Вправи при геморої. Профілактика на дивані.

9-2-2020

Усім відомий факт, що малорухомий спосіб життя та сидяча робота сприяють розвитку геморою. Адже при цьому погіршується кровообіг у малому тазу, формується застій крові у венах прямої кишки, перерозтягнення вен із формуванням вузлів та карманів.

При прогресуванні геморою венозні вузли можуть випадати, викликати біль та запалення. Лікування геморою справа, що потребує консультації кваліфікованого лікаря. Геморой може бути хронічним, мати хвилеподібні епізоди загострень. А може виникнути гостро і потребувати хірургічного лікування.

При появі геморою, люди після стихання загострення, починають замислюватися про фізичну активність. З одного боку вона важлива, а з іншого може погіршити стан. Які саме вправи обрати для профілактики загострень? Чи потрібно відвідувати спортивний зал? Які фізичні вправи корисні, а які слід уникати?

Перш за все, людям із гемороєм необхідно уникати силових навантажень та вправ, під час яких підвищується внутрішньочеревний тиск. Сюди можна віднести тренування з вагою, навантаженням на м’язи пресу, скручування, різкі підйоми ніг або махи, глибокі присідання.

Далі уникаємо активних видів спорту: велосипеди, їзда верхи, сплави по річках. Адже вони супроводжуються різкими рухами, тиском на органи малого тазу.

Виходить, що нічим займатися не можна?!!

А от і ні, займатися фізичними вправами потрібно, виконуючи наступні правила:

  • дихаємо! (затримка дихання сприяє підвищенню тиску у черевній порожнині, тому дихаємо та робимо видих під час найбільшої напруги);
  • вправи робимо плавно, уникаючи різких рухів;
  • починати слід із мінімальної кількості повторень;
  • вправи не повинні викликати неприємних відчуттів.

Таким умовам більш за все відповідають кардіонавантаження та вправи на тонус м’язів малого тазу. Вони повертають тонус м’язів та сфінктеру прямої кишки і посилюють кровообіг у судинах. 

Обов’язкове правило – вправи повинні бути регулярними. На жаль, тут проблему одним тижнем тренувань не вирішити. Якщо необхідно змінити стан здоров’я – необхідно змінити і стиль життя!

Нижче приведені доволі легкі для розуміння та виконання ефективні вправи, що кожен може виконувати вдома самостійно. 

Пам’ятайте, що кількість повторень слід збільшувати у своєму темпі, без перевантажень!

  1. Улюблені зі школи “ножиці”. Лежачи на рівній поверхні на спині піднімаємо прямі ноги під кутом 45°. Повільно розводимо ноги в сторони, потім знов зводимо хрест-нахрест. Мета – 50 повторень.
  1. Трохи йоги  – “Кішка”. Висхідна поза на четвереньках. Рахуємо від 1 до 4 скругляючи спину, на рахунок 5 – 8 повільно прогинаємо поперек униз. Мета – 100 повторень. 
  1. Тягнемось немов берізка. З положення лежачи піднімаємо ноги вгору під прямим кутом. Повільно піднімайте таз, підтримуючи його руками, ноги – витягнуті вгору. У такому положенні тримаємось 2-3 хвилини. 
  1. Піднімаємо таз угору. Лежачи на спині прямо, піднімаємо таз під підлоги. Руки при цьому знаходяться вздовж тулуба в витягнутому стані. Піднявши таз від підлоги, затримайтеся в такому положенні на 5-10 секунд, стискаючи сідниці. Опустіться на підлогу. Мета – 50 повторів.
  1. Ходіння на сідницях. Сядьте на підлогу з витягнутими ногами. Напругою м’язів підніміть одну сідницю і перемістіть її вперед. Наступним рухом – робимо «крок» з іншого боку. Таким чином рухаємося на сідницях протягом 10 – 15 хвилин. Ноги не повинні допомагати рухам.

Вищенаведені вправи можна виконувати у будь-якому віці та при різних рівнях фізичної підготовки. Кількість повторів обираємо комфортну. Вправи із підніманням ніг (наприклад, берізка) не слід виконувати жінкам під час менструації.

Комбінуйте ці вправи із легким бігом або інтенсивною ходьбою, вживайте їжу, що містить багато клітковини (вона нормалізує кишкове травлення та запобігає закрепам). Зменшити кількість загострень або навіть позбутися хронічного геморою можливо за допомогою регулярних тренувань. 

Джерела:

  1. Г.И. Воробьев, Ю.А. Шелыгин, Л.А. Благодарный // Геморрой, Литтерра, 2010, 160-168 стр.
  1. М.Ю. Гаин, С.В. Шахрай // Малоинвазивные технологии в комплексном лечении геморроя, Новости хирургии, №4 (19), 2011, стр. 113-122.
  2. https://karpenko.surgery/ru/proktologiya/lechenie-gemorroya/ (Профилактика и лечение геморроя :: сайт хирурга Александра Карпенко)