“від солодкого ви старієте”: як я вписалася в модний марафон відмови від цукру і що з цього вийшло

65

Страшилки про цукор

Послухавши вступні лекції марафону, я дивувалася, як взагалі ще жива, здорова і, в общем-то, непогано для своїх 36-ти виглядаю. Адже досі круасан з кавою або млинці зі згущеним молоком на сніданок, перекус в кафе з десертом, домашня випічка були нормою в моєму раціоні. Я досить давно перестала додавати цукор в чай і каву, відмовилася від солодкої газованої води, але в іншому себе не обмежувала. З вагою в цілому все було в нормі, я займалася тренажерному залі два рази в тиждень, правда, на стегнах і талії жирок як і раніше залишався, а на ногах так і красувався зараза целюліт. Але в цілому форма мене влаштовувала (52-53 кг при зрості 1,60 м). А ось особа… Тьмяна шкіра, не в тонусі, то почервоніння, то висипання, то лущення, вранці невеликі набряки, які в першу чергу було видно по очах.

Саме цим лякали косметологи, говорили, що існує навіть поняття «цукрове обличчя» — це навислі повіки, в’яла шкіра, її сіруватий колір, плюс передчасні зморшки і в цілому сильно втомлений вигляд. Вся справа, як пояснюють експерти, в глікації — це коли під впливом цукру відбувається затвердіння сполучної тканини. Наш колаген, той самий білок, що відповідає за еластичність, пружність і гладкість шкіри, стає твердим. Чим більше ми їмо цукру, тим активніше йде цей процес, і ми швидше з квітучої принцеси перетворюємося в зморщену стареньку. Злякаєшся тут! додайте сюди ожиріння, високі ризики діабету, серцево-судинних захворювань і багато інших страшних проблем, які можуть трапитися, якщо продовжувати обожнювати цукор.

До речі, гуру краси через одного твердили: якщо хочете хорошу шкіру, потрібно відмовитися не тільки від цукру, а ще від молочки і глютену. Саме таким жорстким і був марафон, який я вибрала: потрібно було виключити не тільки солодке і всі продукти, де він присутній. Наприклад, кетчуп, соєвий соус. Треба було відмовитися майже від усіх фруктів, деяких овочів, від усіх молочних продуктів, глютену і, звичайно, алкоголю. Ну, ви зрозуміли, що було найскладнішим. Я стійко витримала 4 тижні. Хоча зірватися хотілося вже на третій день, але вирішила, що заради експерименту і такого багатообіцяючого результату варто йти до кінця.

Під забороною навіть горох!

У списку продуктів, який нам видали організатори марафону, з мого звичного раціону залишилося з гулькін ніс. З овочів-капуста, огірки, редиска, кабачки і перець. Картопля, кукурудза, горох виявилися «запрещенкой», а улюблені помідори і баклажани можна було лише іноді. Зате дозволялося все те, що зазвичай продається в зсж-магазинах і на чому, як мені здавалося, схиблені фанатики здорового харчування.

Наприклад, насіння льону, чіа, масло дхі, мигдальне та інше горіхове молоко, кокос, ягоди (але тільки кулачок в день). З фруктів можна було тільки зелений банан і лимон. З круп-гречку і кіноа. Жах, що ж тоді є? – розводила руками я.

Яке ж було моє здивування, коли учасниці марафону стали ділитися своїми «здоровими» рецептами без цукру. Боже, хто ці жінки?! вони всі їли» улюблену ” зелену гречку, робили молоко з горіхів, пекли плюшки з мигдального борошна, каламутили десерти з кокоса і насінням чіа, готували виключно на маслі дхі, щоранку на сніданок їли авокадо і червону рибу. У моєму холодильнику не було ні горіхового молока, ні дхі, рибу я, здається, останній раз готувала два тижні тому, а чіа жодного разу в житті і не пробувала.

Так, вище ніс, — не здавалася я. 1200 рублів заплачено-це ж копійки за те, щоб бути молодою і красивою. Є кожен день сьомгу, авокадо, пекти млинці з борошна по 120 рублів за 200 грам і робити модні десерти я була не готова. Тому мій марафон відмови від цукру виявився не таким екзотичним і смачним, але зате простим і бюджетним. На сніданок в основному були яйця в різних видах: яєчня, яйце пашот, омлет, варені. На обід-супи, на вечерю — гречка, бурий рис, іноді пшоно як гарнір, грудка, яловичина, індичка тушкована або запечена. Овочів в раціоні дійсно стало більше, ніж зазвичай — так як фрукти було не можна, то на перекус часто йшли вони: огірки, редиска, селера. До речі, відмінним способом вгамувати голод стали горішки, які раніше я їла дуже рідко.

Перші результати

Я, звичайно, сподівалася, що результат буде. Погодьтеся, нерозумно так мучити себе, якщо взагалі не віриш, що вийде. Чоловік перший час все жартував, пропонував шоколадки і вінішко. Коли дня через три дами з марафону почали писати захоплені відгуки в чат, як змінюється їх шкіра, я насторожилася: “через три дні, ви серйозно!?”але через 10 днів я сама побачила результат — ранкових набряків не було. Зазвичай невеликі припухлості в області малярних мішків, навислі повіки я спостерігала після сну дуже часто. Але вони реально пішли! я так і сяк крутила обличчям перед дзеркалом, дивилася на себе з різних сторін — воно було гладким і рівним. Ще через тиждень я помітила, що шкіра стала чистіше — перестали з’являтися прищики, лущення, до кінця марафону, тобто приблизно через 4 тижні, моє обличчя, дійсно, виглядало свіже, здоровіше, загалом, краще, ніж до.

