Для визначення точної дати обприскування варто повісити в саду феромонові пастки для лову самців.
  2. при високій кількості шкідників потрібно повторити обробку через 7-10 днів.
  3. також повторюють обприскування під час цвітіння.
  4. після збору плодів обприскати 2 – 3рази з інтервалом 10-14 днів суми-альфа, ке або каліпсо, кс.

Слід пам’ятати, що використання неселективних піретроїдів сприяє збільшенню числа павутинних кліщів, тому кількість обробок краще скоротити.

Галовий кліщик стрункий

Пожовтіння листя – ознака появи шкідника – кліщик стрункий (phyllocoptes gracilis).

На пластинках листя з’являються мозаїчні плями, спочатку поодинокі, потім множинні. Ріст рослин сповільнюється.

На ринку немає специфічних засобів для боротьби з кліщиком, але його поява можна обмежити, використовуючи ортус, ск перед цвітінням. Цей шкідник-переносник вірусів, тому варто обмежувати його присутність на ділянці.

Стеклянница малинна

Метелик стеклянница малинна (pennisetia hylae) відрізняється прозорими крилами і темно-синім тілом. Хоча дорослі особини відносяться до загону метеликів, вони не схожі на типових представників цього загону. Черевце метелика нагадує комаха з сімейства ос, тому що на черевці є жовто-чорні кільця. Черевце самця оброблено щіточкою з жовтих волосків. Крила метелика прозорі, з коричневим малюнком.

Гусениця стеклянницы малиновою білого кольору з темно-коричневою головою.

Симптоми:

  • личинки харчуються пагонами малини, вигризають зсередини стебла. Яскравою ознакою наявності шкідників на стеблах є потовщення, розростання в нижніх частинах пагонів, помітні в кінці літа.
  • дозрілі метелики вилітають в кінці липня-початку серпня і відкладають яйця на землю поруч з пагонами малини. З яєць вилуплюються личинки, які спочатку харчуються кореневою шийкою. Старі гусениці поїдають внутрішню частину втечі. Якщо втечу розрізати, буде видно пустотілі коридори і сліди гусениць.
  • фото. Кокон і гусениці стеклянніци
  • малина, уражена стеклянницей, погано росте, дає невеликий урожай низької якості.

Профілактика:

  • щорічна обрізка пагонів малини знижує чисельність шкідника. Особливу увагу слід приділяти паросткам, потовщеним біля основи або з розростаннями у кореневої шийки, саме тут зимують личинки.
  • видалені пагони слід спалити.

Заходи боротьби:

  1. видаляємо порожнисті пагони з наростами біля основи – так ми запобіжимо червневий виліт дорослих метеликів.
  2. в період цвітіння-зареєстрований препарат каліпсо, ск.це засіб діє системно-знищує личинок, що харчуються пагонами.
  3. після збору врожаю можна обприскати каліпсо, ск, моспілан, сп або стонкат, сп.
  4. при необхідності повторити обприскування через 14 днів.
  5. підстави пагонів, на які мошки відкладають яйця, потрібно добре покрити препаратом.

Павутинні кліщі-звичайний і малиновий

Обидва види кліщів звичайний (tetranychus urticae) і малиновий (neotetranychus rubi) часто зустрічаються на однорічних сортах. Павутинний кліщ звичайний більш шкідливий, ніж малиновий.

Симптоми:

  • про наявність шкідників свідчать невеликі світлі плями, що покривають листя малини, які з часом починають сохнути.
  • місця годування покриті характерною ніжною павутиною.

За один вегетаційний період налічується 5-6 поколінь павутинних кліщів, висока інтенсивність зараження завдає серйозної шкоди. Огляди проводимо від початку цвітіння до кінця вегетації, кожні 10-14 днів. Павутинний кліщ шкідливий для сортів, плодоносних на однорічних пагонах. Боротися з кліщами можна за допомогою ортус, ск. Обприскування цим препаратом не слід проводити частіше 1 разу на сезон.

Екологічний захист малини від павутинного кліща проводиться за допомогою галового грушевого кліща (typhlodromus pyri), якого взимку висаджують в сад або на плантацію. За один сезон виводиться 2-4 покоління цього корисного кліща, а одна самка здатна знищити 550 павутинних кліщів. Однак цей кліщ є шкідником груші, яблуні, горобини.

У цій статті представлені найпоширеніші хвороби і шкідники малини і боротьба з ними. Величезну роль у здоров’ї посадок грають профілактичні заходи-правильна посадка, агротехніка, завчасні обробки і регулярний огляд насаджень, щоб не пропустити початок захворювання або перші появи шкідників.