Прибирання на грядках восени-підготовка та внесення добрив

48

Зміст ✓

  • ✓ залишки ліквідуємо правильно
  • ✓ можна зробити так
  • ✓ відновити родючість грядок допоможуть біопрепарати
  • ✓ осінь – час удобрювати грядки
  • ✓ що вносити на грядку після збирання врожаю
  • ✓ як правильно вносити добрива при підготовці грядки восени
  • ✓ по культурам
  • ✓ грядки після збирання врожаю-відео

Наводимо порядки, щоб врожайними були грядки

Запорука багатого врожаю — здорові міцні рослини. Фермери захищають свої ділянки від хвороб і шкідників хімічними препаратами, але на дачі можна обійтися і більш екологічними методами. З чого почати? зрозуміло, з прибирання.

Залишки ліквідуємо правильно

На краю ділянки викопайте яму глибиною в 2-3 багнета лопати. Скиньте туди качани і листя капусти, томатну і картопляну бадилля хворих рослин. Пролийте розчином мідного купоросу або фунгіциду і засипте землею (товщина шару — не менше 30 см). Через 3 роки рослинні залишки повністю перегниють.

Бадилля здорових рослин визначте в компост.

Грядки, на яких росли культури, заражені килою, фітофторою та іншими грибковими хворобами, потребують додаткового знезараження. Особливо важливо це, якщо розмір ділянки не дозволяє дотримуватися сівозміни.

Найдієвіший спосіб: зняти верхній шар грунту (вистачить 5 см).

Скласти його пластами туди ж, де закопали хвору бадилля. Землю зі здорових грядок змішати навпіл з перегноєм і відправити на місце, що звільнилося.

Можна зробити так

Якщо прибрати заражений грунт можливості немає, можна пролити грядку розчином хлорного вапна (400 г порошку розведіть в 10 л води, настоюйте 4-5 годин, періодично перемішуйте). Щоб відновити родючість грунту, навесні такий знезаражений ділянку потрібно буде пролити розчином будь-яких ем-препаратів.

Світлана кривенкова, агроном

Відновити родючість грядок допоможуть біопрепарати

Намагаюся обробляти ділянку народними засобами. Але якщо помічаю, що рослини сильно почали хворіти, допомагаю їм біопрепаратами, і лише в крайніх випадках вибираю агресивну «хімію». За 2-3 тижні до настання стійких заморозків ділянки, на яких росли хворі сірою гниллю овочі, перекопують на багнет лопати. Розводжу по інструкції біопрепарат (байкал ем, бактофіт, триходермін, планріз, алірін-б, фітоспорін). Проливаю землю цим розчином на глибину 10 см.навесні обробку повторюю. Якщо в наступному сезоні проблема знову виникає, восени проливаю ділянку 3%-ної бордоською рідиною (10 л на 2 кв.м). Потім в квітні на глибину 5-10 см змочую грядки 4%-ним розчином хлорокиси міді або 2%-ним розчином оксихома.

© автор: світлана кисельова, м. Глухів

Терміново полийте цим все грядки після збору врожаю!

watch this video on youtube

Осінь-час удобрювати грядки

Під осінню перекопування грунту прийнято вносити гній, вапно, калійні або фосфорні добрива. Точно відповісти, чого не вистачає саме вашій ділянці, може тільки хімічний аналіз грунту. Однак є і загальні моменти.

Що вносити на грядку після збирання врожаю

З фосфорних добрив в цей період краще використовувати фосфоритну або кісткове борошно і гранульований подвійний суперфосфат. Останній розчиняється повільно, тому його закладають саме восени.

Хлористий і сірчанокислий калій, а також пічна зола потрібні глинистим і суглинним грунтам. До речі, добрива, що містять хлор, бажано вносити саме восени, оскільки до весни шкідливий хлор вимивається, а калій та інші корисні речовини залишаються.

Як правильно вносити добрива при підготовці грядки восени

Підготовлений до перекопування або оранці ділянку рівномірно посипте добривами. Перекопайте грунт на глибину 15-25 см або розпушити на 5-8 см.на малородючі ділянки внесіть також компост або перепрілий гній (8-10 кг на 1 кв. М).

Якщо земля важка, разом з органікою закладіть вапно(особливо потрібна на кислих дерново-підзолистих грунтах) або золу (500 г на 1 кв.м).

По культурам

Капуста всеїдна, добре реагує як на органічні, так і на мінеральні добрива. Потреба в фосфорі вище всього у цвітної, брокколі і пізньої білокачанної капусти, а 8 калії — у білокачанної і червоно-качанної капусти середовищ-непізніх і пізніх сортів.

Свіжий гній і торф затримують формування і дозрівання врожаю коренеплодів, тому їх краще закладати під попередню культуру, а безпосередньо під коренеплоди внесіть мінеральні добрива, перегній або торфокомпост.

Гарбузові добре відгукуються на гній (6-8 кг на 1 кв.м), який забезпечить сприятливі умови для їх росту і розвитку.

Рада!

Готові мінеральні суміші закладайте в дозах, зазначених на упаковці. Сухі добрива розсипайте до дощу в безвітряну погоду і тільки в рукавичках.

© автор: микола хромов, канд. С-х наук

Грядки після збирання врожаю – відео

Грядки після збирання врожаю. Дачні поради

watch this video on youtube

Будемо друзями!