Крім того, пішов кілограма ваги – для мене це теж був плюс, тому що моя ідеальна вага-50, той, в якому я відчуваю себе найбільш комфортно.

рік без цукру

«взагалі без солодкого? це маячня, ти зірвешся”, – деякі подруги відверто посміювалися над моєю витівкою. Але минув рік, і цукру в моєму житті майже немає. Найважчий час-відразу після марафону. Я, правда, боялася з’їсти щось з цукром, повертатися до молочку, навіть перестала гасити курку в сметані, як робила це раніше, а на святах відмовлялася від усіх тортів і тістечок. Як же, я так старалася заради результату, побачила його, а тепер все повернеться назад? але якось швидко я з цими божевільними думками впоралася і божевільною sugarfree-дамою все ж не стала. Поступово я повернула в раціон молочку у вигляді сиру і сиру, їм макарони, булгур, вівсянку та інші продукти з глютеном. Але звичний білий хліб замінила на гречані або рисові хлібці – вони мені дійсно більше подобаються. Піч стала теж більше з рисової, вівсяної, кукурудзяної муки, а білу пшеничну замінила на цільнозернову. З неї, до речі, виходять прекрасні кекси, шарлотка і інша випічка. У них я додаю цукор-але не стакан, як в рецепті, а його четверту частину. Сама їм таке рідко, балую чоловіка і сина.

Сьогодні, через рік, мій звичний сніданок — це варені яйця, пашот, стручкова квасоля, вівсянка з бананом або сиром, бутерброди з цільнозернового хліба з скибочкою індички, курки або риби, що залишилися з вечері, плюс овочі або зелень. На обід-різні супи, макарони з сиром і з овочами, на вечерю — будь — які крупи — гречка, булгур, бурий рис (іноді білий), сочевиця, горох з тушкованим птахом або рибою плюс салат (будь-який-капуста, помідори, перець, морква, огірки, редис, пекінська капуста, айсберг, що є в холодильнику, з того і стругаю). У вихідні на сніданок панкейки з рисової, вівсяної або кукурудзяної муки або сирники — ні в те, ні в інше я не додаю цукор, а звичні для багатьох згущене молоко, варення або джем мені замінює банан збитий блендером з корицею. Дуже смачно!

Перекус-це фрукти, горішки, іноді хлібець з вершковим маслом. Я не демонізую солодке-на дні народження у подруги можу з’їсти шматочок торта, поснідати солодкими млинцями, якщо їх до нашого приходу приготувала свекруха. Але трапляється все це дуже рідко, і зараз, через стільки часу, мене взагалі не тягне на солодке.

Шкіра не ідеальна-трапляються загострення на тлі стресів, зміни клімату та інших факторів. Але в цілому вона стала здоровішою, не повертаються набряки. Ну добре-добре, було кілька разів після бурхливих вечірок. Від алкоголю, навіть білого сухого вина, звичайно, теж потрібно відмовитися. І що це ще ніхто не придумав такий марафон? зараз моя вага стабільний як ніколи – я клянуся, кожен день з ранку на вагах одна і та ж цифра-50,5 кг, майже не помітний целюліт на стегнах. Звичайно, я продовжую займатися спортом, але раніше, коли в раціоні було досить багато цукру, таких результатів у мене не було.

Коментар експерта

олександра кондратьєва, дієтолог:

«більшість страшилок про цукор, на жаль, правда. Його надмірне вживання (не тільки цукру в чистому вигляді, але і швидких вуглеводів в цілому) сприяє утворенню надлишкової жирової тканини, причому, особливу небезпеку становить так званий вісцеральний жир — він оточує наші внутрішні органи і може бути не помітний, людина не буде виглядати товстим. А це підвищені ризики розвитку діабету, захворювань серця і судин, гіпертонії. Остеопороз кісток, передчасне старіння, підвищена стомлюваність — це далеко не повний перелік проблем, до яких може привести надмірне вживання цукру. Є припущення, що це може бути і однією з причин, що ведуть до хвороби альцгеймера.

Що ж робити? моя порада —Не виключати солодке взагалі, якщо у вас немає проблем зі здоров’ям і відмова від нього необхідний. У сучасному світі це, звичайно, зробити складно. Максимально обмежити цукор в раціоні, відмовитися в першу чергу від доданого цукру цілком під силу кожному. Пам’ятаєте знаменитий фільм»цукор”? його герою, який вирішив провести на собі експеримент і подивитися, як надмірне вживання цукру вплине на його організм, потрібно було з’їдати по 40 ложок цукру в день. Спочатку він здивувався: “це як же можна в себе стільки цукру впихнути!?”виявилося, дуже легко. Причому, він не пив газовану воду, не їв морозиво і цукерки. Пластівці на сніданок, йогурти з наповнювачами та інша «корисна» їжа з супермаркету з лишком давала йому цю цифру. Добова норма цукру, нагадаю, не більше 6-9 ложок в день (для жінок і чоловіків відповідно за рекомендацією вооз). Цукор ховається в готових харчових продуктах, які не вважаються солодощами. Якщо прибрати з полиць магазинів всі продукти, які містять цукор, там залишиться відсотків 20-30! тому в першу чергу потрібно відмовитися від готової їжі з супермаркетів: ковбас, сосисок та іншого переробленого м’яса, соків, газованих напоїв, йогуртів, сирків з наповнювачами, всіляких соусів, «корисних» батончиків, консервації».

Анастасія юр’єва