Жива огорожа з шипшини своїми руками

48

Огорожа з шипшини: красиво, надійно, корисно!

При виборі огорожі для своїх присадибних володінь багато схиляються до варіанту живоплоту. У такого “паркану” безліч переваг — від естетичних до захисних. І шипшина для цих цілей просто ідеальний.

У світі існує близько 400 видів шипшини (дикої троянди).

У наших же садах частіше зустрічаються троянда корична, троянда зморшкувата, троянда собача. Ці насадження невибагливі до умов і грунті і при цьому красиво виглядають весь рік. І це не всі достоїнства огорожі з дикої троянди.

Такий “паркан” не доведеться підсаджувати і оновлювати: шипшина омолоджується самостійно за рахунок прикореневої порослі. У травні-червні чагарник покривається ароматними бутонами. З початку серпня утворюються яскраво-червоні корисні плоди, які не опадають до середини зими.

Огорожа з дикої троянди швидко росте, створює високу щільність посадки, стійко до посухи і морозів, а обрізати його потрібно раз на рік. Оптимальний період для посадки-жовтень (восени шипшина краще приживається). Саджанці бажано брати 2-3-річного віку. Перед посадкою укоротите коріння, залишивши 15-25 см, надземну частину обріжте на висоті 10 см від грунту. Шипшина любить сонячні ділянки і не переносить надлишку вологи (якщо місце низьке з застійними водами, зробіть дренаж).

Посадочні ямки (глибиною і шириною 30 см) на третину наповніть сумішшю компосту (відро), сірчанокислого калію (2 ст.л.) і суперфосфату (1 ст.).

Кореневу шийку при посадці заглиблюйте на 5-6 см, потім рясно полийте рослини.

Враховуйте, що шипшина дає активну кореневу поросль. Тому можна відразу зробити обмеження уздовж посадок-вкопати на глибину до 50 см обрізки профнастилу, старий шифер, товстий пластик.

Вибираємо сорт шипшини

Шипшина — перекрестноопиляемое рослина, тому для отримання хорошого врожаю плодів краще садити рослини мінімум трьох різних сортів.

Добре себе зарекомендували сорти перемога, вітамінний вніві, ювілейний, великоплідний вніві, троянда ругоза, російський-2, рух. Після посадки вони вступають в плодоношення на 3-4-й рік.

Факт: вітаміну с в плодах шипшини приблизно в 10 разів більше, ніж в смородині чорній, і в 100 разів більше, ніж в яблуках.

Посилання по темі: жива огорожа своїми руками (рослини і вирощування)

Жива огорожа з шипшини – посадка на відео

Дика троянда. Жива огорожа своїми руками.

watch this video on youtube

Мій сад. Перевага висаджених уздовж забору чагарників. Hedge.

watch this video on youtube

© автор: наталія клакоцька, канд. С-х наук

Нижче інші записи по темі” дача і сад – своїми руками ”

Будемо друзями!