Чому мед пузириться і піниться – причини і як не допустити проблему

79

При покупці меду люди зазвичай розраховують на його тривале зберігання. Однак іноді на поверхні продукту з’являються бульбашки і піна. Це може бути пов’язано з впливом безлічі факторів. Отже, чому саме піниться мед? до провокуючим факторам відносять бродіння, вихід перги, потрапляння кисню. Також ця проблема характерна для підробленого продукту.

Користь і шкода піни

Поява білої піни на поверхні меду може бути пов’язано з впливом різних факторів. Це може свідчити про натуральність продукту, а тому не представляє особливих загроз для людського організму.

більш того, перга, що виходить на поверхню продукту, формує піну і приносить велику користь. Вона містить багато вітамінів і антиоксидантів, які благотворно впливають на імунітет, відновлюють роботу нервової системи, покращують функції серця і судин, підвищують потенцію і відновлюють сили. Цей продукт практично не зустрічається у продажу. Тому його рекомендується зняти з поверхні меду і вжити в їжу.

Поява білої піни може бути пов’язано і з процесом бродіння. Це робить нектар непридатним для використання, особливо для людей з хворобами травних органів. Такий продукт може викликати загострення захворювання, різі в шлунку і метеоризм. Тому так важливо встановити причини появи піни.

Мед може пінитися з різних причин. Даний ознака не завжди свідчить про те, що продукт не можна вживати в їжу.

Потрапляння кисню

Бульбашки на поверхні меду часто з’являються при постійному переливанні маси з однієї ємності в іншу або тривалому перемішуванні. При цьому до складу потрапляє повітря. Згодом він починає виходити на поверхню. При цьому утворюється біла пінка.

Вихід перги

Якщо мед пузириться і піниться, це може бути ознакою виходу квіткового пилку – перги. Це пов’язано з недостатньо якісною фільтрацією. Як наслідок, квітковий продукт залишається в меді. У цьому немає нічого страшного.

З його допомогою вдається домогтися зміцнення імунної системи, відновити сили, впоратися з депресією. Також продукт добре впливає на потенцію, запобігає розвитку склерозу, нормалізує обмінні процеси і допомагає впоратися з аритмією. Якщо поява білої піни пов’язано з виходом перги, її необхідно зібрати з поверхні і з’їсти.

Недозрілий мед

Якщо мед спінився, це може говорити про те, що він недостатньо дозрів. Така проблема обумовлена підвищеною вологістю продукту. Вміст вологи в недозрілому меді перевищує нормальні параметри на 1-2 %. Якщо цей показник вище норми на 4 %, мед вимагає десорбції. Це здійснюється в особливих умовах. Відтворити їх вдома не можна.

При покупці недозрілого меду його рекомендується з’їсти в першу чергу. Такий продукт не відрізняється тривалим періодом зберігання. При цьому він містить багато цінних вітамінів і мінералів. Тому відмовлятися від вживання речовини не слід.

Ненатуральний продукт

Якщо мед піниться і при цьому зберігає свій смак і аромат, це може свідчити про те, що продукт є підробленим і сильно розбавлений цукровим сиропом. Така речовина не містить цінних компонентів і порушує однорідність маси, зменшуючи термін її зберігання.

Такий продукт містить багато повітря. Його допустимо застосовувати виключно в кулінарних цілях. Однак при цьому склад потрібно зберігати тільки в холодильнику.

Бродіння меду

Біла плівка на поверхні меду може бути пов’язана з процесом бродіння. Йому схильні і натуральні, і фейкові продукти. Причиною проблем стають дріжджові грибки. Натуральний мед відрізняється більшою стійкістю до патогенів, ніж підроблений.

Щоб уникнути подібних проблем, важливо правильно зберігати продукт, чітко дотримуючись основних правил. Ризик розвитку процесів бродіння збільшується в умовах високих температур або надмірної вологості. Варто враховувати, що скиснути можуть і стільники. Про це говорить поява бульбашок і розрив осередків.

Що робити при появі піни

Способи вирішення проблеми залежать від причин її появи. При цьому рекомендується брати до уваги наступне:

  • якщо причиною утворення білої піни стала перга, її рекомендується обережно прибрати з поверхні і з’їсти.
  • при попаданні повітря пінку варто акуратно зняти з поверхні чистою ложкою. Це допоможе мінімізувати ймовірність її повторної появи.
  • недоспілий нектар потрібно покласти в герметичну ємність і залишити на 1 місяць в приміщенні з температурою +15-20 градусів. В таких умовах продукт встигне дозріти.
  • при наявності в складі домішок нічого зробити не вдасться. Такий продукт допустимо застосовувати для приготування різних страв. При цьому його потрібно тримати в холодильнику. Згодом потрібно уважніше ставитися до вибору речовини.
  • щоб зупинити процес бродіння, потрібно прибрати пінку з невеликим верхнім шаром. Це варто робити, помістивши мед на водяну баню на 50-60 хвилин. Продукт бджільництва рекомендується томити при температурі +60 градусів.

Як не допустити проблему

Заграв продукт вживати не можна. В інших випадках поява піни на поверхні не є критичною проблемою. Однак бажано попередити її появу. При цьому рекомендується дотримуватися таких правил:

  • якщо мед покривається піною і бульбашками, ємність з ним не варто закривати пластиковою кришкою. Замість цього на шийку скляної ємності рекомендується намотати кілька шарів марлі і поставити її в прохолодне місце.
  • тримати бджолиний нектар краще в скляній або керамічній тарі. Це неодмінно варто робити в темному і прохолодному місці. При цьому важливо стежити за параметрами температури і вологості. Щоб запобігти появі процесів бродіння, рекомендується уникати різких температурних коливань. Що стосується вологості, вона повинна становити 60-80 %. Перевищення показників призведе до закисання нектару.
  • продукт бджільництва, який має показники вологості на рівні 20%, варто тримати при температурі +10 градусів. При меншому вмісті вологи в меді це рекомендується робити при показнику до +20 градусів. При більш сильному нагріванні бджолиний нектар може розшаруватися, заграти і швидко зіпсуватися.

Подивіться також

Корисні властивості і протипоказання новозеландського меду з кущів мануки

щоб уникнути появи піни, рекомендується віддавати перевагу виключно сертифікованому продукту. Причому купувати його потрібно тільки у професійних бджолярів. Перед придбанням речовини важливо оцінити його однорідність.

Поява піни на поверхні меду може бути пов’язано з впливом самих різних факторів. В одних випадках це не представляє небезпеки для здоров’я, в інших – може призводити до негативних наслідків. Тому так важливо правильно встановити причини проблем і забезпечити бджолиному нектару правильні умови зберігання.

Відгуків немає, будьте першим хто його залишить

Залишити відгук

Залиште свій відгук

Я даю згоду на обробку персональних даних